SJEKKER PÅ SEKUNDER: Kameraet øverst til høyre fanger opp skiltnummeret på bilene som patruljer møter eller kjører bak. Skjermen i bilen varsler dersom det ligger inne en etterlysning på kjøretøyet. Politioverbetjent Espen Andreassen sitter bak rattet. Foto: Erik Inderhaug/Politiforum

Her er UPs nye superverktøy

Flere av patruljebilene til Utrykningspolitiet (UP) vil bli utstyrt med kamera som kan lese bilskilt. På under ett sekund er kjøretøyet sjekket i politiets register.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Kameraet er så raskt at det kan kontrollere opptil 7000 biler i timen, skriver Politiforum.

- Dette er et automatisert politiblikk. Det hjelper oss å plukke ut aktuelle biler slik at vi kan bruke tid på å kontrollere disse, fremfor bilister som har alt i orden, sier politioverbetjent Espen Andreassen i Utrykningspolitiet til VG.

VGTV: VGTV ble med på prøvetur - se video!

Tidligere har politiet operert med kjørebøker og A4-ark med lister over etterlyste biler.

Det nye systemet, som kalles ANPR (Automatisk nummergjenkjenning), bruker brøkdelen av ett sekund på å sjekke bilen opp mot politiets etterlysningsregister (Elys) hvor det er oppført rundt 110.000 biler som skal kontrolleres. I tillegg sjekkes det om forsikring og registrering er i orden i Autosys.

- Jeg har vært med på kontroll på E6 hvor systemet sjekker bilene i begge kjørefelt. Det vil man aldri klare med øyet. I tillegg kan systemet fange opp biler som man i utgangspunktet ikke var på utkikk etter, sier Andreassen.

Kritisert for gamle IT-systemet

Gjørv-kommisjonen kom med sterk kritikk til politiet etter 22. juli, og pekte blant annet på at datasystemene var gammeldagse og utdaterte. Etter terrorbomben eksploderte i Oslo kjørte en bil fra Agder politidistrikt bak Breivik helt til han svingte av E18 ved Sandvika på vei mot Utøya.

Det skjedde etter at Oslo-politiet hadde fått tips om at gjerningsmannen benyttet den aktuelle bilen, men det var ukjent for patruljen.

Dersom etterlysningen hadde blitt matet inn i ANPR-systemet og bilen var utstyrt med slikt kamera, ville de blitt varslet automatisk om at bilen de lå bak var etterlyst.

- Vi kan legge inn bestemte bilnummer på oppdrag fra operasjonssentralene. Systemet vil da begynne å lete etter denne bilen. Jo flere biler som har utstyret installert, jo større blir nettverket, påpeker Andreassen.

Forbeholdt UP - foreløpig

UP begynte å teste kameraer for automatisk nummergjenkjenning allerede for to år siden. De tok først i bruk større systemer som plasserer langs landeveien. Disse koster omkring 100.000 kroner. Nå er et mindre system installert i to patruljebiler. Totalt har UP 10 ANPR-enheter.

Siden mars har tre av landeveiskameraene alene kontrollert 124.000 nummerskilter. Systemet vil bli enda mer effektivt når det monteres i bilene.

- Da får vi sjekket langt flere. Vi kan sjekke alle nummerskiltene på en stor parkeringsplass ved et kjøpesenter på ti minutter. Jeg var på en rolig kjøretur i Larvik sentrum på en times tid, og da sjekket systemet 1500 biler. Hvis man har ti slike patruljebiler i Oslo, så er det klart at en kan rekke over mye, sier Andreassen til fagbladet Politiforum.

Foreløpig er det bare Utrykningspolitiet (UP) som får ta i bruk systemet.

- Vi har fått et mandat fra Politidirektoratet (POD) og PDMT, men jeg håper virkelig at hele Politi-Norge får dette. Personlig synes jeg det er utrolig synd at resten av politiet går glipp av mulighetene som dette gir, sier Andreassen.

UP har innhentet tillatelse fra både Datatilsynet og Riksadvokaten i forbindelse med prøveprosjektet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder