REIN(T) MEL I POSEN?: Tre reinsdyr i baksetet og to i bgasjerommet. Dette var synet som møtte Vegvesenet i Finnmark. Foto: Statens vegvesen

Nei, dette er ikke lovlig

Mattilsynet med kuvending i reinsdyr-sak

(VG Nett) Først hevdet Mattilsynet at det er lov å stue inn fem levende reinsdyr i baksete og bagasjerom på en Subaru Forester. Nå snur de.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Det var etter at VG forrige uke trykket et bilde fra Statens Vegvesen hvor en person ble stoppet i en kontroll i Lakselv at diskusjonen oppsto.

Inspektøren i Statens Vegvesen fikk til svar fra det lokale Mattilsynet at det ikke var ulovlig å frakte de fem reinsdyrsimlene bak i personbilen mellom Karasjok og Børselv, en avstand på cirka 100 kilometer.

Nå gjør det samme tilsynet en kuvending.

- I denne saken er det Mattilsynet som har uttalt seg feil. En førsteinspektør hos oss uttalte at dette var lovlig før han fikk sjekket regelverket grundig. I etterkant av denne saken har det vært en del prat om det virkelig er lov å frakte fem levende reinsdyr, sier regiondirektør for Mattilsynet i Troms og Finnmark, Torkjell Andersen.

- Det ønsker vi å slå fast engang for alle at det er det ikke, sier Andersen til VG Nett.

Ifølge en pressemelding fra tilsynet er det følgende regler transportøren har brutt:

**Dyr skal under transport ha tilstrekkelig plass til å stå i naturlig stilling, ligge i naturlig stilling, samt reise seg og legge seg ned.
**Det forbudt å transportere dyr med sammenbundne bein. Det gjøres unntak for rein som ligger på slede trukket av scooter. Unntaket for slede trukket av scooter er oppstilt fordi man i denne situasjonen gjerne ikke har andre alternativer for transport.
**Transportør skal sikre at transporten er dyrevelferdsmessig forsvarlig og innenfor regelverket slås det fast av det regionale mattilsynet.

I følge lokalavisen Sagat skal ikke dyrene ha vært stresset da bilen ble stoppet av Statens Vegvesen.

- Han kjørte veldig sakte og så ut til å ta hensyn til at han hadde levende dyr i baksetet. Det var 26 til 27 grader ute, så de hadde det nok fint der. Dessuten spilte han fin musikk til dem, sier overingeniør Geir Arne Vian i Statens vegvesen i Vadsø til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder