POPULÆR: 1500 nordmenn står i kø for å få sin Tesla innen nyttår. Foto: JAN PETTER LYNAU

Mener ekstremsponsing av Tesla er feil

SSB-forsker: - Sponser privat luksus ** Finansdepartementet: - En gunstig ordning ** Skulle «egentlig» kostet 1,3 millioner

Bilbransjeeksperter mener det er feil å gi elbilen Tesla et gigantisk avgiftsfriktak. Det gir dårligere konkurranse og koster staten unødvendig mye penger.

Camilla Tryggestad Visjø
ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Bilbransjeekspert og forlagsdirektør i Bilforlaget Per Morten Berg, uttrykker bekymring for effektene av myndighetenes subsidiering av elbiler, og den populære Tesla S.

«Takket være politikere som ikke ante hva de gjorde, og norsk bilbransje som reaksjonært fulgte sine leverandører, skjer nå en elbil-invasjon som neppe kan sies å ha en sosial vinkling», skriver Merg i en kommentar i BilNytt, sammen med Norges mest erfarne biljournalist Jon Winding-Sørensen.

Bilforlaget er et fritt og uavhengig forlag som skal dekke hele det norske markedet med objektiv bilinformasjon.

VG har nylig testet super-elbilen.(NB! Krever pålogging)

Subsidieres med 700.000

En rekke kjendiser har bestilt bilen - blant andre kronprins Haakon, den danske kronprinsen og Høyres Nikolai Astrup.

Forrige uke ble den populære bilen også drosje, og en ny Teslabutikk åpnet i Bergen, etter Oslo og Trondheim. Flere står for tur.

Merg mener summen av statlige goder til elbiler kommer ekstra godt til syne når man ser på Tesla.

I dag subsidieres denne elbilen med mellom en halv million og 700.000 kroner - minst, ifølge BilNytts beregninger.

Elbiler er fritatt for moms og engangsavgift. I tillegg har man gratis drivstoff, offentlig parkering, bomring, ferge, nesten gratis årsavgift, halv firmabilskatt og høyere kilometergodtgjørelse. Fri tilgang til kollektivfeltene får man også.

I dag er det politisk enighet om at elbilene skal få kjøre i kollektivfeltet frem til 2017.

- 900 millioner sponses av staten

SPONSES: Tabellen viser hva Tesla S ville ha kostet om staten ikke hadde gitt full avgiftsfritak. Tabellen er utarbeidet av Bilforlaget.

- Er Tesla for billig?

- Det at køen av kjøpere som har vært villige til å betale forskudd et år i forveien stadig vokser seg større, tyder hvert fall ikke på at den er markedspriset, sier Merg.

- Hva bør myndighetene gjøre med subsidiene til Tesla?

- Det man nå må gjøre, raskere enn man hadde forestilt seg, er å gå gjennom de insentivene som elbiler har fått, og se om noen får for mye Møllers Tran. Subsidiene til Tesla er feil i forhold til markedet bilen konkurrerer i, sier Merg og fortsetter:

- Det er her snakk om ekstreminsentiver, som fører til et dårlig konkurransebilde og et større skille mellom elbiler og andre biler, for eksempel plug-in hybrider med ultralavt co2-utslipp.

Ifølge Tesla selv, står rundt 1500 nordmenn i kø for å få seg en Model S innen nyttår.

- Legger man sammen subsidiene, er det snakk om en milliard kroner for staten. Jeg tror ikke de som pøste på med herlige insentiver så for seg at de skulle tape såpass mye, så fort, sier Merg.

Konkurrerer med øverste luksus

BØR NED: Bilbransjeekspert og forlagsdirektør i Bilforlaget Per Morten Merg mener insentivene til elbiler, og spesielt Tesla, bør reduseres. Foto: Bilforlaget.

Nå mener Merg at myndighetene må gå gjennom insentivordningene sett i lys av det han kaller Tesla-invasjonen.

- Man så ikke for seg denne bilen da insentivordningene kom. Man så ikke for seg en bil hvor avgiftssubsidiene ville utgjøre så store summer, for den fantes rett og slett ikke, sier han og utdyper:

- Elbilen Nissan Leaf får noen titusener i avgiftsfritak for å kunne konkurrere med andre småbiler - mens Tesla, som er en luksussportsbil som går fra 0 til 100 på 4,4 sekunder, får flere hundre tusener i avgiftsfritak.

Skryter av Tesla

Merg påpeker at han ikke ønsker å «henge ut» Tesla, som han mener leverer et supert produkt, men ønsker debatt rundt avgiftsordningen.

- Svært mange avgiftskroner går tapt, og myndighetene har erklært at avgiftsnivået fra bil og bilbruk totalt sett ikke skal ned. Da må det enten bli vesentlig mer avgifter på andre biler, eller så må man se om man har overstimulert elbiler.

En av de største konsekvensene av subsidieringen, er ifølge ekspertene at man nå får en konkurransevridning, hvor de store ikke kan måle seg med Tesla prismessig.

- Skal man ha en vanlig bil med de ytelsene Tesla har, holder det ikke med en million på bordet. Da snakker man om biler i aller øverste klasse.

Ingen planer om endring

Statssekretær Kjetil Lund (Ap) i Finansdepartementet bekymrer seg ikke over at staten vil få inn stadig færre avgiftskroner.

- Det er en bred politisk enighet i Norge om avgiftsfritaket for elbiler. Det er et eget punkt i Klimaforliket at vi skal gi fritak for alle avgifter frem til 2017, eller frem til vi har 50.000 elbiler i Norge. Nå har vi 13-14.000.

- Vi har ingen planer om å endre dette regimet. Det siste man bør gjøre nå er å skape usikkerhet om en politikk som er så tydelig avklart.

- Hvordan vil dere kompensere for det faktum at dere vil få inn stadig mindre i bilavgifter?

- Dette er en villet politikk og er en del av vår klimapolitikk. Elbiler slipper ikke ut CO2 og har heller ikke lokale miljøutslipp som NOx. Det er også viktig å ta med at Tesla er en bil som flytter teknologien framover. Norge gir nå denne typen teknologitunge biler et kjøpesterkt marked.

- Hva tenker dere om at en elbil som blir sammenlignet med Porsche og andre millionbiler, subsidieres i så stor grad?

- Tesla er helt klart en spesiell bil, med en kraftig motor. Men den har også en helt spesiell teknologi, som senere kanskje vil bli gjort brukt av andre mer vanlige biler. Det er viktig å ta i betraktning. Teknologiutvikling er sentralt i klimakampen, og derfor har vi valgt å bruke sterke virkemidler.

Selv om subsidier i fremtiden skulle bli justert ned eller tatt helt vekk, mener kommunikasjonssjef Esben Pedersen i Tesla at kunder fortsatt vil kunne spare mye penger.

- Norge har en moderne politikk som gjør at den som forurenser, betaler. Elbiler er ikke pålagt avgift fordi de ikke har noe utslipp. Skulle den norske regjering og befolkning ønske å endre dette, vil det naturligvis få innflytelse på salget av elbiler. Men det er fortsatt store utgifter å spare på drivstoff. En del av prisen på Model S er også sikkerhet. Det gjør også at folk velger denne bilen fremfor andre, sier Pedersen.

SPONSER LUKSUS: SSB-forsker Bjart Holtsmark har blitt elbilforkjempernes store skrekk, og mener staten støtter privat luksus ved å sponse eiere av den elektriske luksusbilen Tesla S. Foto: Frode Hansen


- Sponser privat luksus

SSB-forsker Bjart Holtsmark har blitt elbilforkjempernes store skrekk, etter i fjor høst å ha publisert en rapport som gikk til angrep på elbilpolitikken i Norge, hvor han argumenterer for at subsidiene de mottar på ingen måte er fornuftige.

Han mener staten støtter privat luksus ved å sponse eiere av den elektriske luksusbilen Tesla S.

- Vi gjør det veldig lettvint og billig å bruke disse bilene også. Det gjør at de blir kjørt mye, og vi vil se ytterligere trafikkaos i de store byene.

Selv om staten har lovet å opprettholde subsidiene til 2017, frykter Holtsmark at man kanskje vil bli tvunget til å reversere ordningen.

- Det er et grunnleggende problem at dette er en ny type bil man ikke hadde forutsett. Det blir for dyrt for staten og vi vil ende opp med at for mange bruker disse bilene. Da vil vi blant annet først se at tilgangen til kollektivfeltet vil stå for fall.

Momsfritak på ekstrautstyr

Også luksusutstyret til Tesla er momsfritt.

- Det er pussig at det ikke en gang er moms på dyrt ekstrautstyr som kan koste opp til 200.000 kroner.

Han mener det store inntektstapet for staten, undergraver et rettferdig avgiftssystem.

- Det er ikke rettferdig at det er slik. Det svekker tilliten til hele avgiftssystemet. Jeg mener elbiler ikke burde ha vært subsidiert i det hele tatt. Det hadde vært mer fornuftig heller å bruke pengene på forskning og utvikling av bedre batterier.

Les også

 1. «The Climanator» på klimafest hos Stordalen

  (VG Nett) Arnold Schwarzenegger skulle helst sett at han ankom Petter Stordalens klimakalas i en annen bil.
 2. Fremskrittspartiet vil gi elbil-garanti

  GARDERMOEN (VG Nett) Sittende i Teslas råskinn av en elbil gir Siv Jensen garanti for avgiftsfritak til 2020 - minst.
 3. Her er Høyre-Astrups elektriske bil-glis

  ARENDAL (VG) Inspirert av sin ferske luksus-elbil vil Nikolai Astrup (H) kreve at alle drosjer, ferger, rutebåter og…
 4. Oslo Taxi-sjåfør skriver elbil-historie: Her er landets første super-el-drosje

  (VG) I formiddag kunne sjåfør og eier Trond Sømme stolt tilby kundene den første super-elbilen til Tesla.
 5. Her er de «norskeste» gjerrigknarknyhetene

  Allerede i år og i løpet av neste år kommer det flere folkelige miljøbiler som enten går på ren el eller bruker mindre…
 6. Freder elbilen i kollektivfeltet

  Elbileier Nikolai Astrup (H) mener det er uproblematisk at sportselbilen Tesla S kan kjøre i kollektivfeltet.
 7. Tesla mener denne blir deres viktigste hittil

  Teslas SUV kalt Model X har vært kjent en stund, men nå har produsenten åpnet dørene for aller første gang.
 8. «Ville» Tesla-tilstander

  (VG Nett) Norge er det nest største markedet i verden for den kommende super-elbilen Tesla Model S.
 9. Nominasjon: Her er de ti beste bilene i verden

  (VG Nett) Nedtellingen til en av de mest prestisjefylte Årets Bil-kåringene er begynt.
 10. Tesla saksøker Top Gear for å ha «fikset» elbiltest

  (VG Nett) Top Gear-programleder Jeremy Clarkson beskyldes for å ha avsagt en forhåndsregissert dom over elbilen Tesla.
 11. Forsker: - Elbiler kan være verre for miljøet enn bensinbiler

  (VG Nett) Elektriske biler kan føre til større klimautslipp enn både bensin- og dieselbiler, avhengig av hvordan…
 12. Kritikk mot Teslas vinterdekk - men nå blir bilen skodd for norske forhold

  (VG Nett) Det har blåst opp til en liten storm om Teslas valg av vinterdekk.
 13. Prøvekjørt BMW i3: Ny el-BMW til «Golf-pris»

  Startprisen på BMWs nye elbil blir lavere enn to av tre varianter av populære Nissan Leaf, og nesten som en Volkswagen…

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder