FORT GJORT: Fra og med i dag sitter prikkene løsere. Her VGs reporter på biltest. FOTO: MATTIS SANDBLAD/VG

NAF: - Frys prikkordningen

I dag skjerpes prikkbelastningsordningen, men politiet har fortsatt ikke det utstyret de trenger for faktisk å kunne håndheve de nye reglene, mener NAF.

Brede Lie Reime
ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

- Justisdepartementet har vi ikke hørt noe fra, og i dag innføres en strengere prikkbelastningsordning uten at politiet har fått nødvendig utstyr. Dette er skuffende, sier André Fimreite, seniorrådgiver i NAF.

NAF kom fredag morgen med en pressemelding der de kritiserer implementeringen av den oppdaterte prikkbelastningsordningen som er gjeldende fra 1. juli.

KOMMER MER: Samferdselsministeren sier det kommer mer utstyr til politiet etterhvert. Foto: FRODE HANSEN/VG

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til VG Nett at hun er i tett dialog med justisminister Knut Storberget om de nye reglene.
- Mye utstyr er på plass, mer vil komme. Jeg er glad for å kunne iverksette nok et tiltak for økt trafkksikkerhet. Risikoen for å bli involvert i en alvorlig trafikkulykke er redusert med tretti prosent på seks år. Jeg vil ytterligere ned, skriver Kleppa i en e-post til VG Nett.

NAF ikke fornøyd

- FRYS ORDNINGEN: Sier André Fimreite hos NAF. Foto: NAF

NRK har tidligere avslørt at kun femti prosent av UPs biler er utstyrt for å sjekke antall prikker i førerkort. Dette i motsetning til det inntrykket som ble gitt på en pressekonferanse 18. mai, nemlig at politiet har det utstyret de trenger.

NAF krever at politiet enten får nødvendig utstyr, eller at man fryser prikkbelastningsordningen inntil videre.

- Meningen er at man skal få en advarsel, altså «gult kort» ved fire prikker. Her mister folk muligheten til å bli advart i tide, sier Fimreite til VG.

Justisdepartmentet vedgår at det til nå har vært vanskelig å få oversikt over hvor mange prikker en person faktisk har når vedkommende stoppes ute på veien.

«Justisdepartementet er kjent med at cirka førti prosent av Utrykningspolitiets patruljer er utstyrt med bærbare PC-er med mulighet for online tilgang til prikkregisteret. I tillegg har alle politidistriktene i dag anskaffet et antall bærbare PCer til ulike formål. Departementet legger derfor til grunn at det er mulig at alle planlagte trafikkontroller kan utføres med online tilgang til registeret ved at en eller flere enheter utstyres med en bærbar PC ved disse kontrollene», skriver ekspedisjonssjef Hans Sverre Sjøvold.

- Det bes om at dette gjennomføres, skriver Sjøvold.

LES: Slik er den nye prikkbelastningsordningen

Noen frysing av ordningen kommer nok uansett ikke til å skje med det første, ifølge Utrykningspolitiet.

- Utstyr har vi ikke fått noe mer av enn det vi har, og prikkbelastningen blir praktisert på samme måte som før, men håndheves selvsagt etter det nye regelverket, sier konstituert UP-sjef Ole Høiby.

Ineffektiv ordning

NAF mener at prikkbelastningsordningen er ett av flere gode virkemidler for å bedre trafikksikkerheten, men da må politiet settes i stand til å utføre en jobb som står i stil til tanken bak ordningen.

«Det har de ikke vært og er det heller ikke nå. Når kun halvparten av UPs patruljer kan sjekke antall prikker, fungerer dette ikke. I 2008 viste en evaluering at kun 20 prosent av de med åtte prikker eller mer faktisk hadde mistet føreretten», skriver Fimreite i pressemeldingen.

- Vi kan ikke påstå at alle blir sjekket, sier Høiby.

LES: Denne mister du nok lappen i

Han legger til at politiet uansett kommer til å kontrollere flere nå enn før. Dessuten er det en gruppe som antageligvis kommer til å merke innstrammingen bedre enn resten.

- I forhold til de med førerkort på prøve vil det nok bli noen flere beslag, sier Høiby.

Utstyr en sentral forutsetning

- Vi har flere ganger påpekt at det er en grunnforutsetning at politiet får godt nok verktøy til å håndheve dette, sier Fimreite i NAF.

NAF mener det er uheldig av flere grunner at UP ikke har godt nok utstyr.

- Dette har ikke minst med folks respekt for et regelverk å gjøre. Skal folk ha respekt for regelverket, må politiet settes i stand til å håndheve det i tråd med intensjonene bak, avslutter André Fimreite.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder