IKKE SÅÅÅ BILLIG: Når du går inn på Teslas hjemmeside, får du opplyst at prisen er 470.000 kroner. Men i virkeligheten er prislappen puss 88.000 kroner. Foto:Jan Petter Lynau,

Forbrukerombudet ber Tesla stoppe «ulovlig» prising

Når du kommer i butikken for å kjøpe en Model S koster den 88.000 kroner mer enn det som sto i annonsen.

Artikkelen er over fire år gammel

Tesla «trekker fra» 88.000 kroner på bilprisen – fordi de mener det er denne summen du sparer på å kjøre på strøm i stedet for bensin.

– Ulovlig og villedende markedsføring, mener Forbrukerombudet.

– Å selge elbil og trekke fra sparte bensinutgifter, blir som å selge en sykkel og trekke fra pengene man sparer ved ikke å ta bussen. Markedsføringen gir inntrykk av at bilen har en langt lavere pris enn hva som faktisk er tilfelle, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jo Gjedrem.

Tesla-test: Avsindig akselerasjon

Ombudet har behandlet saken etter klager fra forbrukere, og ber nå Tesla stanse annonseringen for biler «inkludert drivstoffbesparelser» innen 3. august.

– Men det er jo sant at man kan spare mye på drivstoffet?

– Det er spesielt viktig at ikke forbrukerne villedes med hensyn til priser når det dreier seg om kjøp med store kostnader der man gjerne pådrar seg lån, sier Gjedrem.

Han understreker at det selvsagt ikke er noe i veien for å markedsføre at man kan spare penger på driften av bilen ved å velge en elbil.

– Men det som er relevant her er hva du må betale ved kjøpet, sier Gjedrem.

Tesla er Norges nest mest solgte bilmodell hittil i år, med 2518 registrerte modeller, ifølge Opplysningsrådet for Veitrafikkens tall. VW Golf topper salgsstatistikken, med 8078.

Spar 88.000 på å bruke strøm

Bakgrunnen for klagen er at Tesla på sin nettside annonserer at det er mulig å kjøpe den rimeligste Model S for 470 000 kroner.

Da er en rabatt på 88.000 kroner i «drivstoffbesparelse» over fem år trukket fra. Tesla har beregnet at det er dette kjøperen vil spare i skatte- og bensinkostander ved å gå over til elbil.

ET ANNET STED....på Teslas nettside er prisen oppgitt slik. 558.000 kroner er det du må betale for bilen. Foto:,

Les også:Ny Tesla til under 300.000

DEN KOSTER DET DEN KOSTER: Prisen du betaler ved kjøp er og blir bilens pris, poengterer fagdirektør i Forbrukerombudet Jo T. Gjedrem. Foto:CF-Wesenberg/kolonihaven.no,

Først når forbrukerne scroller lenger ned på sidene opplyses den reelle prisen – 558.000 kroner. Da har man ifølge Tesla-annonsen også fått en kontantpremie.

– Dette vet jeg ikke hva er, og er et uvanlig uttrykk for hva en bil koster, sier Gjedrem.

Tesla: Viktig klargjøring

Tesla skriver i sin kommentar at det er viktig for dem å vise at kostnadsbesparelser er en av de grunnleggende fordelene med elbiler. De aller fleste forbrukere er uvitende om at kjøpesummen for fossilbiler er villedende, fordi den skjuler høyere driftskostnader, mener Tesla.
– Vi klargjør besparelsen, understreker Tesla, som også viser til at det på nettsiden ikke er noe med liten skrift, og at begge prisene kommer klart frem og ved siden av hverandre, slik at forbrukeren har fullstendig informasjon.

Produsenten sier at de står for måten å annonsere på, men sier de er villige til å endre annonseringen.

Tesla mener Forbrukerombudets analogi til buss og sykkel er misvisende.

«En buss konkurrerer ikke mot en sykkel, men det gjør en Model S mot en bensindrevet sedan».

Tesla mener det er en rekke feil i Forbrukerombudets brev, og vil sende et grundig motsvar.

Se Teslas regnestykke for sparte drivstoffkostnader i faktaboks til høyre, eller nederst i artikkelen hvis du leser på mobil.

Hvilket bilmerke har du? Her ser du den ferskeste listen over hvor fornøyde norske bileiere er med bilen sin, forhandleren og verkstedet.

Prisøkninger

Tesla har hatt flere prisøkninger siden merket ble lansert i Norge i 2013.

Dyrere dollar har gitt høyere pris på Tesla Model S. 4. mai i år justerte Tesla prisen opp med 1,5 prosent. Over natten økte prisen på Model S P85D med 16.000 kroner, fra 763.000 til 770.000 kroner. På slutten av 2014 økte prisene opp mot ti prosent.

Nå skal det bli mye lettere å klage på mindre saker, som for eksempel hotell, post- og budttjenester, treninggsentere, frisør, kroppspleie og veterinær. Les mer her.

– Uriktige priser også på kreditt

Tesla tilbyr kjøp av nybil på kreditt. Også her mener Forbrukerombudet at prisene som opplyses er feil, fordi det er gjort fratrekk for antatte bensin- og skattebesparelser.

Tesla må oppgi den faktiske prisen forbrukeren skal betale i måneden, inkludert termingebyrer og andre uunngåelige kostnader, mener ombudet.

Har du prøvd det nesten magiske leiretrikset for å fjerne de ørsmå rustprikkene nederst på karosseriet? Ikke? Det er superenkelt og oppskriften får du her!

Lese flere forbrukersaker? Her er vår samleside.

Alle våre biltester samlet alfabetisk finner du her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder