DIESEL PÅ TOPP: Av over 1800 Volvo XC60 registrert hittil i år, er det kun to som har bensinmotor. Det plasserer XC60 på dieseltoppen. Foto: Produsent ,

Fire av ti velger fortsatt diesel

Dieselbilene får det glatte lag for å forpeste byene. Men fire av ti som kjøper ny personbil sverger fortsatt til dieselvarianten.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Utslippet fra dieselbiler regnes som så farlig at flere av de største byene i Norge vurderer tiltak for å begrense bruken av dem på dager med mest forurensning.

Like fullt viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken at dieselmotoren fortsatt er mest populær så langt i år med andel på 40,8 prosent, når alle nye personbiler regnes med.

Dette er riktignok ned 7,4 prosentpoeng i forhold til samme periode i fjor, men nedgangen ser nå ut til – i det minste for en periode – å ha flatet ut.

Dieselandelen utgjorde eksempelvis i august 38,2 prosent av de nye bilene, mens dieselbilene i november stod for 39,7 prosent.

Se hvilke bilmodeller som topper dieselstatistikken

Plug-in i vinden

Også for elbilenes vedkommende ses en utflating i andel på mellom 16 og 18 prosent, mens andelen for de ladbare hybridene (så langt i hovedsak med bensinmotor) er i kraftig vekst.

Det er blant kjøpere av mellomstore og store familiebiler, store SUV-er og andre store biler de fleste dieselvennene er å finne.

På grunn av lave CO2-tall kommer disse gunstig ut i forhold til engangsavgiften. For de store bilenes vedkommende drar én modell, elektriske Tesla, dieselandelen betydelig ned.

Les også: Tryggere enn noen gang på veiene

Satser på to hester

Volvo profilerer seg på ladbare hybrider og tror på suksess med bensin / elektriske XC90 T8.

Like fullt er Volvo den tyngste dieselaktøren på personbilsiden i Norge. Med en måned igjen av året hadde Volvo levert ut 7510 dieselbiler. Blant Volvos rikholdige modellprogram gir det en dieselandel på 88,7 prosent.

Kun Toyota blant de store billeverandørene har nærmest vendt dieselbilene ryggen. For Toyota gjelder i hovedsak bensin / elektriske hybrider samt rene bensinvarianter. 95,9 prosent av Toyotaens levert til kunde i november tanket bensin.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder