SMEKKER: Inspirasjonen til panoramautsikten er hentet fra Saabs arv som flyprodusent. I Aero X er også felgene utformet som turbinbladene i flymotorer på moderne passasjerfly. Foto: Jørgen Braastad

Saabs luftige fremtidsrus

GENÈVE (VG) En nyutviklet konstruksjon gjør at cockpiten ikke har en eneste dørstolpe. Resultatet er panoramautsikt - og en følelse av å sitte i et fly.

Artikkelen er over 14 år gammel

SAAB

Det er ikke bare stolper Saabs nye konseptbil mangler. Her er det heller ikke dører. For å komme ut og inn av denne bilen, åpnes hele cockpittaket i bakkant.

Saab Aero X er også en nyskapning på miljøfronten. Bilen er utstyrt med en V6-motor som kan gå på ren etanol, som ikke bidrar til å øke mengden drivhusgasser. Dagens etanolbiler i Sverige går med 15 prosent innblandet bensin (for å klare kaldstart), så dette er et tydelig signal om at Saab har stor tro på bio-etanol fremover, og at målet er at bilene skal kjøre helt bensinfritt.

Innvendig er alle tradisjonelle knapper og hjul fjernet. Instrumentene vises i frontruten, slik som på fly - og i noen biler.

- Fremtidslook

«En ny Saab Sonett» var det mange som snakket om før bilen ble avduket i Genève. Administrerende direktør Petter Smebye hos den norske Saab-importøren General Motors Norge mener Saab Aero X gir et hint om hvordan Saab-modellene vil se ut i fremtiden.

- Dette er Saabs fremtidslook, sier en oppglødd Smebye.

Han tror ikke Saab vil presentere stolpeløse biler. Det er vanskelig å kombinere med kollisjonssikkerhet.

- Men visuelt kan det godt være Saab kjører stolpeløst i fremtiden, sier han.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder