POTENTE POLITIBILER:Både den råe SUVen X5 og den firehjusldrevne 5-serien fra Bayern er potente politibiler. Foto: BMW Foto: ,

Nå får BMW-råkjørere smake egen medisin

BMW-sjåfører er overrepresentert ved førerkortbeslag, sa UP-sjefen i fjor. Nå får disse sjåførene smake sin egen medisin, når politiet for første gang skaffer seg råtassene
X5 og 520d.

 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Forrige uke ble det klart at politiets nye «lille patruljebil» blir den firehjulsdrevne stasjonsvognen BMW 520 xDrive. Tidligere har det vært klart at det såkalte ressurskjøretøyet til politiet vil være BMW X5 30d.

Så sent som i fjor sa UP-sjefen i Agder og Rogaland til NRK at BMW-førere var blant dem som var verst i trafikken.

– De godt voksne i sine millionbiler, og med fare for å være stigmatiserende må jeg si at Audi- og BMW-eierne må skjerpe seg, for de er overrepresentert når det gjelder førerkortbeslag, sa UP-sjef i Agder og Rogaland, Øystein Krogstad.

UP-sjefen: Ikke blink med lysene for å varsle trafikkontroller

Politiet: BMW er den beste lille patruljebilen

– Da har politiet endelig fått de samme ressursene som de som skal stoppes, sier en av Norges fremste bilanalytikere, Anders G. Hovde i TNS Gallup spøkefullt.

Utrykningspolitiet sentralt viser til Politiets fellestjenester når VG ber om kommentarer på bilvalget.

Sett denne?: Her er politiets nye super-SUV

– BMW 520d er valgt i kategorien liten patruljebil for politiet fordi den samlede vurderingen er at den best dekker politiets fremtidige behov, senior kommunikasjonsrådgiver ved Politiets Fellestjenester, Bente Klæstad.

–Hva er hovedgrunnen til at valget falt på BMW?

– I denne anskaffelsen har vi kunnet velge mellom mange gode biler, der alle tilbudte biler har god kvalitet. I vurderingene våre har kvalitet veid tyngst, men pris har også vært viktig. Brukertesting har vært helt sentralt i vurderingen for å kunne vurdere bilenes kvalitet og i hvilken grad de dekker politiets behov.

Ny hundepolitibil: Her er de firbeintes nye bil

BMW 520 med trekk på alle fire, automat og den minste 163 hk dieselmotoren koster 582.000 kroner. Den kommer også med en 190 hk diesel til 596.100 kroner ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikken. Dette er imidlertid prisen for relativt magert utrustede biler.

Hvilke bil er du: Vis meg bilen din og vi skal fortelle hvem du er!

Ekspert: BMW-eiere oppfatter fartsgrenser som veiledende

Anders G. Hovde i TNS Gallup, tror BMW kan tjene på å ha blitt politiets førstevalg i «stasjonsvognklassen.»

Ifølge han er det selvsagt også mange som kjører BMW som «bruker blinklys og oppfører seg bra i trafikken men ikke alle»

– Mange eiere av dette merket oppfatter fartsgrenser som noe veiledende, og ikke et påbud. De er ofte folk som er litt frempå, som skal litt videre. Det imaget blir forsterket når politiet nå velger merket, tror Hovde i TNS Gallup.

Han tror det ikke gjør noe at BMW, som premiumbilmerke, blir vanlige uniformerte arbeidsbiler for landets politifolk.

Les også: Hele 150 Tesla-eiere har klagd til Forbrukerrådet!

I tillegg til å ha fått anbudet for å levere de vanlige patruljebilene, skal de tyskerne levere super-SUVen BMW X5 til innsatsledere og liknende.

- Det vil trolig bare forsterke inntrykket at BMW er et merke med fartsressurser og er en kvass bil. Jeg tror aldri det er skadelig for bilmerker å bli assosiert med politi og utrykningskjøretøy.

I tillegg til BMW blant de store merkene mener han også Audi og noen av de mer sportslige Mercedesene har mange av de samme verdiene knyttet til seg.

- Men for BMWs del er det nok sterkest, sier Hovde til VG.

Se videotest av «politibilene» her:

Les også

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Eksperter om politianbudet: Kan ha brutt loven

 2. Kronikk: Valgte den beste bilen

 3. Bellona-Hauge om «Raymobilen»: – Avsindig!

 4. Pluss content

  Nordmenn avslører: Dette er våre favorittbiler

 5. Pluss content

  Test av elbiler: Store elbiler/luksus-elbiler

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder