ELG I VINTERNATT: Over tretti nye gevirer skal opp langs riksvei 3 gjennom Østerdalen, i tillegg til de femti som allerede er satt ut. Foto: Statens vegvesen

Vegvesenet: - Fargesprakende elggevirer gir færre bilulykker

(VG Nett) De fargerike elggevirene i skogen langs riksvei 3 i Østerdalen kan ha redusert ulykkene. Og bilistene er positive, ifølge veivesenet.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Langs den ulykkesutsatte strekningen gjennom Østerdalen spikret Statens vegvesen i fjor opp fargerike elggevirer.

Teorien var at strekningen var monoton og dermed førte til utforkjøringer. Elggevirene i skogkanten som lyser fargerikt både dag og natt skulle gi mer oppmerksomme bilførere.

- Det har alltid vært mange både møte- og eneulykker på riksvei 3 gjennom Østerdalen. De siste årene før 2009 døde i gjennomsnitt fire personer i året. Ni ble hardt skadet og 90 lettere skadet. I 2011 ble en drept og syv hardt skadet. Det er en bedring, sier prosjektleder Anne Helga Gaustad i Statens vegvesen.

Over 30 nye gevirer skal ut i skogen i løpet av august, fortalte veivesenet i en pressemelding i dag.

Hun legger imidlertid til at det er langt flere faktorer som kan ha bidratt til nedgangen, for eksempel utvidelse av veibredden og rettinger av strekninger.

- Vi påberoper oss ikke all æren for dette, sier gevir-prosjektlederen.

Men en spørreundersøkelse blant 134 trafikanter på strekningen viser at folk mener gevirene bryter monotonien.

- En stor andel har tro på at dette har effekt på trafikksikkerheten og kjøreopplevelsen, og 63 prosent av de spurte mener at tiltakene har god effekt på bilførerens oppmerksomhet, sier Gaustad.

- Bedre med papp-politi

- Dette er feil bruk av offentlige midler som irriterer yrkessjåfører og private. Det hadde vært mye bedre å bruke de millionene av kroene dette koster til å utbedre veien i stedet for å gi dem til kunstnere og sette opp dumme, fargerike gevirer, sier stortingsrepresentant Per Roar Bredvold (Frp) fra Hedmark.

Han har vært opptatt av sikkerheten på riksvei 3 i sine 15 år som Stortings-politiker.

- Men Statens vegvesen hevder at gevirene gjør jobben sin blant annet ved at de bryter den monotonien, som gjør oss sløve bak rattet?

- Jeg skjønner det, men alle vet at man kvepper til og kontrollerer farten når man ser en politibil, eller en H&M-plakat, for den saks skyld.

- Kanskje det hadde vært bedre med politifolk i papp en elggevirer?

- Det har jo gitt god effekt blant annet i Tyskland, det nok billigere enn dette millionprosjektet. Det jeg mener er at man må bruke pengene på en bedre måte enn dette.

ELG-TETT: En oversikt fra Naturdata viste i fjor at riksvei 3 gjennom Østerdalen hadde nest flest elgpåkjørsler, etter E6 i Nordland. Foto: Statens vegvesen

- Gjennomtenkt

Prosjektleder Anne Helga Gaustad synes ikke gevirene er det minste latterlige.

- Overhodet ikke. Dette er svært veloverveid. Vi bruker trafikksikkerhetskompetanse i plasseringen av hvert eneste gevir, slik at det ikke skal distrahere. De er for eksempel plassert slik at man skal måtte slippe og snu på hodet for å se dem.

- Men hadde det ikke vært bedre å bruke pengene på å utbedre veien fysisk?

- Vi gjør det i tillegg. Det er bevilget mye penger til utbedring av riksveien over mange år. Men vi skal selvsagt fortsette å undersøke effektene av gevirene, sier Anne Helga Gaustad.

Riksvei 3 gjennom Østerdalen er ikke den første veistrekningen som bruker kunst for å hindre at sjåførene sovner. På E6 nord for Gardermoen er det tatt i bruk flere trolske lyseffekter.

LESER DU DENNE SAKEN PÅ MOBILEN? HER FINNER DU FLERE BILNYHETER.

STOR OVERSIKT: ALLE BILTESTER.

HER ER VG NETTS BILSIDE PÅ FACEBOOK - KLIKK LIKER, OG VI LEGGER DE VIKTIGSTE BILNYHETENE RETT I FEEDEN DIN.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder