SLIK KAN DET BLI I NORGE: NRKs USA-korrespondent Jon Gelius hadde dette bilskiltet på bilen sin i 2011. Det er fra Maryland. Foto: THOMAS NILSSON/VG Foto: ,

Nå kan du skrive navn på skiltet ditt

Har du et morsomt navn: Del det med VGs lesere

Kanskje kommer det på moten igjen å ligge i veikanten å skrive ned bilskilt: Neste år kan du lage ditt eget skilt. Men det vil koste.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Tiden for å kjenne igjen hvor bilene i Norge kommer fra ut i fra bokstavene på bilskiltene, går mot en ende:

KrFs stortingsrepresentant Hans Fredrik Grøvan bekreftet overfor Dagsrevyen torsdag at Transport- kommunikasjonskomiteen på Stortinget har fattet et vedtak som gjør at det norske folk neste år kan betale for å få akkurat det navnet de ønsker å registeringsskiltet på bilen sin.

- Enstemmig

- Det skal vedtas i plenum i Stortinget 16. desember, men det er en enstemmig komite som står bak vedtaket, så vi regner med at det blir en realitet, sier Grøvan.

Han går for «Labbetuss» på sin egen bil.

Hva vil ha på ditt bilskilt? Del dine historier her

- Jeg har en Subaru firehjulstrekker, så det passet med et relativt traust navn på en traust image, sier han og ler.

Fantasien er livlig hos svenske bileiere som ønsker en spesiell vri på sitt personlige bilskilt. Trafikregisteret må stadig si nei til navnevalg som vekker anstøt. Se hvilke bilskilt som er blitt nektet her.

Melkeku

Det gjør trolig også statskassen, hele veien til banken.

Mens utgiftene for å få et skilt i dag er begrenset, vil politikerne benytte anledningen når folket skal få skiltfrihet.

- Det antydes en pris mellom 5000 og 10 000 kroner?

- Svenskene har hatt en slik ordning i tyve år, hvor prisen er rundt 6000 kroner. Jeg vil tro prisen vil ligge omtrent der.

- Det er veldig mye mer enn kostpris?

- Ja, det koster ikke all verden, men som svenskene vil vi legge prisen endel høyere. Inntektene skal øremerkes trafikksikkerhetstiltak, slik at de går til et virkelig godt formål.

- Det blir en sikkerhets-melkeku?

Ja, det kan du godt si, men pengene vil gi til et godt formål. Svenskene får inn 80-90 millioner kroner i året, og det vil kunne gi bidra til mange gode sikkerhetsprosjekter, sier Grøvan.

Prisen for vanlige bilskilt er i dag 120-140 kroner.

I utlandet er det ikke uvanlig å betale svært mye for egnet skilt.

Ikke fra nyttår

Det skjer ikke fra nyttår.

- Nei, vi må nok vente endel uti neste år, trolig ikke i løpet av våren, fordi det først skal settes opp et Autosys-system som vil ta noe tid å få etablert.

Men i løpet av neste år kan du altså velge navn på bilskiltet ditt.

I fjor annonserte Svegvesen at de ønsker å fjerne den geografiske inndelingen av kjennemerkeseriene på bilskilt. Dermed kan det bli slutt på å kunne se i hvilke landsdel bilen er førstegangsregistrert.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder