NØKKELFRI: Volvo vil som første produsent levere en bil der telefonen fungerer som eneste nøkkel. Foto: Produsent ,

Volvo først i verden med mobilen som eneste nøkkel

Volvo blir den første bilprodusenten til å lansere en bil uten fysisk nøkkel.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Siden bilens barndom har bilnøkkelen vært symbolet på tilgang på bil. For med rett nøkkel i hånden, har det bare vært å sette seg inn og kjøre i vei.

Men så kom bilen på nettet, og via apper ble det mulig å fjernstyre billåsene via eksempelvis smarttelefonen.

For mange bilmodellers vedkommende er det nå mulig å finne ut om bilen er forsvarlig sikret, uansett hvor i verden du måtte befinne seg. Og låse den om den virkelig ikke er låst.

Nå tar Volvo denne teknologien ett skritt videre – og fjerner nøkkelen helt. I første omgang blir det ikke standard, men som et tilvalg på et begrenset antall utvalgte modeller fra 2017.

Fra våren 2016 vil Volvo sammen med bilpoolen Sunfleet teste ut teknologien på Landvetter flyplass utenfor Göteborg.

Se video og flere bilder på BilNorge.no

Telefonen som nøkkel

Selvfølgelig er det mobiltelefonen som blir den nye nøkkelen. Den digitale informasjonen som normalt er å finne i bilnøkkelen, lastes ned som en app på telefonen.

Deretter fungerer telefonen via blåtann som bilens nøkkel. Telefonbasert nøkkel gjør det mulig å anvende og dele bilen med andre på en helt ny måte, skriver Volvo på sine hjemmesider.

Se spionbilder av neste Subaru Impreza

Naturligvis gjør den digitale nøkkelen akkurat det samme som en vanlig fysisk nærværende bilnøkkel: Låser opp bilen og bagasjerommet samt starter bilen.

Med appen vil det også være mulig å booke og betale for leiebil over hele verden. Leiebilens digitale nøkkel leveres direkte til telefonen, og ved ankomst søkes bilen opp via GPS. Så er det bare å sette seg inn og kjøre i vei uten først å stå i kø for å fylle ut papirer og vente på fysisk nøkkel.

Du kan også sende den digital bilnøkkelen til et familiemedlem eller en venn om du for eksempel er ute og reiser. Da er det bare for dem å disponere bilen – innenfor tidsrommet du selv har definert.

Uten strøm – ingen kjøring

Men går du tom for strøm på mobilen, er løpet kjørt til du har ladet opp, opplyser Volvos informasjonsdirektør Rune Gutteberg Hansen.

– Funksjonaliteten er basert på at mobiltelefonen har strøm, på samme måten som du er avhengig av å ha strøm når du benytter flybilletten eller andre reisedokumenter på mobiltelefonen.

– Hvis noen stjeler din mobil, har de da også stjålet bilen din?

– Ja, men det er også tilfellet i dag hvis noen stjeler bilnøkkelen din, sier Gutteberg Hansen.

Volvo presiserer at kunder som vil ha fysiske «nøkler» fortsatt vil kunne velge det.

Les alt om nye Volvo V90

Bildeling

– Hos Volvo anvender vi ikke teknikk for teknikkens skyld, men for å gjøre livet enklere for våre kunder og for at de skal spare tid, sier Hans Green, visepresident for produktstrategi hos Volvo Cars i Göteborg.

Samtidig ser Volvo den elektriske nøkkelen som et viktig element i fremtidens delingssamfunn.

– Innovativ teknikk og digitale nøkler endrer vår tilgang til og måten vi kan dele våre biler fra grunnen av. Istedenfor at bilene skal stå stille på en parkeringsplass hele dagen, kan de brukes oftere og mer effektivt av andre som eieren sender nøkkelen til, fortsetter Green.

I fjor var Volvo først ute med å tilby netthandelleveranser direkte til bilen ved å gi budfirmaer tilgang til en digital engangsnøkkel.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder