Foto: Tor Erik H. Mathiesen , VG

VW-skandalen: Skal sjekke at VW-bilene ikke svekkes av diesel-fiks

Snart skal de første bilene inn til utbedring etter diesel-skandalen. Som svar på forbrukernes bekymring skal det undersøkes om utbedringen svekker bilenes yteevne.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Dersom det viser seg at det er store endringer kan man kreve prisreduksjon, eller i verste fall kjøpet opphevet, sier Ingen Elisabeth Sagedal i NAF til VG.

Les også: VW-sjefen ba om unnskyldning

Høsten 2015 kom nyheten om at Volkswagen hadde manipulert dieselbiler til å slippe ut lite avgasser akkurat når de ble testet i avgass-laboratoriet. Hele 11 millioner biler verden over har denne programvaren som er laget for å pynte på utslippene. 147.139 av disse er solgt i Norge.

Omfattende tester

Nå har bileierne fått beskjed om å levere inn bilene for å få feilen utbedret, men forbrukerne har ytret sine bekymringer på om dette vil ha effekt på bilenes motor og yteevne.

Derfor vil NAFs tyske søsterorganisasjon ADAC gjennomføre omfattende tester på bilenes yteevne både før og etter utbedringen er gjort, med støtte fra NAF. De første av disse testene vil bli gjennomført i uke 13, og forbrukerne kan forvente seg svar fortløpende etter dette. Ifølge NAF er Passat 2,0 TDI, den første modellen som skal i ilden.

– Vi og ADAC ser behovet for å teste mer enn utslipp og forbruk, sier Sagedal til VG.

Sjekk datoer og start for reparasjonen av de ulike motorene her.

Tast inn reg.nr: Se om din bil er rammet av jukset

– Vårt ansvar

Hun forteller at den norske forhandleren av Volkswagen, Møller, opplyser at utbedringen ikke vil ha noen effekt på bilens yteevne, noe NAF tror på så langt det er mulig.

– Når så mange forbrukere er bekymret er det vårt ansvar å undersøke saken videre. Vi er veldig glade for at vi kan bruke ADACs kompetanse. Bilen er en så stor investering for husholdningene rundt om i landet at dette er et følsomt tema for mange. Derfor mener vi at bileierne trenger den tryggheten av at vi undersøker saken grundig, sier Sagedal.

Jakter syndere: VW-avsløreren jakter flere dieselsyndere

I testene som skal gjennomføres har ADAC henvendt seg til sine medlemmer for å få tak i biler. Det er satt opp en rekke krav til bilene, og testmetodene følger velprøvde testprosedyrer. Totalt skal seks biler testes: to av hver av motortypene det har vært jukset med, forteller NAF i en pressemelding.

Levér bilen til utbedring

Alle som har fått beskjed om utbedring, må levere inn bilen. De norske veimyndighetene har bestemt at uten modifisering og utbedring, vil ikke bilen bli typegodkjent.

– Utbedring tar ikke lang tid og den norske importøren har lagt et effektivt løp for utbedringene. Lever bilen, ta en kopp kaffe og unngå avskiltning, sier Sagedal i pressemeldingen.

Informasjonssjef Anita Svanes for Volkswagen hos importøren Harald A. Møller, sier til VG at de forholder seg til den godkjennelse som kommer fra de tyske veimyndighetene KBA. Godkjennelsene er gitt ut fra at effekt, utslipp og forbruk ikke er endret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder