Bilutstilling i Paris: Her er ti hotte bilnyheter

PARIS (VG) Volvo har fjernet nesten alle knapper i sin nye XC 90 og laget en helt ny dashbord-layout. Ford Mondeo kommer med kollisjonsputer i bilbeltene bak. Og Volkswagen lover enda lavere forbruk på sin nye ladbare hybrid-Passat.

Artikkelen er over fem år gammel

Oppfinnelsene som vises på bilutstillingen i Paris er mange, og utviklingen skjer raskt.

Nå har selv mange av de «små grå» traverne finesser som du tidligere bare fant på luksusbilene. Det gjelder både komfortutstyr som for eksempel oppvarmet ratt og sikkerhetsutstyr som skiltgjenkjenning og varsling av kollisjonsfare når føreren er oppmerksom. Og både Mercedes, Audi og Ford sier nå at de har eller snart får systemer som både kan holde avstanden til bilen foran og holde den på plass (styre den) mellom to kjørefelt. Flere biler får parkeringssystemer som ikke bare lukeparkerer, men også kan smette bilen inn i en trang parallellparkering i et p-hus.

SE BILDESPESIAL FRA PARIS-MESSEN.

Selvkjør

Selvkjørende biler er en av de sterkeste trendene innenfor bilindustrien.

Men der utviklingen trolig skjer raskest og trenden er tydeligst er integrasjon av internett i bil. Vi skal ikke holdes avsondret fra verden, og vi skal kunne gjøre «alt» i bilen. Og i dag er det vanligere at en ny bil har internett og apper enn at den har reservehjul.

Nye Volvo XC 90 er derfor første Volvo som standardutstyres med direktekontakt med «moderskipet».

- Det betyr at når bilen din trenger service, får du beskjed på skjermen i bilen. Og så kan du rett og slett bare trykke på skjermen og booke servicen din der og da, sier en begeistret Volvo-sjef Øystein Herland.

Volvo har for øvrig ryddet opp i sitt småknott-system der bilens funksjoner og har installert en stor iPad-liknende skjerm midt i dashbordet (se videoen), litt som den Tesla har. Den styres på samme måte. Også Renault har latt seg «Tesla-påvirke» og kommer med en liknende løsning med en stor skjerm i høydeformat – og denne er enda høyere plassert på dashbordet enn hos Volvo.

Større skjerm

Nye Volkswagen Passat, nye Ford Mondeo – begge får større skjerm. Trenden er altså: Liten skjerm er «ut».

- Større skjerm, og alt er nytt i vårt helelektroniske dashbord, sier Volkswagen-direktør Ulf Tore Hekneby. Volkswagen er teamet opp med Andorid-systemet eid av Google. Det innebærer blant annet et system som speiler smarttelefonskjermen i skjermen i bilen.

Volvo, Ferrari, Mercedes og flere andre har gått sammen om innebygget CarPlay - det nyutviklede «smartbil-systemet» fra Apple.

Se video: Slik virker det.

Nå er det riktignok forsinket, og kommer ikke før 2015, påstås det.

Men veldig mye er som før:

** Ikke noe dunker bakhjulstrekk når det gjelder sportslige kjøreegenskaper (Mazda MX-5 og Mercedes GT).

** «Mer av alt» er fortsatt en lykkeformel (Millionbilen BMW X6, som har mer komfort og mer standardutstyr innbakt i prisen).

Se alfabetisk liste over alle nyhetene hos BilNorge.no.

VG er på bilmessen i Paris – nyhetene kan du følge på VGs bilsider og på vår Facebook-side.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder