Her er tipsene til problemfri bilferie

HØYE HASTIGHETER: På autobahn går det unna, da er det greit å vite at bilen er i god stand. Foto:GØRAN BOHLIN

NAF med bilbergings-app

(VG Nett) NAF lanserer i dag en gratis bilbergings-app med tips, råd og informasjon om nærmeste veihjelp. Her er sjekklisten til deg som skal på bilferie.

 • Brede Lie Reime

Artikkelen er over ni år gammel

I feriemånedene i fjor rykket NAF ut til 40.125 bilister, hvorav nær to tusen av dem trengte hjelp i utlandet.

Kommunikasjonssjef i NAF Inger Elisabeth Sagedal Foto: NAF

- Den hyppigste årsaken var motorfeil, deretter fulgte feil på batteri. På tredjeplass var feil med hjul, deriblant punktering. Dette viser at det er lurt å sjekke bilens tilstand før man legger ut på ferieturen, sier Inger Elisabeth Sagedal, kommunikasjonssjef i NAF.

Lanserer app

Skulle man likevel havne i problemer, gir det en ekstra sikkerhet å vite at man har assistanse i bakhånd. Nå lanserer NAF sin egen app.

- I app'en får du nyttige tips fra «NAF-eksperten» samt at vi utnytter stedstjenestene både når det gjelder bilberging og medlemsfordeler, sier Sagedal.

Løsningen for å bestille veihjelp over telefon gjør det enkelt å fortelle kundebehandlerne hos NAF Veihjelp hvor man befinner seg. Stedstjenesten finner gateadressen, og der det ikke finnes gateadresse kan man bruke GPS-koordinatene.

- Dette gjør det utrolig trygt og enkelt for den som trenger hjelp. Gjennom app'en finner man enkelt stedet man er for så å trykke på en knapp for å ringe etter hjelp fra NAF, sier Sagedal.

- Dette kan alle bruke, men de som ikke er NAF-medlemmer må betale for assistansen, fortsetter hun.

En annen seksjon heter medlemsfordeler. Her brukes også stedstjenestene i iPhone slik at aktuelle hoteller, severdigheter, bensinstasjoner og annet som er i nærheten kommer opp. Ved å bruke kartfunksjonaliteten kan man også få veibeskrivelse.

Den siste seksjonen kalles aktuelt. Der finner man bilferietips og råd om hvordan man skal spare penger underveis.

Foreløpig er app'en kun tilgjengelig for iPhone og iPad, og den er gratis.

LES: Dette gjør du hvis du kommer først til ulykken

Sjekk-liste før du drar

Dekk - Nye gir bedre feste enn gamle og/eller slitte dekk, spesielt på våt asfalt. Kontakten med underlaget tilsvarer noen håndflater, og de håndflatene bør sitte best mulig. I tillegg er det viktig å sjekke dekktrykket. Kjører du med fullastet bil må du sjekke i instruksjonsboka hvilket dekktrykk du skal ha. Riktig dekktrykk gjør feriebilen mer stabil og trafikksikker, sparer drivstoff og minsker dekkslitasjen.

Ladespenning - Flatt batteri kan komme til å koste dyrebar ferietid. Sjekk at batteriet er skikkelig ladet og i god stand.

Motorolje - Å peile oljen er viktig. For lavt nivå kan føre til at motoren skjærer seg, men fyller man for mye kan man ende opp med blant annet katalysatorskade. Er det lenge siden sist oljeskift kan det være en idé å få det gjort. Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den er også en god kjøler og leder varmen bort fra vitale motordeler. I tillegg renser den motoren innvendig

Kjølevæske - Overopphetet motor kan føre til ufrivillige stopp. Sjekk at nivået er innenfor normalen, og ikke fall for fristelsen å fylle den til topps. Det kan i verste fall føre til at ekspansjonstanken eksploderer.

Generelt bør bilen være i best mulig stand. Er du usikker bør du få fagfolk til å gå over den før avreise.

LES: BMWs fartsmonster

Full fart på autobahn

En del nordmenn legger ferien til sydligere strøk i løpet av sommeren og da går gjerne turen gjennom transittlandet Tyskland.

Inntil videre er det fri fart på store deler av autobahn-nettverket, men det er ikke en invitasjon til å kjøre så fort man makter.

- Tyske veimyndigheter anbefaler en fart på 130 km/t, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Mange nordmenn gir gjerne flat pedal så fort de kommer av Kielferga, det er ikke tilrådelig, ifølge Engebretsen.

- Man bør ta seg tid til å venne seg til de høyere hastighetene på motorveien. Noen er dessuten fortsatt av den oppfatning at de skal blåse motoren ren for sot, men de fleste moderne biler produserer ikke noe særlig sot. Dessuten kan det føre til varmgang i motor, drivverk og sist men ikke minst, dekkene.

Han påpeker at det kan være en billig livsforsikring å investere i nye dekk om du skal ta turen gjennom Europa, selv om de fortsatt er innenfor de påkrevde 1,6 millimeterne mønsterdybde. Varmegangen i dekkene øker med hastigheten, og med den øker også sjansen for å punktere. En relativt nyskodd bil er en fordel.

Sjekk dessuten at lufttrykket i dekkene er tilpasset lasten. Kjøreegenskapene endrer seg med vekten, og full bil pluss bagasje veier mye mer.

LES: Kjør gjerrig - spar 4000 kroner

Ikke bli sittende i bilen på veiskulderen

Skulle man få problemer og ende på veiskulderen er det dessuten viktig å komme seg ut av bilen og bort fra veien når man venter på hjelp.

- Det første vogntoget ser bilen som står langs skulderen og blinker inn, men det neste i rekken gjør ikke nødvendigvis det. Det har vært flere dødsulykker der folk har blitt sittende i bilen og et vogntog har kjørt rett over dem, sier Engebretsen.

Har du noen råd og vink til dem som skal på bilferie i sommer? Del det gjerne i kommentarfeltet under.

Les også

 1. NAF MOTOR: Norske bileiere hyller tysk kvalitet

  Landets mest fornøyde bileiere eier en 5-serie fra BMW. I bunnen av listen er det mest franske og koreanske bilmerker.
 2. Lave bensinavgifter i Norge? - Stemmer ikke, mener NAF

  (VG Nett) - Det er ikke riktig at nordmenn betaler mindre drivstoffavgifter enn før.
 3. Mange løse hjul på veien etter hjulskift

  (VG Nett) Første uken etter fristen for hjulbytte gikk ut, rykket NAF ut til 34 bilførere med løse hjulbolter.

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Nå kommer vinterkulda - her er er sjekkliste for bilen

 2. Pluss content

  Dette må du huske på bilferie i Europa

 3. Høysesong for trafikkulykker nå!

 4. Pluss content

  Slik unngår du at feriebilturen blir ekstra dyr

 5. Skoda og Audi med nye elbiler

Fra andre aviser

 1. 10 tips til å spare penger på bilferien

  Aftenposten
 2. Er bilen din klar for sommeren?

  Aftenposten
 3. Gjør bilen vinterklar nå

  Bergens Tidende
 4. Gjør bilen vinterklar nå

  Aftenposten
 5. Gjør bilen klar for vinteren

  Aftenposten
 6. Gjør bilen klar for vinteren

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no