KONKURSTRUET: Bilprodusenten General Motors kan bli slått konkurs. Dette bildet er fra GMs bilfabrikk i Arlington, Texas. Foto: AP

- General Motors konkurs neste uke

(VG Nett/NTB) Den amerikanske regjeringen planlegger å la bilgiganten General Motors gå konkurs neste uke, skriver avisen Washington Post.

Gjermund Glesnes
ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

Planen skal innebære at det kriserammede selskapet får nærmere 200 milliarder kroner i nye lån. Når det er erklært konkurs, vil de levedyktige delene av bilprodusenten bli kjøpt opp av et selskap eid av USAs regjering, skriver avisen, med henvisning til ikke navngitte kilder i bilindustrien.

En annen anonym kilde avviser imidlertid dette overfor nyhetsbyrået Reuters. Kilden hevder at forsøkene på å omstrukturere General Motors ikke vil være kjent før 1. juni.

Les også:Obama: - USA har fått historisk energiplan

Tre bud

General Motors sitter låst i en gjeld på til sammen 180 milliarder kroner. Konsernet er i forhandlinger med blant annet Fiat om salg av Saab og Opel.

Den svenske staten er forbederedt på å gi Saab et milliardlån i inntil seks måneder. Men forutsetningen for lånet er at bilprodusenten finner nye eiere, skriver Expressen. Saab bekreftet tidligere denne uka at de nå forhandler med tre mulige kjøpere.

Samtidig som svenskene kjemper for å overleve, jobber de med utviklingen av den nye Saab 9-5. Nylig fikk noen utvalgte motorjournalister prøve bilen, og ga den svært gode karakterer.
Les også:GM vil eksportere biler fra Kina til USA

BUDGIVER: Fiat-sjef Sergio Marchionne. Foto: REUTERS

Tre interessenter har allerede lagt inn bud på Opel og Vauxhall: italienske Fiat, kanadisk-østerrikske Magna International og holdingselskapet RHJ International.

Les også:Det kniper med reservedeler til Saab

Delstatsministeren i Hesse, der Opel holder til, Roland Koch, beskriver Magmas bud som det beste mens Fiats bud skuffer, ifølge Reuters.

Katastrofe, eller «berre lekkert»?VG Netts lesere diskuterer Fiats oppkjøpsinteresse her!

Spareplan

Uansett om selskapet blir slått konkurs eller ikke, vil General Motors slanke driften sin kraftig.

I april la konsernet fram en omstruktureringsplan for å spare penger. Blant annet skal merket Pontiac forsvinne ved utgangen av 2010, og antallet GM-eide forhandlere reduseres fra om lag 6.200 til 3.600. Selskapet vil da ha redusert antall ansatte til ca 40.000.

Les også:- General Motors må forberede seg på konkurs

Også merkene Saturn og Hummer har nevnt som mulige ofre for spareplanen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder