BLADLUSANGREP: Ekskrementer fra bladlus kan ødelegge lakken, i likhet med annen biologisk forurensning som fuglemøkk og bladsaft. Foto: Jan Petter Lynau/Wikipedia

Slik beskytter du bilen mot «sommerplagene»: Bladlus-møkk kan ødelegge billakken

(VG Nett) Om sommeren utsettes billakken for en rekke påkjenninger. Måkeskitt kan for eksempel ødelegge lakken på bare noen få dager.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- Måkeskitt inneholder syre, og påfører lakkoverflaten et aggressivt kjemisk stress. Er det sterkt sollys kan det ta bare dager før det oppstår etseskader og lakken sprekker, sier produktsjef Anders Lindquist hos billakk-importøren Spies Hecker.

Derfor er det spesielt viktig å fjerne måkeskitt med en gang. Men også annen biologisk forurensning må fjernes fra lakken om du vil beholde finishen.

Både insekter, bladsaft fra trær, sevje og sollys, ja til og med ekskrementer er skadelig for billakken.

Det er ikke bladlusas grådighet som er skadelig for billakken. Faktisk er det det som kommer ut i motsatt ende av de flittige kjevene som kan gi skader. Insekts-ekskrementer kan forårsake etseskader i topplakken når de blir utsatt for høyt fuktighet og sterkt sollys over tid.

Les:Metallic-lakk ikke bedtre enn vanlig lakk.

Les også:Finest lakk med sølvfaget bil og ingen børstevask.

Først vann

Et «bladlus-angrep» skal i likhet med all annen biologisk forurensning først rengjøres med vann, ifølge lakkspesialisten.

- Lakk utsettes for en rekke sterke påkjenninger. Den kjemiske forurensningen, som asfalttjære, oljerester og slike ting må rengjøres med kjemikalier, mens biologiske forurensinger alltid skal behandles med vann først, sier Lindquist

Synlig skitt og etterlatenskaper fra fugler og trær må bløtgjøres og fjernes forsiktig, og så bør lakken rengjøres med kjemisk avfetting for å fjerne kjemikalier fra riper og sår.

- Bruker du kjemikalier på bladsaftflekker, er det ekstra viktig å fjerne tresaften forsiktig med vann. Å begynne med kjemikalier kan føre til større skader fordi kjemikaliene vil hermetisere tresaften, sier Lindquist.

En dyprens av ripene er også å anbefale før for den som vil ha fin lakk. Voks fra vaskemaskinvask kan ha lagt seg ned i ripene. Dette er ikke skadelig, men de får ofte et gråskjær slik at ripene forsterkes ytterligere.

- Etter rens av lakken, vil en grundig polering gi en alle tiders lakkfinish, sier Anders Lindquist. Større skader bør behandles av et profesjonelt verksted, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder