KAN BLI DYR: Danske politikere vurderer å innføre full avgift på elbiler. Det kan gjøre en Tesla mer enn dobbelt så dyr som i Norge.

KAN BLI DYR: Danske politikere vurderer å innføre full avgift på elbiler. Det kan gjøre en Tesla mer enn dobbelt så dyr som i Norge. Foto: Øivind Skar / Bladet BIL/BilNorge.no ,

Tesla kan bli én million dyrere i Danmark

Elbilene lever på avgiftsfri nåde i Danmark. Suksessen til Tesla kan i verste fall føre til full registreringsavgift på alle elbiler fra årsskiftet. Det betyr at prisen på Model S mer enn dobles – til 1,9 millioner kroner.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er ikke bare i Norge det strides om elbilene bør slippe unna bilavgiftene.

I Danmark føres for tiden en høylytt diskusjon om samme tema etter at landets mindretallsregjering vil styrke bunnlinjen på neste års statsbudsjettet med 450 millioner danske kroner gjennom å avgiftsbelegge elbilene fullt ut.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) mener at staten ikke lenger har råd til å forlenge det nåværende avgiftsfritaket som den forrige regjeringen lovet ut 2016.

Sjekk norske priser og data for Tesla S

Tesla stridens kjerne

Midt i striden står Tesla som har gjort Model S til den mest kjøpte elektriske bilen foran BMW i3 i Danmark. Ved inngangen til september var det registrert 726 nye Teslaer i vårt naboland, og det er ventet at salget av elbiler kan komme opp i 3000 biler i år.

Men innføres avgifter ventes en salgsboom før salget bråstopper.

Ledelsen i Tesla signaliserte nylig overfor den danske avisen Politiken at om elbilene blir pålagt fulle registreringsavgifter, regner man med bråstans i salget fra en dag til den neste.

I en slik situasjon vil Tesla nedlegge sin salgsorganisasjon i Danmark og kun konsentrere seg om å yte service til de kundene som allerede har kjøpt bilen.

Les: BMW i Porsche-terreng

Skyhøye bilavgifter

Det var for å få fart på salget av elektriske biler i Danmark at myndighetene fjernet registreringsavgiften, som for øvrig er den høyeste i noe vesteuropeisk land.

Avgiften utgjør i 2015 hele 105 prosent av bilens verdigrunnlag opp til 81.700 kroner og 180 prosent for alt over. Skatterabatt på lavt drivstofforbruk trekkes så fra. Moms på 25 prosent er således eneste avgift på danske elbiler.

Dansk Elbil Alliance har regnet ut at med fulle avgifter vil en VW e-Up øke fra 186.315 kroner (236.000 omregnet til norske kroner) til 460.407 kroner (585.000 kroner).

En Tesla Model S øker ifølge den danske elbilforeningen fra 563.000 kroner (715.000 kroner) til 1,5 millioner kroner (1,9 millioner kroner).

Se lastebilen kjøre selv på trafikkert motorvei

Ser at avgifter kommer

Lærke Flader, leder av Dansk Elbil Alliance, sier på organisasjonens hjemmesider at om politikerne fortsatt ønsker at det selges elektriske biler i Danmark, så må avgifter innføres over et så langt tidsrom at elbilenes konkurransesituasjon ikke forverres.

Flere av elbilens lobbyister mener også at Skatteministeriets anslag på 450 millioner kroner (571 mill NOK) er et altfor høyt anslag, og at bortfallet av de elektriske bilene ikke nødvendigvis vil føre til at kundene kjøper andre biler som gir like store inntekter til statskassen.

Her er de mest solgte elbilene i Danmark

Politikere på glid

Nå viser det seg at deler av det politiske miljøet er på glid. De Konservative foreslår at avgiftsfritaket videreføres i to år fram til 2018. Dansk Elbil Alliance øyner derfor muligheten for at regjeringen denne gang må gi seg i spørsmålet om avgifter på elbilene.

Mens salget av elektriske biler i Norge i hovedsak er rettet mot konsumentmarkedet, ender en stor del av de elektriske bilene i Danmark opp i flåter, i offentlig tjeneste, hos bildelingsselskaper og i rene utleieselskaper.

Henrik Isaksen i selskapet Sixt sier til dansk TV 2 at Tesla Model S 85D koster omtrent det samme som en Mercedes E220 CDI i kjøp.

Den avgiftsfrie Teslaen kjøpes og bringer 167.000 danske kroner inn i statskassen.

Mercedesen, derimot, leases i tre år før den reeksporteres med avgiftsrefusjon. Isaksen mener Tesla-kjøpet i sum gir staten en gevinst på 27.300 kroner om kunden velger kjøpt Tesla fremfor leaset Mercedes.

Les mer: Dette er fritakene regjeringen og støtte partiene er enige om i Norge.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder