SELVKJØRENDE?: Dette er en prototype på Googles nye selvkjørende bil som ble lansert i høst. Foto: Elijah Nouvelage , Reuters

Google innrømmer: Sjåfører måtte ta styringen 69 ganger!

Bare i løpet av det siste drøye året har de selvkjørende Google-bilene hatt 341 feil og ville ha krasjet minst 13 ganger hvis ikke sjåføren hadde grepet inn.

  • Øystein Larsen-Vonstett

Artikkelen er over fire år gammel

I hele 69 tilfeller har sjåføren måtte gripe rattet på eget initiativ.

Det viser Googles egenrapportering til veimyndighetene i California, DMV.

I alt har sjåføren grepet inn og tatt over styringen «tusenvis av ganger» i løpet av perioden.

Der har en flåte på 49 selvkjørende testbiler fra søkemotorgiganten tilbakelagt flere hundre tusen kilometer i den amerikanske delstaten som en del av et forsøksprosjekt for å lage en helt selvkjørende bil.

Les: Nå er Apples selvkjørende bil snart på veiene

I alt hadde bilene 341 tilfeller hvor enten bilen uventet overlot styringen til sjåføren eller sjåføren selv grep inn og overstyrte bilen melder The Guardian.

Les også: Disse ladehybridene virker dårligst under ti minus

Feil på styring og bremser

I 272 av disse tilfellene hvor sjåføren tok over styringen skyldtes det teknologiske feil som kommunikasjonssvikt i bilen, usikre sensormålinger eller problemer i systemkritiske prosesser som styring eller bremsing.

Rapporten gjelder både Googles selvkjørende Lexus RX450h og deres egen prototyp, Koala.

I de 69 andre tilfellene har sjåføren på eget initiativ tatt over rattet og bremset eller gasset. Dette gjorde sjåførene i tilfeller der de trodde den selvkjørende bilen kan foreta valg som kan være til fare for andre trafikanter.

Ferskt fra bilmessen i USA: Volkswagens elbilkonsept får Tesla rekkevidde!

– Hvordan kan Google foreslå å lage biler uten ratt og bremser når deres egen test viser at i løpet av 15 måneder så feilet teknologien deres 272 ganger og sjåføren grep selv inn 69 ganger, sier John M Simpson, direktør i forbrukerorganisasjonen Watchdog til The Guardian.

Fremtiden er her: Snart styres bilen med håndsveip!

Vil ha selvkjørende biler uten ratt

Google jobber nemlig med å få kjøre tester i den amerikanske delstaten av selvkjørende biler der passasjeren ikke kan ta over om det skulle oppstå en krisesituasjon.

Ifølge Google selv skal årsaken til at de «bare» har rapportert inn 69 tilfeller hvor sjåførene tok over rattet på eget initiativ, ikke de mange tusen gangene som de medgir at sjåføren har grepet inn, være at de mener bilen hadde greid utfordringen selv. Av disse mener Google selv at hele 13 situasjoner var så alvorlige at bilen ville ha krasjet om ikke sjåføren grep inn.

Skapt av norskt geni: Denne bilen er 60 år gammel, selvkjørende og litt norsk!

– På lengre sikt forventer vi, at disse problemene blir utbedret. Men når vi tester i mer utfordrende veier eller kjøresituasjoner, må man forvente, at det isolert sett ikke ser så bra ut. Men det er bestemt ikke representativt for, hvor teknologien vil være, når vi er helt klar til å levere, sier Googles talsmann, Chris Urmson til The Guardian.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder