TAL HER: Apples Scott Forstall demonstrerer navigasjon via stemmestyringssystemet Siri på Apples pressekonferanse i San Francisco i går kveld. Foto: Reuters.

Ni bilmerker kommer med felles «Siri»-knapp

(VG Nett) Hvis vi kan snakke inn og få opplest SMS-er i bilen er mye gjort for trafikksikkerheten. Nå har ni bilprodusenter bestemt seg for å installere snakkesalige «Siri».

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

I går ble det klart at flere bilprodusenter innleder et samarbeid med Apple og innfører en knapp på rattet for Apples «norske» stemmestyringssystem, kalt Siri.

Siri er et program som gjør at du kan snakke til og med telefonen: Du kan bruke stemmen til å sende beskjeder, planlegge møter, ringe hjem. Du kan be Siri om å gjøre ting for deg, for eksempel lese opp en SMS eller finne veien til en adresse, og Siri snakker tilbake til deg.

Oppfinneren av Siri, halvt norske Dag Kittlaus, solgte Siri til Steve Jobs og Apple i 2010. I dag er Kittlaus multimillionær - i dollar.

På Apples pressekonferanse i San Francisco mandag, ble det kjent at Apple skal samarbeide med Mercedes, BMW, Audi, Chrysler, Honda, General Motors, Jaguar, Land Rover og Toyota om ratt-knappen som aktiviserer programmet for iPhone, skriver blant andre Nordens største bilforbrukerblad, svenske Vi Bilägare.

Unngå fikling

Bilprodusentene ønsker at føreren skal kunne trykke inn knappen, for deretter å kunne styre mange av bilens og telefonens funksjoner slik at det ikke blir nødvendig å fikle med telefonen og ta øynene fra veien.

Mange av oss søker på radioen, spiser, skriver og leser på mobilen og taster inn navigasjonsmål mens vi kjører.

Både veimyndigheter og bilprodusenter vil fjerne ulykkesrisikoen, men forbud har vist seg å fungere dårlig, blant annet fordi det ikke blir respektert.

Les mer: Dødsulykker halvert med mobilforbud.

Kommer på norsk

Siri snakker foreløpig ikke norsk, men det er ventet at systemet skal snakke flere språk i løpet av et år eller to, slik at du kan spørre om været, nærmeste bensinstasjon eller be om å få spilt en spesiell låt.

BMW har sagt de kommer med sin variant av stemmestyring, kalt «Eyes Free» i midten av 2013, skriver Vi Bilägare.

Ford alene

Men allerede denne forsommeren kommer den første Ford-modellen med stemmestyringssystemet fra Microsoft til Norge.

Ford B-Max blir første modell i Europa med systmeet Sync.

Ford er den eneste kjente bilprodusenten som bruker det stemmeaktiverte kommunikasjonssystemet Sync fra Microsoft.

Sync finnes allerede på 4 millioner Ford-biler i USA. Ifølge planene skal det være 13 millioner utstyrte biler med Sync innen 2015, hvorav 3,5 millioner på europeiske veier.

Systemet får blant annet en nødhjelpsfunksjon, som selv kontakter lokal redningstjeneste etter en ulykke, på riktig språk i forhold til det landet bilen måtte befinne seg i.

Ford Sync åpner også for styring av mobiltelefonen og digitale musikkspillere, inklusive iPod og USB-oppkoblede spillere, med enkle stemmekommandoer.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder