TUNGE KUTT: Toppsjef i General Motors Fritz Henderson har nå lagt fram en ny skisse som skal bli konsernets livbøyle i kampen mot milliardgjelden. Foto: Scanpix

GM legger ned bilmerker og kutter 21.000

Ny sparepakke fra General Motors

(VG Nett) Som ledd i General Motors' omfattende spareplan, vil ytterligere tusener av ansatte måtte gå, i tillegg til at bilmerket Pontiac legges ned, og to til står i fare.

Miriam Johansen
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Det amerikanske bilkonsernet General Motors la tidligere i april fram en omfattende redningsplan som skal bringe bedriften forbi konkursfaren som nå truer.

Selskapet sitter låst i en gjeld på til sammen 180 milliarder kroner, og nå har konsernet lagt fram en ny omstruktureringsplan som vil ramme både bilmerker og de ansatte hardt.

Les også:GM tilbakekaller 1,5 millioner biler

Bilmerke forsvinner

Nedskjæringen rammer blant annet det amerikanske bilmerket Pontiac. Bilen har eksistert siden 1926 og vil forsvinne ved utgangen av 2010, melder NTB.

Ifølge det danske Ekstrabladet, kan omstruktureringen også ramme bilmerkene Hummer og Saturn, som enten vil bli solgt eller lagt ned innen utgangen av året. Tidligere ble det også kjent at GM har vært i forhandlinger med Fiat angående salg av Opel. Saab er også på listen over merker som skal selges ut av General Motors-porteføljen.

Antall GM-eide forhandlere vil reduseres fra om lag 6.200 til 3.600, noe som til sammen vil ramme 21.000 ansatte. De ansatte vil forsvinne innen utgangen av 2010, og selskapet vil da ha redusert antall ansatte til ca 40.000.

Les også:Saab får ny pustepause: 20 mulige kjøpere

Staten tar mer over

Hvis de nye sparetiltakene går i boks og konkurs unngås, vil den amerikanske staten sitte på mer enn 50 prosent av aksjene i bytte for kriselånet de har sprøytet inn i konsernet.

Fagforbundet UAW blir nest største investor, og staten og UAW vil da sitte på til sammen 89 prosent av aksjene i General Motors.

Ifølge NTB vil konsernet sitte igjen med de fire bilmerkene Chevrolet, Cadillac, Buick og GMC. Etter at redningspakken ble kjent mandag, steg aksjene i selskapet med 19,5 prosent.

Obama presser

Denne redningsplanen er GMs siste forsøk på å komme Obama-regjeringen i møte, etter at den amerikanske regjeringen avviste planen fra februar, som de mente ikke var omfattende nok.

- Vi synes ikke de kravene de har stilt oss overfor, er for strenge. Vårt mål er å finne en strategi som gir oss mulighet til å vinne, ikke bare å overleve, uttalte GMs nye toppsjef Fritz Henderson om den nye planen, ifølge Ekstrabladet.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder