UPs!: Denne bilen fra utrykningspolitiet er påført en L. Bildet skal ha blitt tatt i går kveld nær Darbu i Øvre Eiker. Foto: Privat Foto: Privat,

UP-bil i tjeneste brukte L-skilt

UP-sjefen legger seg flat

Denne bilen fra Utrykningspolitiet (UP) brukte L-skilt som indikerer øvelseskjøring da den var ute i tjeneste.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det bekrefter UP-sjef Runar Karlsen.

– Dette er helt i strid med UPs verdier og policy å fremstå som at vi skal lure noen. Det er et utslag av en kreativitet i patruljen som de nå beklager, rett og slett, sier Karlsen til VG.

Ulovlig er det også.

Har du opplevd noe lignende, og har du eventuelt bilder av dette?Kontakt VG.

– Det er i strid med trafikkopplæringsforskriften om bruk av L, og er første gang jeg har hørt om det, sier Karlsen.

I forskriften står det nemlig at L-skiltet skal fjernes når kjøretøyet benyttes til annet enn øvelseskjøring. Dessuten skal ikke politibiler brukes til å øvelseskjøre.

– Jeg har grunn til å anta at L-en har vært på når de har utført diverse tjensteoppdrag den dagen. Det er grunn til å tro at de har hatt L-en på når de har kontrollert og utført målinger og så videre, sier Karlsen.

Han legger til at han ikke kjenner til det eksakte hendelsesforløpet i forbindelse med at bildet ble tatt, men at det ikke var snakk om øvelseskjøring.

Vedkommende som tok bildet opplyser til VG at den sivile politibilen hadde stoppet en bil, en Volvo med takboks, og at politibilen hadde blålys i bakruta men at dette ikke kommer frem på bildet.

Bildet skal ha blitt tatt i går kveld ved avkjøringen til Darbu i Øvre Eiker kommune i Buskerud.

Liker det dårlig

UP-sjefen liker ikke det som har skjedd.

– Vi skal følge lover og forskrifter. Som politi er det utrolig viktig at vi går foran med et godt eksempel. Jeg liker dårlig at vi kler oss ut for å lure noen med metoder eller kjøretøyer, sier Karlsen.

Han understreker at de bilene skal være sivilt rene og ikke påføres hverken det ene eller andre.

– Det vil ikke skje igjen, og blir kommunisert i rekkene. Det handler om tillit og fair play, sier UP-sjefen og legger til at han tar sterk avstand fra det som har skjedd.

Skiltet er nå fjernet fra den aktuelle tjenestebilen.

Hvis man kjører rundt med en L på bilen uten å øvelseskjøre og blir stanset av politiet vil det, ifølge Karlsen, antagelig bli påtalt med en muntlig irettesettelse.

NAF fornøyd med UP-sjefens reaksjon

NAF er fornøyd med at UP-sjefen er så klar.

- Jeg synes Karlsen gjør jobben ved å legge seg ganske så flat. Det er vi fornøyd med, sier NAFs kommunikasjonssjef Inger Elisabeth Sagedal.

- Men det er jo en liten påminnelse om at UP kan være litt obs på alle de som kjører rundt med L samtidig som de er en person i bilen. Det skal ikke være slik at man har på L når man ikke øvingskjører. Det skal være et signal om at det er øvingskjøring og ikke misbrukes, hverken av UP eller andre. Men det er klart at det er ekstra negativt at UP gjør det. Vi setter pris på at Karlsen svarer utvetydig på saken, sier Sagedal.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder