KLAGER: Norsk Transportarbeiderforbund får stadige klager fra sjåfører om standarden på norske veier. Her utføres veiarbeid på E6 ved Furuset i 2011. Foto: NTB Scanpix

Dårlige veier fører til flere ulykker

Veier med dårlig standard er medårsak til dobbelt så mange ulykker som det dårlige førere er, ifølge Statens havarikommisjon.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Dårlig veistandard er en tydelig gjenganger i årsaken til ulykker med tungtransportkjøretøy, viser rapporter fra Statens havarikommisjon.

Norsk Transportarbeiderforbund har gått gjennom alle kommisjonens rapporter de siste årene.

- Dårlige veier er et stort problem og fører til mange ulykker. Vi får hele tiden inn klager fra sjåfører fra hele landet som synes forfall på norske veier fører til elendige arbeidsforhold, sier forbundets saksbehandler Geir Kvam til Nationen.

Han mener noe må gjøres med veistandarden.

- Havarikommisjonen er helt tydelig på at veien i svært mange tilfeller er en vesentlig del av ulykkesårsaken. Dette er jo noe vi har visst lenge, og vi synes det er veldig merkelig at ikke veien oppfattes som arbeidsmiljø, sier han.

Havarikommisjonens avdelingsdirektør Rolf Mellum bekrefter at dårlig veistandard bidrar til dobbelt så mange ulykker som det dårlige førere gjør. Men han ønsker ikke å si noe om utviklingen i ulykkesårsaker over tid.

- Jeg er ikke sikker på om det er noen økende tendens på veifaktor sammenlignet med tidligere, sier Mellum.

Samferdselsdepartementets statssekretær Lars Erik Bartnes (Sp) mener norske veier er blant de tryggeste i verden. Han mener videre at veiene vil bli enda tryggere med prosjektene som er lagt inn i ny nasjonal transportplan.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder