TRØTTE: Menn sovner tre ganger så ofte av bak rattet som det kvinner gjør. Foto: StockXpert

Kvinner mye mer våkne enn menn

(VG Nett) Menn dupper dobbelt så ofte av bak rattet, kjører lengre uten pause og kolliderer fordi de sovner.

 • Miriam Johansen

Artikkelen er over 11 år gammel

Flere undersøkelser viser nå at menn har lettere for å sovne bak rattet enn det kvinner har.

Det australske forsikringsselskapet AAMI slapp rett før pinsehelgen sin utgave, mens en undersøkelse som Opinion AS har gjennomført for Gjensidige Forsikring bekrefter de samme tendensene.

Les:Snorking kan gjøre deg til farlig sjåfør

Menn griper rattet

Tall fra Gjensidige viser at nesten tre ganger så mange menn som kvinner har duppet av bak rattet, noe trafikkforsker Tore Vaaje knytter til hovedsakelig tre årsaker:

- Ut fra intervjuundersøkelsen kan vi si at menn generelt er mer trøtte enn kvinner, og de er mindre flinke enn kvinner til å stanse når de føler seg trøtte. Dessuten er det som regel dobbelt så mange menn enn kvinner som kjører når de skal ut på lengre turer.

- Dette forholdet gjenspeiler seg når det kommer til antall søvnulykker i trafikken, der menn er overrepresentert, forklarer trafikkforsker Tore Vaaje i Gjensidige til VG Nett.

Les også:Sto på hodet for å holde seg våken

Stanser ikke

Det er anbefalt å ta seg en pause annenhver time, men den australske undersøkelsen viser at svært få menn er flinke nok til å ta seg at avbrekk fra kjøringen når de er ute på langtur.

Nærmere en tredjedel av mennene (72 prosent) svarer at de kjører 2,5 timer i strekk eller mer uten pause, mens 60 prosent av kvinnene svarer det samme. 30 prosent av mennene kjører fire timer eller mer uten pause, sammenlignet med bare 16 prosent kvinner.

- Det er bekymringsfullt at de kjører så mye lengre enn kvinner uten å ta seg pause, sier talsmann Mike Sopinski fra AAMI til det australske nyhetsbyrået aap.

Les også:Farlig å høre fotball mens du kjører

Menn sovner tre ganger så ofte

Av de som svarte på undersøkelsen fra Gjensidige, erkjente 13 prosent av mennene og 4 prosent av kvinnene at de hadde sovnet eller duppet av et kort øyeblikk bak rattet i løpet av de siste 12 månedene.

Tatt i betraktning hvor mange i den norske befolkningen som har førerkort, betyr det at om lag 210.000 menn og 55.000 kvinner hvert år har duppet av samtidig som de har kjørt.

Vanlig ulykkesform

For lite søvn er en av de vanligste årsakene til veitrafikkulykke ved siden av høy fart og ruspåvirkede sjåfører. Vegdirektoratet har tidligere anslått denne type ulykke for å ta minst et liv i uken.

En fersk Infact-undersøkelse som NAF har gjort, viser at 80 prosent av dem som sovner bak rettet er menn, og utforkjøringer og møteulykker - de mest alvorlige ulykkene - er en hyppig konsekvens av å sovne bak rattet.

Les også:De aller farligste syndene i trafikken

Les også

 1. Kraftig reduksjon i antall trafikkdrepte

  (VG Nett) Fra i fjor til i år har antall personer som omkom i veitrafikkulykker gått betraktelig ned.
 2. Farlig å høre fotball mens du kjører

  (VG Nett) Lytter du engasjert til en fotballkamp på radioen mens du kjører bil, øker risikoen for å kollidere, viser en…

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. De aller farligste syndene i trafikken

 2. Søvnige bilister blir «promillekjørere»

 3. Søvnulykker tar ett liv hver uke

 4. Her går det nesten galt for stuptrøtt bilist

 5. Ni av ti menn vil kjøre selv

Fra andre aviser

 1. Menn sovner oftere bak rattet enn kvinner

  Fædrelandsvennen
 2. Som å kjøre med promille

  Aftenposten
 3. Drikk vann under kjøreturen

  Fædrelandsvennen
 4. Bilen som sier fra når det går for fort

  Aftenposten
 5. Kvinner er de beste sjåførene

  Aftenposten
 6. Kvinner er de beste sjåførene

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder