LITT TIL: Saabs rekonstruksjonsprosess fortsetter, ble det klart etter et møte i tingsrätten i Vännersborg i dag. Her er rekonstruktør advokat Guy Lofalk, foran Saab-sjef Jan Åke Jonsson, på vei til kommunehuset i Vänersborg tidligere i dag. Foto: Scanpix

Saab får ny pustepause: 20 mulige kjøpere

(VG Nett) Arbeidet med å redde Saab fra konkurs fortsetter. Det ble klart etter et møte i tingsrätten i Vännersborg i dag, der alle Saab-kreditorene kunne møte.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

- I dag var det mulig for alle som Saab skylder penger å stille spørsmål om rekonstruksjonsprosessen, sier Saabs informasjonssjef Annicka Troedsson.

Det er ikke få.

Både den svenske regjeringen ved næringsminister Maud Olofsson og den svenske underleverandøren Autoliv er blant de 1.300 firmaene som Saab skylder penger, ifølge en liste satt opp av avisen Ny Teknikk.

Det er denne gjelden som rekonstruktørene nå skal forsøke å nedforhandle.

Autoliv skal ha til gode cirka 10 millioner dollar (cirka 65 millioner kroner) hos Saab. Den svenske staten har garantert for lønnen til Saab-ansatte. Går Saab konkurs, vil staten tape 217 millioner svenske kroner, skriver Expressen.

20. februar i år ble det klart at kriserammede Saab fikk en såkalt rekonstruksjonsordning.

Denne gir selskaper som er i vanskeligheter mulighet til å unngå konkurs. Et av de første stegene er at partene vanligvis blir enige om å redusere gjelden med 75 prosent.

Antakelig kreves det lang mer, skriver den svenske avisen Expressen i dag.

Les:Slik foregår en rekonstruksjon.

Les også VG-kommentaren:«GMs motstand mot å utvikle andre Saab-modeller enn suksesserien 9-5 og 9-3 er påfallende».

20 interesserte kjøpere

Over 20 mulige kjøpere har meldt sin interesse for Saab Automobile, ifølge et dokument som ble lagt fram for Vänersborg tingsrett mandag, melder NTB.

Selskapet kan være klart for salg i løpet av juli måned, skriver advokat Guy Lofalk, som leder omstruktureringen av den kriserammede bilprodusenten.

Lofalk og Saabs administrerende direktør Jan-Åke Jonsson la mandag fram en plan for hvordan selskapet skal omstruktureres. Ved tolvtiden kunne tingretten melde at arbeidet med omstruktureringen kan fortsette, men ikke lenger enn til 20. mai.

Les:Gamle Volvo-sjefer kan stå bak Saab-salg til Kina.

Les også:Kineserne kobles til Saab igjen.

Stor gjeld

Saabs eier, General Motors har betalt mesteparten av Saabs gjeld og har varslet at de kommer til å betale resten denne uken. GM skal ha satt av 1,4 milliarder kroner til å holde Saab gående frem til 20. mai.

Gjeldsforhandlingene i Vänersborg mandag var derfor kun en formalitet, ifølge Dagens Nyheter.

- Rekonstruksjonen pågår i tre måneder, frem til slutten av mai, sier Annicka Troedsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder