MOTBEVISER AKTIVISTENE: Volkswagen har på det nærmeste konkludert gjennom sine internundersøkelser med at det ikke er manipulert med CO2-utslippene. Her demonstrerer en aktivist i begynnelsen av november, da det angivelige CO2-jukset ble kjent. Det var Volkswagen selv som først opplyste at de kunne vært jukset med inntil 800.000 biler. Foto: John Macdougall , Afp

Volkswagen frikjenner seg selv for CO2-juks

VW i Norge: – Lettet

Volkswagen har lagt frem en rapport der de langt på vei hevder å bevise sin uskyld i å ha jukset med CO2-utslippet på 800.000 biler.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Saken om juks med CO₂-utslipp kom opp i kjølvannet av dieseljukset, som ble avslørt i slutten av september.

Volkswagen varslet selv, etter internundersøkelser som da ble satt i gang, at mer enn 800000 biler fra Volkswagen-gruppen (blant andre VW, Skoda, Audi og Porsche) hadde CO₂-nivåer og oppgitte forbrukstall som har «vært satt for lavt under CO₂-sertifiseringsprosessen».

Produsenten opplyste da at majoriteten av motorene var dieselmotorer, og minst bensinmotor.

Nå avviser altså Volkswagen dette gjennom en pressemelding.

Her skriver de at det ikke har funnet noe ulovlig ved CO₂-utslipp til dags dato, og at de bare skal dreie seg om små variasjoner, som vil kreve små justeringer i de tekniske dataene.

– Vi er glade for bekreftelsen som kom fra Volkswagen-konsernet i dag. De grundige, interne granskningene og påfølgende gjennomgang med relevante myndigheter viser med all tydelighet at man mener alvor i arbeidet for å komme ordentlig til bunns i disse sakene, sier informasjonssjef for Volkswagen hos importøren Harald A. Møller, Anita Svanes.

Korresponderer

Volkswagen AG skriver at de har konkludert i internundersøkelsene. Det er klart at nesten alle eksemplarene av de 800.000 bilene det skulle gjelde, har CO2-utslipp som korresponderer med de oppgitte.

Det innebærer at bilene som er i produksjon kan markedsføres og selges uten begrensninger. Det er ikke funnet bevis for ulovligheter, skriver VW AG.

Men frikjennelsen gjelder likevel ikke alle: I de interne undersøkelsene ble det funnet uregelmessigheter på ni modellvarianter fra Volkswagen.

«Liten» feil på 36.000 biler

Men frikjennelsen gjelder likevel ikke alle biler:

I de interne undersøkelsene ble det funnet uregelmessigheter på ni modellvarianter fra Volkswagen. Det er en nøytral tekniker som har gjennomført målingene, ifølge Volkswagen. De tekniske dataene for disse bilene vil bli justert for fremtidens produksjon.

Det skal bare dreie seg om noen få grams forskjell i CO2 for de ni modellvariantene, ifølge VW AG. Dette tilsvarer 0,01-0,02 liter per mil i forbruk.

De 36.000 bilene av de ni modellvariantene utgjør 0,5 prosent av Volkswagens produksjonsvolum, ifølge pressemeldingen

Resultatene er forelagt de tyske veimyndighetene, KBA.

Samleside: Alt om dieseljukset.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder