Kosebamser livsfarlige ved bråstopp

Mobiltelefoner, handleposer og kosebamser forvandles til drapsvåpen når bilen bråstopper eller kolliderer.

Løse gjenstander i biler forårsaker de alvorligste skadene i trafikken. Både ambulansepersonell og politifolk ser en tendens til at løse gjenstander inni bilen stadig oftere forårsaker alvorlige personskader og dødsfall, skriver Aftenposten.

- Folk flest tenker ikke over det. Men løse gjenstander i bilen blir fryktelig skumle i en kollisjon. Altfor ofte ser vi tragiske resultater av dette, sier Bjørn Carlsen.

Han er redningsmann i Norsk Luftambulanse og har opplevd flere tilfeller hvor løse gjenstander har ført til at folk har mistet livet i trafikkulykker.

Carlsen mener å se en tendens til at bilenes konstruksjon og sikkerhetsutstyr gjør at stadig flere overlever selve kollisjonen, men at de i stedet blir drept av gjenstander som kommer fykende.

Bjørn Carlsens verste eksempel var en utenlandsk familie på tre som mistet livet i kollisjon med en trailer i Gudbrandsdalen. Bak i den lille stasjonsvognen var det masse hermetikk, frossen mat og ølbokser. Alle i bilen ble fryktelig tilredt av de harde gjenstandene som kom med voldsom kraft bakfra.

En tom halvliters brusflaske i plast kommer susende med en kraft på 9,1 kilo ved en bråstopp i 50 kilometer i timen. Ved bråstopp i 90 kilometers fart er vekten 16,3 kilo. En kosebamse veier omtrent det samme. (©NTB)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder