KJØPTE NYTT: - Miljøhensyn gjorde at vi valgte seilbåt, sier Kristian Hammer fra Sandnes. Han hentet båten i Danmark i mai og slikket sol på Austevoll utenfor Bergen. Videre ser vi Torill Hammer, Ida Hammer (7) og Astrid Haugland med datteren Olivia (1 mnd). Foto: Thor Erik H. Mathiesen

KJØPTE NYTT: - Miljøhensyn gjorde at vi valgte seilbåt, sier Kristian Hammer fra Sandnes. Han hentet båten i Danmark i mai og slikket sol på Austevoll utenfor Bergen. Videre ser vi Torill Hammer, Ida Hammer (7) og Astrid Haugland med datteren Olivia (1 mnd). Foto: Thor Erik H. Mathiesen

Bruktkupp på seilbåter og snekker

BERGEN (VG) Prisene på populære bruktbåter faller, samtidig som antall båter øker. Skal du ha seilbåt eller snekke, kan du gjøre et varp nå.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Av Nadina Bouhlou, Harald Vikøyr, John Bones og Thor Erik H. Mathiesen (foto)

Mens renten har skutt i været, har prisene på brukte båter gått motsatt vei. Noen populære båttyper har hatt dramatisk prisfall det siste året.

Ut på tur?Sjekk Havneguiden!

Gjennomsnittsprisen for alle brukte trebåter og snekker har falt med 26 prosent i løpet av det siste året, mens seilbåter har falt med 16 prosent, viser tall fra finn.no.

Dag Sørlie har 28 års erfaring som bruktbåtmegler og ser ikke de samme tendensene hos seg.

Les også:Her kan du gjøre båtvarp!

- Vi har oppnådd bra priser det siste halve året, men det kan være det er forskjell på prisene en båtmegler oppnår i forhold til det generelle markedet, sier båtmegleren.

Største marked

Landets største marked for omsetning av bruktbåter er finn.no. Der ligger det i disse dager vel 12 000 båter til salgs, herav vel 3000 cabincruisere, 2800 daycruisere og 2500 skjærgårdsjeeper. Cruiserne har sunket i pris med henholdsvis 8,2 og 3,8 prosent. Tallene er dagens gjennomsnittspriser sammenlignet med prisene i perioden juni i fjor til mai i år.

- Vi merker ikke en stagnasjon i dette markedet, men vi merker det i markedet for nye båter. Bruktbåter er fortsatt lett å selge.

- Hva er mest populært?

- Seilbåter blir mer og mer populære. Der har salget vært formidabelt. Dette skyldes i stor grad økningen i drivstoffprisene, forklarer Sørlie i Båtmegleren AS.

Bekrefter

Dette bekrefter Kristian Hammer, som kjøpte seilbåt i mai. Sommeren har han tilbrakt på sjøen med familien.

Les også:Dette må du ha med deg i feriebåten

- Vi har også fått inntrykk av at seilbåt blir mer populært. Vi valgte den på grunn av miljøhensyn, forklarer Sandnes-mannen.

Men familien kjøpte båten ny, fordi de ikke synes prisforskjellen i nytt og brukt ble stor nok.

- Da vi så denne, visste vi det var denne vi ville ha, sier Hammer.

Med en 16 prosents nedgang i pris er det rom for å gjøre et seilbåtkupp. Nærmere tusen seilbåter og motorseilere ligger til salgs på finn.no. Den dyreste har en prislapp på 9,8 millioner, mens de billigste starter budrundene på 1 krone.

Snittpriser

Hos Båtmegleren er folk flest på jakt etter seilbåter i 600 000 - 700 000-kronersklassen.

Les også:Båtkupp til under 50 000

For de nyeste bruktbåtene - inntil tre år gamle - er prisendringene mindre.

- Snittprisen på flere båttyper har økt, men det kommer også av at prisene øker på nye båter, og at båtene gjerne har mer utstyr. Når bransjen og forhandlere går ut med at nybåtsalget har gått ned med cirka 25 prosent etter rekordåret 2007, og når flere vil selge båten, kan jo tyde på at etterspørsel og pris ikke er helt samstemt lenger, og er i ferd med å endre seg, sier bruktbåtmegler Dag Sørlie.

Foto:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder