FREMAD MARSJ! GM-toppsjef Ed Whitacre i forbindelse med et møte i Washington i går, der det kom frem at General Motors er i stand til å betale ned gjelden etter bilkrisen rakere enn annttatt. Foto: AP

General Motors gjør opp for seg før planen

USAs største bilkonsern General Motors (GM) har betalt tilbake pengene det fikk i krisehjelp fra den amerikanske og canadiske staten. Selskapet vurderer nå en utvidelse av aksjekapitalen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

De til sammen 5.8 milliardene dollar eller vel 34 milliarder kroner som GM i fjor lånte fra myndighetene i Canada og USA, er nå helt nedbetalt. Konsernet er inne i en svært positiv utvikling, sa konsernsjef Ed Whitacre på en pressekonferanse onsdag.

- GMs evne til å innfri lånene før forfall er et bevis for at alt går etter planen, framholdt Whitacre.

- Vi ser nå en realistisk mulighet for å kunne innby til tegning av aksjer som ledd i en kapitalutvidelse innen utgangen av året, tilføyde han.

Les:Kvitter seg med Saab.

Konkurs

General Motors måtte i juni i fjor begjære seg konkurs, men ble reddet fra sammenbrudd etter at den amerikanske staten overtok vel 60 prosent av aksjene i selskapet. Konkursfaren kunne dermed avblåses allerede i juli.

Etter dette har GM meldt om styrket salg over hele verden og om sterkt forbedrede resultater. Selskapet har foretatt milliardinvesteringer i 20 amerikanske og canadiske fabrikker, og dermed gitt rundt 7.500 bilarbeidere jobbene tilbake.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder