Audi og Porsche kommer med elbiler med «Tesla-rekkevidde»

Ferrari viser frem 660-hk sterk, lekker Spider

Verdens største bilmesse i Frankfurt: Sjekk bilen som har innebygd gapahuk!

FRANKFURT (VG) I den franske konseptbilen Cactus M kan det enkle stofftaket gjøres om til et slags telt. Det er mye fantasi på verdens største bilmesse som nå er åpnet i Tyskland.

 • Hanne Hattrem
 • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

Annerledesbilen, den sjarmerende og smarte Citroën Cactus, med luftbobler på sidene for å beskytte mot støt, er solgt i 417 eksemplarer i Norge hittil i år. Den er dermed Citroëns bestselger.

Nå kommer konseptbilen Cactus M, som viser at Citroën fortsatt tenker friskt. Stofftaket i den åpne crossoveren kan bli et telt. En spesiell kalesje skal kunne slås opp rundt bilen, og en generator skal drive et oppblåsingssystem som kan fylle luft i spesielle rom i teltuken. Den kan strekkes ut som et tak, og bli en slags gapahuk. Baksetet skal kunne bli en sovekupe for to personer. Interiørmessig bobler det også over, med rødt og hvitt blomsterstoff.

For rundt 350.000 kroner skal du til våren kunne få deg en ladbar famile-BMW med firehjulstrekk fra Tyskerne viste flere ladbare hybrider som kommer i løpet av de neste månedene.

Med en bagasjeplass på 400 liter matcher den aller meste også på dette feltet. Prisen er også like over VW Golf GTE. Samtidig kan ikke folkevognen skilte med trekk på alle fire.

En ladbar hybridvariant av luksuslimousinen 7-serie skal også være høyaktuell for det norske markedet. Også en ladbar hybrid 3-serie og en ladbar hybridvariant av deres luksus-SUV, X5, ble vist frem for verdenspressen.

Også en ladbar hybrid variant av den populære el-bilen i3 kommer til Norge i november i år. Den kan gå hele 16 mil på ren el og får en total rekkevidde (med en bensintank på ni liter) på inntil 300 kilometer.

Audi og Porsche viste også frem sine hel-elektriske Tesla-utfordrere.

Bla deg igjennom de mange hete, kuriøse og folkelige verdensnyhetene øverst i saken. Her kan du se både den nye ladbare familiebilen fra BMW, en Mercedes med verdens laveste luftmotstand, en ny Ferrari, ny Audi A4, ny Kia Sportage og så videre.

Bildespesialen blir fortløpende oppdatert med det siste som skjer!

Også Porsche hadde med seg sin konseptbil Misson E, en 600 hestekrefters sterk elbil også med rekkevidde på 500 kilometer. Denne skal gjøre unna sprinten på under 3,5 sekunder hevder tyskerne.

FIRESETER: Porsches elbilkonsept skal være den første fire setede elbilen de noen gang har lagd. Foto: AFP Foto: Odd Andersen ,

El-SUV-ev Audi e-tron Quattro kan bli «et varslet mord» på Teslas kommende Model X. Den skal i hvert fall forsøke å ta opp kampen med elbilen fra California. Men Audi er senere ute: Mens Tesla Model X lanseres i år, er produksjonsmodellen av den nye Audien kommer tidlig i 2018.

Omgitt av et dundrende akkompagnement og cyberbelysning kjørte tre Audi A4-modeller av scenen (også de har verdenspremiere på utstillingen) på Volkswagen-gruppens forhåndspremiere-kveld i Frankfurt, og inn rullet e-tron Quattro.

e-tron Quattro skal kunne kjøre 500 kilometer (Tesla har oppgitt 430 kilometers rekkevidde for Model X), og Ulrich Hackenberg sa at Audi anser dette for å være en ny målestokk for fremtidens biler.

Nysgjerrig?: Her er høstens 40 heteste og viktigste bilnyheter (krever innlogging.)

Bilen har tre elmotorer, en foran og to bak, og avansert aerodynamikk-teknologi. Denne er med på å øke rekkevidden. I høyere hastigheter aktiveres flere elementer utenpå bilen, blant annet små «flaps» bakhjulene og på sidene av bilen, som skal senke luftmotstanden.

Det er koreanske LG og Samsung som har teamet opp med Audi for å utvikle og produsere batteriene. Tidligere i år sa Audi at de hadde en bedre bil enn Tesla Model X på gang. Da ble det offentliggjort en skisse.

Tirsdagen åpnes den 66. internasjonale utstillingen i Frankfurt for pressefolk fra hele verden. Da skal 1103 utstillere fra 39 land viser frem 210 verdenspremierer og en rekke andre nykommere på det gigantiske messeområdet på 230 000 kvadratmeter. Lørdag åpnes portene for trolig over en million besøkende, frem til 27. september.

Volkswagen-gruppen har en voldsom rullende portefølje, fra superluksus i Lamborghini og Bugatti, via Audi, Volkswagen og «ned til» Skoda og Seat.

Les: Her er nye Toyota Prius.

Ekstrem SUV-luksus

Det ble en liten svingom på scenen for Bentleys Bentayga også, trolig verdens mest luksuriøse SUV, til cirka 3,5 millioner kroner i Norge.

En norsk kjøper har allerede skrevet kontrakt, på bilen med en toppfart på mer enn 300 km/t, og en aks fra 0–100 km/t på 4,1 sekunder.

Les: Se hva partilederne kjører.

Jaguar med innelåst nøkkel

Også Jaguar benytter kvelden før åpningen til å presentere sin luksus-SUV, F-Pace. Bilen får en startpris på drøye 430.000 kroner (34.170 pund) i England. Norsk pris er ikke klar. Konkurrenter er BMW X3 og X4 og Porsche Macan (BMW X4 koster fra drøyt 600.000 og Porsche Macan fra drøyt 900.000 kr. og opp til 1,4 mill). Innstegsmodellen blir en 180-hesters diesel. Norsk lansering er i april, og importøren har et salgsmål på 150 biler.

Les: Opptil et års ventetid på enkelte ladbare hybrider.

KAN LÅSE INN NØKKELEN: Jaguar F-Pace har en nyvinning på nøkkelfronten. På denne er det nemlig lagt opp til at du skal låse nøkkelen inne i bilen. Dette er den første Jaguaren med en såkalt Activity Key, som er et vanntett og støtsikkert armbånd med integrert sender. Bilnøkkelen kan ligge innelåst i bilen, mens du driver aktiviteter og slipper å ha med nøkkelen. Foto: Produsent ,

Elektrisk fremtid

Volkswagen satser mye og systematisk på å utvikle ladbare hybrider og rene elbiler. Både den elektriske Porsche Mission E concept ble vist, samt en ladbar hybrid-utgave av den nye VW Tiguan, GTE.

– Før slutten av dette tiåret vil Audi og Volkswagen lansere flere enn 20 ladbare biler, elbiler og ladbare hybrider, store og små, sa sjefen for Volkswagen-konsernet, professor doktor Martin Winterkorn.

– Vi tar et stort steg mot elektrisk mobilitet og vi har vist at vi håndterer teknologien.

BMW viser fire ladbare hybrider på bilutstillingen i Frankfurt, og Mercedes vil i løpet av de kommende to årene rulle ut ti nye ladbare hybridmodeller.

Andre viktige trender VW-sjefen pekte på er at det stadig kommer flere systemer som er med på å gjøre bilen stadig mer selvkjørende og sikrere, bedre systemer for bruken av internett i bilene og sveipekontroll-betjening av instrumentene.

FØLG VG BIL OG MOTOR PÅ FACEBOOK.

Les mer her: Alle nyheter i Frankfurt, alfabetisk ordnet.

Les også

 1. Norskdesignet bilnyhet

  Ny Borgward er i seg selv interessant. Det ødelegger heller ikke historien at det står en norsk designer bak.
 2. «Ny» Nissan Leaf: Nå kan den gå (inntil) 25 mil

  Nissan lanserer nå en Leaf med større batteripakke, som skal øke rekkevidden med 26 prosent.
 3. Trolig verdens mest luksuriøse SUV

  Når Bentley lanserer Bentayga er det høyst sannsynlig verdens mest luksuriøse SUV.
 4. Her er nye Mercedes C-klasse Coupé!

  Så er bildene av den nye C-Klasse Coupéen offisielle. «Moden» er et uttrykk Mercedes bruker.
 5. Aston kommer med 800 hk luksus Tesla-utfordrer

  Det britiske luksusbilmerket Aston Martin varsler at de i løpet av to år vil komme med en elektrisk variant av sin…

Mer om

 1. Bil

Flere artikler

 1. Bilutstillingen i Frankfurt: Her er seks biltrender å se opp for!

 2. Disse nye elbilene kommer de neste fire årene

 3. Pluss content

  Her er vårens heteste bilnyheter

 4. Ny rimelig elbil med superrekkevidde og ladbar VW-SUV: Her er de heteste bilnyhetene fra Detroit

 5. Citroën lanserer «60-tallsklassiker»

Fra andre aviser

 1. VW vil selge én million ladbare biler i året

  Aftenposten
 2. Her er elbilene som kommer i 2018

  Fædrelandsvennen
 3. Elbilene nordmenn venter på

  Aftenposten
 4. Audi i strupen på Tesla

  Aftenposten
 5. Audi i strupen på Tesla

  Bergens Tidende
 6. Elbilene ekspertene ser frem til: – Proppfulle av ny, fremtidsrettet og revolusjonerende teknologi.

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder