VANT: «Kjør en VW Jetta og du vil kjøre en av de mest økonomiske og miljøvennlige bilene i USA,» sa Volkswagen ved lanseringen av motoren i 2008. Nå har de innrømmet at motoren i bilen var utstyrt med et jukseprogram. Foto: Fred Prouser , REUTERS

Vant flere miljøpriser med juksemotoren

Da årets grønne bil ble kåret i 2008, gikk prisen til VW
Jetta som høstet mye ros for det som skulle være en «svært miljøvennlig motor».

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

«Kjør en VW Jetta og du vil kjøre en av de mest økonomiske og miljøvennlige bilene i USA,» sa Volkswagen ved lanseringen av motoren i 2008.

Siste: Volkswagen-sjefen trekker seg

«Årets grønne bil»

Nå har Volkswagen selv innrømmet at motoren som da høstet masse lovord, spesielt for sine svært lave utslipp da prisen ble delt ut under den internasjonale bilmessen i Los Angeles, var utstyrt med et jukseprogram.

Bakgrunn: Slik avslørte de dieseljukset

Utslippene av helseskadelige nitrogenoksider (NOx) lå mellom 15 og 35 ganger det som hadde vært oppgitt, da bilene ble målt av blant andre amerikanske miljømyndigheter.

Les også: Rekordmange Volkswagen Golf solgt i 2015

«Årets grønne bil» fra 2008 med Volkswagens to liters dieselmotor er det derfor innført salgstopp på i USA.

Før helgen sprakk den såkalte «dieselskandalen», der Volkswagen har innrømmet å ha manipulert dieselbiler til å slippe ut lite avgasser akkurat når de blir testet i avgass-laboratoriet. Ute på veien var utslippene av NOx skyhøye.

Året etter, i 2009, vant nok en gang dieselmotoren til Volkswagen prisen for den mest miljøvennlige bilen på messen.

Les også: Juksemotoren populær i Norge

Denne gangen var det Audi A3 med diesel som stakk av med seieren. Det skriver Los Angeles Times. Denne er det også innført salgsstopp for i USA.

Tilpasset amerikanske forhold

Da de amerikanske versjonene av Volkswagens dieselmotorer ble lansert i 2008, skrev Volkswagen selv at motoren var spesialbygd for å møte de strenge utslippskravene, spesielt på NOx, som blant annet California har.

Les også: Dieselskandalen: Slik kan de ha utført jukset

Ved hjelp av flere interne endringer i motoren hadde de ifølge pressemeldingen greid å møte «verdens strengeste NOx-utslippskrav.

Jetta, som er en sedanvariant av VW Golf, brukte ifølge pressemeldingen fra den tyske bilgiganten både langt mindre drivstoff enn forgjengeren og NOx-utslippet var redusert med hele 90 prosent.

Også i år har VW Passat med dieselmotoren blitt kåret til «Eco-Friendly Car of the year.» Denne gangen var det nettstedet cars.com som sto bak kåringen melder wired.com.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder