LAV RISIKO: Det er liten risiko for feilmontering i forovervendte Kiddy Guardian Pro (til venstre). Stolen er den beste i Forbrukerrådets test som kan brukes i tre vektklasser (fra rundt ett år til skolealder). Haken er at den ikke har isofix-fester. Den norskproduserte HTS Besafe iZi Kid kom best ut i klassen barneseter, men er også en av testens dyreste seter med en anbefalt utsalgspris på om lag 4400 kroner. Foto: Produsentene

Ny test: Forovervendt barnestol bedre enn bakovervendt

I Norge er anbefalingen at barn skal sitte i bakovervendt bilsete til de er fire år. Men i en stor internasjonal test scorer en forovervendt bilstol bedre enn det bakovervendte.

ARTIKKELEN ER OVER ÅTTE ÅR GAMMEL

Kombisetet Kiddy Guardian Pro 2 fikk bedre score (75 poeng) enn det populære norskproduserte barnesetet Besafe iZi Kid X3 Isofix fra HTS (70 poeng).

Kiddy er et forovervendt sete, mens HTS-setet er bakovervendt.

«Kombiseter» er en mellomting mellom et barnesete og en beltestol, som bruker bilens sikkerhetsbelter. HTS-setet er et rent barnesete, med integrerte belter i stolen.

Se video om sikring av barn i bil fra Statens vegvesen.

Se Trygg Trafikks video om belastning på hodet ved ulike stitestillinger.

- Oppsiktsvekkende

Kiddy-setet oppnår oppsiktsvekkende gode resultater i den internasjonale testen, skriver Forbrukerrådet.

Testen omfatter 27 bilseter for babyer og barn, og er utført av den internasjonale testorganisasjonen International Consumer Research & Testing (ICRT) og den tyske bilorganisasjonen ADAC.

Best i test uansett klasse ble det bakovervendte babysetet Röhmer Baby-Safe Plus SHR II med 82 poeng. Flere andre forovervendte beltestoler for de litt større barna (bruker kun bilens belter), får høye poengsummer.

I Norge og Sverige anbefaler så godt som alle eksperter at barna sitter bakovervendt så lenge som mulig. I resten av Europa gjelder ikke slike anbefalinger.

- Vi mener det ikke er noen tvil om at det gir best sikkerhet å sitte bakovervendt for små barn, sier kommunikasjonssjef Kristin Øyen i Trygg Trafikk.

Ifølge Trygg Trafikk reduserer en forovervendt barnestol risikoen for skader med cirka 65 prosent, en bakovervendt barnestol med rundt 90 prosent.

- Jeg er enig i at Kiddy Guardian Pro 2 får et overraskende godt resultat, men det oppnår dårligere resultat i frontkollisjonen enn det bakovervendte HTS-setet. Frontkollisjoner er de kraftigste kollisjonene, og bør vektlegges mest, sier Øyen.

Les: Slik sikrer du barna best i bilen.

Ingen drept

Trond Boye Hansen ved ambulansetjenesten ved Ullevål universitetssykehus er med i et forskningsprosjekt på virkelige ulykker der barn er blitt skadet eller drept i bil. Han påpeker at det har vært stor nedgang i antallet skadede barn i bil.

- Og i 2010 ble ingen barn drept i bil, sier Trond Boye-Hansen.

Les: De beste bilsetene for barn i alle aldre.

Brukervennlighet

Boye Hansen mener barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, men at det kan være mange årsaker som gjør at det er praktisk vanskelig, som at det blir for trangt, barnet snur seg eller er urolig.

- Skulle det bli vanskelig er det mye viktigere at barnet sitter i et bilsete som passer til bilen. Vi ser at en stol kan passe fint inn i en bilmodell, men ikke i en annen. Bilbeltene i en bil kan ha festepunkter flere steder i bilen, både i taket, på C-stolpen (mellom bakrute og sidevindu), og øverst på bakseteryggen som gjør at de ikke passer med en del stoler, sier Boye-Hansen.

Det viktigste rådet han kan gi, er å ta med bilen til en butikk der man kan prøve flere stoler.

Administrerende direktør i den norske barnestolprodusenten HTS BeSafe, Per Robertson, sier at all kjent forskning støtter teorien om at bakovervendt er sikrest.

- Kravene som stilles i forbrukertestene er altfor lave når det gjelder nakkebelastning, noe som betyr at forovervendte seter kan oppnå en relativt god karakter. Nakkebelastningen er rundt tre ganger sterkere i en frontkollisjon hvis barnet sitter forovervendt i forhold til bakovervendt, sier Per Robertson. Han viser til at Kiddy-stolen først og fremst scorer best når det gjelder brukervennlighet. Den tyske produsenten av Kiddy-stoler mener de har en sikker stol.

- Puten er mer skånsom mot barnets indre organer i en frontkollisjon eller ved en bråbrems enn en med et konvensjonelt beltesystem, opplyser PR-manager hos produsenten Kiddy, Mirjam Härtl, i en e-post til VG.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder