ÅRETS BÅTER: En jury bestående av åtte ledende båtblader i Europa har kåret de beste båtene i båtenes «Oscar-utdeling» Foto: Christian Höglund ,

European Powerboat of the Year 2016: Kåring: Dette er verdens fem beste fritidsbåter

Åtte europeiske båtblader har talt: Her er Europas fem beste motorbåter.

Artikkelen er over fire år gammel

Hvert år kåres Europas fem beste motorbåter av en jury som består av representanter fra åtte motorbåtblader, deriblant norske Båtliv. European Powerboat of the Year 2016-prisene ble delt ut lørdag kveld. I tillegg til å kåre årets motorbåter har juryen også delt ut en inovasjonspris. Og vinnerne er:

Årets båt opp til 25 fot

Vinneren her ble Four Winns V 255. Juryens begrunnelse er at dette er en moderne familiebåt med mange gode og smarte løsninger. I tillegg har den ut fra testene som er gjort av flere av bladene vist seg med gode kjøreegenskaper.

HØYT PÅ STRÅ: Four Winns V 255 er ingen typisk nordisk båt, men ellers i Europa er den populær. Foto: Produsent ,

Andre båter som var nominert i samme klasse:

Baylier VR5

Bella 600 BR

Ranieri International Interceptor 222

XO 250 Open

Årets båt opp til 35 fot

Vinneren ble Axopar 28, et båtkonsept som har imponert juryen. I juryens begrunnelse omtales Axopar 28 som en svært inovativ båt som finnes i fem forskjellige versjoner. Dette er en båtserie som tilbys med mange muligheter og kan tilpasses hvert enkelt behov. Prisen er også lav, noe som gjør en innovativ båt tilgjengelig for flere lommebøker. Testene fra de forskjellige båtene konkluderer med fantastiske kjøreegenskaper.

FEM VERSJONER: Axopar 28 er et nytt båtmerke, men har allerede rukket å komme i fem versjoner til samme skrog, Foto: Christian Höglund ,

Andre båter som var nominert i samme klasse:

Cranchi 35 Z

Invictus 280 TT

Nimbus 305 Coupé

Sasga Minorchino 34

Årets båt opp til 45 fot

Vinneren ble Steeler 45 NG Offshore. Steeler vant også i fjor, med Panorama FlatFloor 46, men deres nyeste båt fortjener igjen en seier, selv i tøff konkurranse med fire andre verdige kandidater. Juryen trekekr fram en layout med mange muligheter, og hver enkelt eier kan tilpasse båten etter sitt behov. Aluminiumsbåten utmerker seg også med lavt forbruk og mindre utgifter.

STÅLKONTROLL: Steeler stikker av for andre året på rad av med en pris i European Powerboat of the Year. Foto: Jan Hanchen Michelsen ,

Andre båter som var nominert i samme klasse:

Beneteau Gran Turismo 40

Boston Whaler 420 Outrage

Marex 375

Fountain Pairot 37

Årets båt over 45 fot

Vinneren ble en svært inovativ båt. Med Galeon 500 Fly har designerne tenket mye nytt, og nærmest sett båtlivet fra et nytt perspektiv med en flybridge-båt. Hvis man kan kalle en båt for transformerbåt er Galeon 500 Fly i dag det nærmeste man kommer dette, men løsningene er laget på en smart måte som nærmest skaper nye behov.

INNOVATIVT: Galeon 500 Fly skiller seg ut i mengden med mange smarte løsninger. Foto: Produsent ,

Andre båter som var nominert i samme klasse:

Azimut Magelano 66

Ferretti 550

Sea Ray L590 Fly

Jeanneau Leader 46

Årets båt i deplasement-klassen

Dette er en pris som er mest interessant for land med mange kanalbåter. Årets vinner ble Boarncruiser Elegance 1200. Juryens begrunnelse er at dette er en kanalbåt med moderne linjer og inovative ideer. Stålbåter har hatt en tendens til å være litt gammeldagse, men her har vinneren av årets båt klart å lage en moderne stålbåt for familebruk.

NEDERLANDSK STÅL: Boarncruiser Elegance 1200 er først og fremst tiltenkt kanaler, men fremstår som en solid båt. Foto: Jørn Finsrud ,

VIDEO: Boarncruiser Elegance 1200

Andre nominerte båter i samme klasse:

Super Lauwersmeer Evolve

Linssen Grand Sturdy 52.9 AC

Innovasjonspris

Simrads Halo-radar vinner inovasjonsprisen. HALO-radar er uten magnetron og børstemotorer. Den kombinerer det beste fra tradisjonell pulsradar- og 4G bredbåndsradarteknologi, noe som gir en enestående blanding av registrering på kort og lang avstand, presis måldefinisjon og lite birefleks.

INNOVASJONSPRIS: Simrads Halo-radar kombinerer 4G og tradisjonell radar-teknologi. Foto: Produsent ,

Har vunnet flere priser

En av vinnerne er Axopar 28 som kommer ut med fem modeller på samme skrog. Vi spør Jan-Erik Viitala hos Axopar hva en slik pris betyr.
– Det betyr mye at vi ser at pressen har akseptert typen av båt, og at den ikke bare var nominert, men faktisk vant. Prisen oss en trygghet på å jobbe videre med merkevaren, sier Viitala. Han forteller også at en slik pris utvilsomt vil gi enda mer entusiastiske selgere, noe de fører videre til kundene.
– Og ikke minst gir det en tilbakemelding til de som allerede har kjøpt båtene, at de har kjøpt en bra båt, sier Viitala.
Axopar 28 har vunnet flere priser etter lanseringen. Foruten European Powerboat of the Year har de vunnet Motor Boat Awards og Best of Boats International.
– Men jeg er ikke i noen tvil om at European Powerboat of the Year er den prisen som betyr mest. Den består av en jury fra mange båtblader, sier Viitala.

Åtte båtblader

I tillegg kåres de beste seilbåtene av en annen jury (European Yacht of the Year). Juryen møtes to ganger i året for å diskutere årets motorbåter, og resultatet er et snitt av smaken og meninger fra forskjellige båtkulturer i Europa.

– Derfor blir det gjerne forskjell på hva som ville blitt delt ut av priser i en norsk eller nordisk jury og en europeisk jury som i dette tilfellet, sier redaksjonssjef Jørn Finsrud som sitter i juryen for Båtliv. Han forteller at kåringen av årets båter er en lang prosess med dialog mellom jurymedlemmene hele året.

– Ut fra hva jeg kan se er det få, om ingen priser som kan måle seg med European Powerboat of the Year, som er representert av åtte ledende båtblader fordelt rundt i Europa. Mange andre priser er gjerne ut fra et enkelt båtblad, men her er det mange flere som møtes rundt bordet og diskuterer en mengde båter, sier Finsrud. Flere norske båter har tidligere gjort det sterkt på European Powerboat of the Year. Blant annet i fjor vant norske Draco 28 RS. Også Marex har vunnet flere ganger, og var også en av de nominerte for prisen i år.

Artikkelen er levert av Båtliv. Følg med på nyhetene fra verdens største båtmesse!

Mer om

  1. Fritidsbåt

Flere artikler

  1. Pluss content

    Europas mest populære båter

  2. Ina Wroldsen fikk den gjeveste prisen under P3 Gull

  3. VG Helg ble historisk: – Det har aldri skjedd før

  4. World Ski Awards: Geilo tok tittelen «Norges beste skisted» fra Trysil

  5. Pluss content

    Test, Bavaria E40: Langsom, gjerrig og dristig

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder