Slik ser felgen ut etter saltangrepet

PÅ FELGEN: Disse aluminiumsfelgene fra Kina så slik ut etter noen års vinterkjøring på saltede veier. Dermed klarte ikke dekkene å holde på luften. - Velkjent fenomen som kan oppstå på både billige og dyrere felger, opplyser NAF. Foto: Jan Petter Lynau

Saltet «spiste» opp aluminiums-felgen

Bileieren fikk montert nye vinterdekk på felgene, men etter bare to uker var det tomt for luft.

Artikkelen er over seks år gammel

Han kjøpte ny bil for noen år siden, og valgte å spare penger ved å handle en uoriginal felg/dekkpakke.

«Men nå, en del år senere, og etter å ha skiftet til nye vinterdekk, opplever jeg at nesten nye vinterdekk blir helt tomme for luft på én til to uker. Forklaringen er at de er angrepet av salt slik at metallet på strategiske steder faller av og dermed lar luften lekke ut,» beskriver bileieren.

Han mener at det er de «uoriginale» billigfelgene er dårlige.

Prisen avgjør

- Det er ikke nødvendigvis slik, sier daglig leder i Autobransjens Leverandørforening (ABL), Arild Hansen. Foreningen organiserer 1200 frie verksteder.

- Rengjøring og vedlikehold av felger er like viktig som vask av bilen, om ikke viktigere. Norske vinterveier saltes kraftig og derfor er vask av felger både utvendig og innvendig svært viktig. At det er forskjell på overflatebehandling av felgene ligger i prisen. Dessverre må vi beklage at det ikke er noen kvalitets krav til aluminiumsfelger, sier Hansen.

Klar reklamasjon

Hansen opplyser at det må det være en klar reklamasjonssak hvis en felg lekker luft, fordi felgen er solgt for å tåle det lufttrykk som er normalt lufttrykk i et hjul.

Det er også viktig at det benyttes ventiler av høy kvalitet, understreker han.

Kjent problem

- Dette har vi hatt en del henvendelser på, både når det gjelder stålfelger og aluminiumsfelger, og også i ulike prisklasser, sier teknisk konsulent i NAF, Dag Edvardsen.

Akkurat som på biler, varierer lakktykkelsen, og dermed også motstandskraften oksidasjon.

- Er det noe vi kan gjør for å forhindre dette?

- Også felger trenger vask og polering, som bilen for øvrig.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder