DAB+: Subaru har innført DAB+ som standard på alle nye modeller - her nye Outback som snart en på plass i Norge Foto:Produsent,

Se hvilke bilmerker som gir deg DAB+ og ikke: Stadig flere biler med DAB som standard

Alle de 20 største bilmerkene i Norge har DAB+ som standard- eller ekstrautstyr. I år skal det avgjøres når FM-nettet skal slukkes.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Opel Norge var trolig de første til å innføre DAB+ som standard, og Harald A. Møller har med få unntak innført DAB+ i alle sine tre merker, Audi, Skoda og Volkswagen.

Digitalradio Norge, som jobber for en smidig overgang til digitalradio, har innhentet informasjon fra norske bilimportører, og beretter om langt mer positiv innstilling til DAB nå enn i 2013 da de gjennomførte en tilsvarende undersøkelse.

Slik var situasjonen i 2013

Positiv utvikling

– Vi ser en stor endring i tilbudet bare på det siste året. Det viser med all tydelighet at bilbransjen, godt hjulpet av den internasjonale utviklingen, nå forbereder seg på overgangen fra analog til digital radio, sier markedssjef Jarle Ruud i Digitalradio Norge.

En av de største tilpasningene har skjedd hos Subaru, som for halvannet år siden ikke hadde DAB-radio i noen av sine biler. Nå har samtlige modeller på det norske markedet dette utstyret.

Les: Renaults viktigste

Bevisst strategi

– Vi startet med dette i 2013, og har jobbet aktivt mot fabrikken som tok grep ganske raskt, sier informasjonsdirektør Stian Thrane i Subaru Norge.

– Vi så at flere konkurrenter hadde dette, og valgte derfor å følge opp fabrikken, slik at også vi fikk DAB+ relativt hurtig.

Også de franske merkene, Peugeot og Citroën har langt flere modeller med DAB+ enn tidligere. Mange bilprodusenter oppgir også at det kommer DAB+ i enda flere modeller i løpet av året.

Her finner du listen over hvilke bilmerker som tilbyr DAB+ og ikke.

Noen pådrivere

– Storbritannia er en viktig driver i arbeidet med DAB+implementering i bilparken. Landet har i likhet med Norge en betydelig andel av radiolyttingen på DAB, og et DAB-nett som snart er riksdekkende, sier Ruud.

I Storbritannia er nå 62,1 prosent av nybilsalget med DAB+radio. Tilsvarende andel i Norge i fjor var om lag 63 prosent, ifølge tall fra Elektronikkbransjen og Opplysningskontoret for veitrafikken, OFV. Mange europeiske land har regulære radiosendinger over DAB-nett.

Les: BilNorges førsteinntrykk av oppdatert Honda-SUV

Avventende

Men interessen for DAB er svært ulik fra land til land. Bergersen Bil, som importerer noen hundre biler fra Tyskland hvert år, sier det er nesten umulig å oppdrive biler med DAB+.

– Selv på nye, dyrere modeller fra Audi og BMW er det vanskelig å finne biler med DAB – mitt inntrykk er at DAB ikke er noe tema for bilkjøpere i Tyskland, sier daglig leder Per Wemmestad Haaland i Bergersen Bil.

Avgjøres snart

I løpet av våren skal regjeringen sette slukketidspunkt for FM-nettet. Slukking vil finnes sted fra 2017 eller 2019 avhengig av om Stortingets slukkekriterier er innfridd. Dette blir vurdert av myndighetene vinteren 2015.

Blant vilkårene er at hele befolkningen må ha adgang til et digitalt tilbud, og halvparten av lytterne må lytte til digitalradio daglig i 2015. Det må også være utviklet teknisk tilfredsstillende og rimelige løsninger for bilradio.

Om din bil ikke har DAB-radio, fins det er rekke løsninger for ettermontering – blant annet denne.

– Bør utsettes

Bilimportørenes Landsforening mener 2017 er for tidlig og har anbefalt å utsette slukkingen av FM-nettet.

Vår egen erfaring er at DAB-dekningen fortsatt er langt under pari. Selv i sentrale strøk på Østlandet må vi ofte skifte fra DAB til FM-nettet når vi er ute og tester biler. Det skjedde senest i går flere steder i Buskerud og Vestfold.

Noen bilprodusenter har DAB som standardløsning, mens andre leverer det som tilleggsutstyr. Og mange vet å ta seg godt betalt for DAB-løsninger – ikke minst premiummerkene.

Her ser du hva de forskjellige importørene svarer Digitalradio Norge på spørsmålet om DAB+ er tilgjengelig i bilene deres.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder