STYGG ULYKKE: Dette bildet tok bilens første eier etter ulykken, som fant sted i Sverige i sommeren 2014. Bilen hadde store og kostbare skader i fronten. De som satt i bilen kom uskadet fra det. Foto: PRIVAT ,

Kondemnert bil solgt tre ganger

En stygt skadet Peugeot 2012-modell ble funnet altfor dyr å
reparere etter en kollisjon i 2014. Likevel ble en reparert utgave solgt videre til tre nye eiere, som aldri fikk vite at den egentlig var kondemnert.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Bruktbil-runddansen vises i kveldens sending av «TV 2 Hjelper deg».

Det hele begynte som en bilulykke i Sverige 2014. Daværende eier krasjet sin to år gamle Peugeot i 110 km/t i timen i Sverige. For Tryg forsikring ble det altfor dyrt å reparere bilen for sin kunde. Bileieren ble i stedet tilbudt en ny bil, mot at forsikringsselskapet overtok den kolliderte. Den ble da betegnet som kondemnert.

Vraket ble så solgt videre til Åmli Bilverksted, som tok på seg jobben med å reparere den.

Trodde den var som ny

Men da bilen et år senere havnet på markedet via en selger på Sørlandet, stod det ingenting om at bilen var kondemnert. Det ble imidlertid opplyst at bilen hadde hatt en skade som var utbedret.

Stor europeisk test: Her er de beste bruktbilene

For Bente Wallander og Stig-Tore Lunde fra Sandefjord fremstod en to år gammel bil til 189 000 kroner, sammen med de øvrige opplysningene, som et godt kjøp.

– Vi fikk opplyst at bilen var som ny, men at det hadde vært en liten skade foran, sier Wallander til VG.

Artikkelen fortsetter under bildet.

TIL KONTROLL: Her gjennomgår Atle Nøstvik fra NAF Tønsberg bilen til Bente, på initiativ fra TV 2. Nøstvik fant ifølge TV 2 20 feil og mangler. Foto: TV 2 ,

Men da bilen etter noen uker begynte å streike, og paret tok den med til et Peugeot-verksted, fant de til sin overraskelse ut at den hadde vært kondemnert.

– Vi ble veldig fortvilt, sier Wallander.

Etter avslag på refusjon fra selgeren, som opererte på vegne av Åmli bilverksted, kontaktet de derfor «TV 2 Hjelper Deg». TV-programmet tok bilen med på NAF-test, hvor det ble funnet en rekke mangler.

– Den var mangelfullt reparert ut i fra skaden den hadde hatt, sier senterleder hos NAF Tønsberg, Atle Nøstvik, til VG.

Les tipsene – se video: Slik får du ren bil for rundt hundrelappen.

Skadene som ble påvist førte til at Bente og Stig-Tore fikk hevet kjøpet.

– Dette ble gjort som ren goodwill fra vår side og vi anser ikke å være noen part i mangelfull informasjon eller prosessen mellom oppkjøper og kunde for øvrig, skriver daglig leder hos Åmli Bilverksted, Kim Hansen, i en e-post til VG.

Solgt for 10.000 mindre

Men nok en gang havnet 2012-modellen på markedet. Denne gangen var prisen satt til 179.800 kroner. Det ble ikke opplyst at bilen hadde blitt kondemnert, men anført at den hadde hatt en skade.

Bruktbileier nummer to ønsker ikke å medvirke til saken, men forteller at skadeomfanget etter kollisjonen var underkommunisert. Denne bileieren fikk ikke vite om kondemnasjonen før TV 2 slo på tråden.

Etter å ha eid den i bare noen uker, valgte de å selge den tilbake til Åmli Bilverksted, som kjøpte den for omtrent den samme prisen.

Men heller ikke her stopper det. I løpet av noen dager var bilen tilbake på bruktbilmarkedet, med en pris på 193.700 kroner.

Bruktbileier nummer tre ble på lik linje med sin forgjenger ikke informert om kondemneringen, ifølge TV 2. VG har ikke selv vært i kontakt med denne bileieren, men til TV 2 forteller hun at selger karakteriserte skadene var små.

Steinsprut forårsaker skader for 1,4 milliarder kroner i året. Dette har du krav på.

Etter nok en telefon fra TV 2, ønsket også hun å heve kjøpet. Til TV 2 opplyser hun at hun fikk hele kjøpesummen tilbake av Åmli Bilverksted.

– Denne kjøperen drøftet skaden allerede i telefon i forkant av visning og fikk samme tilbud om fullstendig innsyn i skadens omfang og utbedring, men takket nei til å bruke tid på dette, skriver Hansen i en e-post til VG.

Fant til slutt eier

Til sist ble bilen solgt til en ny eier, som sier han ble fullt opplyst om skadeomfanget. Dermed fikk 2012-modellen etter noen strabasiøse runder et nytt hjem.

Åmli Bilverksted avviser kritikken og mener det er feil å bruke ordet kondemnert, selv om Tryg forsikring og NAF overfor VG betegner den som nettopp det. TV 2 har i tillegg snakket med Norges Bilbransjeforbund og Statens Vegvesen, som begge mener bilen var kondemnert og at selger skulle vært informert om dette.

Opplevelsen fikk bileier nummer to, Bente og Stig-Tore til å tenke seg om to ganger da de skulle kjøpe bruktbil for å erstatte den kondemnerte Peugeoten.

– Vi spurte litt mer denne gangen. Det anbefaler jeg alle å gjøre, sier Bente til VG.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder