I RETUR: Volkswagens nye toppsjef Matthias Müller sier at selskapet vil begynne å tilbakekalle biler i januar. Foto: Fabian Bimmer , Reuters

Volkswagen: – Et lite antall ansatte bak utslippsjuks

Volkswagens nye toppsjef Matthias Müller sier at kun et mindre antall ansatte ved fabrikken i Wolfsburg var involvert i utslippsjukset.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I et intervju med den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung sier han også at dersom alt går etter planen vil Volkswagen begynne å tilbakekalle biler i januar.

– Alle berørte biler vil bli fikset innen utgangen av 2016, sier Müller.

Les alt om dieselskandalen her

Han tilbakeviser at selskapet hadde informert markedet for sent om utslippsjukset til tross for at det amerikanske miljødirektoratet EPA hadde blitt informert uker før saken ble kjent.

– Slik vi har tolket loven, informerte vi i tide, sier direktøren.

Innsparingstiltak

Volkswagen opplyste 22. september at 11 millioner biler, som er solgt verden over, har programvare som pynter på utslippsdata. To dager etter trakk Martin Winterkorn seg som konsernsjef.

Les også: Slik kan Volkswagen-skandalen påvirke deg

Volkswagen har varslet massive innsparingstiltak i kjølvannet av utslippsskandalen.

– Dette blir ikke smertefritt, sa Müller til over 20.000 ansatte under et møte i Volkswagens bilfabrikk i Wolfsburg tirsdag.

I intervjuet med Frankfurter Allgemeine Zeitung sier Müller at Volkswagen må slankes og bli mer desentralisert. Han sa at hver modell vil bli nøye gransket. Men han sa at «utvikling», ikke «revolusjon» var nødvendig for å få Volkswagen tilbake på skinnene.

Tilbakekalles

Over 147.000 biler i Norge er berørt, blant dem også av merkene Audi og Skoda. Importøren Harald A. Møller har varslet at bilene vil bli tilbakekalt, men hvilke tekniske endringer som vil bli gjort, er foreløpig ikke avklart. I hovedsak er det snakk om programvareoppdateringer, opplyste administrerende direktør Terje Male i forrige uke.

Programvaren Volkswagen har installert i sine dieselbiler viser feilaktig lave utslipp av helseskadelige stoffer når kjøretøyene testes. Ifølge beregninger fra Bellona har staten tapt minst 4 milliarder kroner i avgifter på utslippsjukset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder