UØNSKET GJEST: Hater du måker? Det finnes våpen mot pakket. Foto: Båtliv
UØNSKET GJEST: Hater du måker? Det finnes våpen mot pakket. Foto: Båtliv

Drittlei måkemøkka?

BIL, BÅT OG MOTOR

Noe hjelper litt, og andre ting hjelper definitivt ikke. Båteiernes hodepine er fugler som bæsjer ned båt og kalesje.

Publisert:

Måkene har blitt dristigere, modigere og mer aggressive i løpet av de siste årene. Ingenting tyder på at de skal søke tilbake til søppelplassene og bli der. Er det ingenting som skremmer de lenger?

Det finnes mange metoder og råd for å holde måkene borte fra kalesjer, brygger og båtdekk, der de griser til med deres etsende etterlatenskaper, men felles for alle tiltak er at disse nå virker dårligere og dårligere. Måkene er nemlig i ferd med å venne seg til det meste, og de tar også større sjanser enn tidligere. I Sør-England snakker de til og med om «the new public health risk» etter stadig flere rapporter om alvorlige måkeangrep mot mennesker som spiser på is, pølse eller lignende, hvorav to har ført til dødsfall (fall og hjertestans som medvirkende årsak).

Kunstige skremsler

Måkeskremsler kan være kunstige slanger og hauker, bevegelige gjenstander, nett, liner eller sogar elektroniske ultralydsendere. For å ta det siste først. Ultralydsendere brukes blant annet ved marinaanlegg og på gass/olje installasjoner til havs, men de må stadig fornyes eller frekvensjusteres, fordi måkene venner seg til ulydene etter en viss tid. Enkelte steder der måkeplagen ikke er så stor kan de likevel ha en effekt. Dette redskapet får du for cirka 7000 kroner.

Skulle du ønske å prøve noe billigere kan vi fortelle at et nytt produkt er på vei. Med navnet Drittlei håper en norsk fohandler at hans lydoppfinnelse skal kunne gi deg vern for under 500-lappen.

Les mer om drittlei

Vart itj skræmt nei!

Det viser seg at måkene også etter hvert skjønner at kunstige rovdyr og rovfugler heller ikke representerer noen trussel for dem. Under vår test med en kunstig ugle holdt måkene seg borte i ukevis inntil en modig sjel vaglet seg to-tre meter fra uglen og stirret intenst på den i en halvtime. Det ble riktignok ingen invasjon av måker til båten der uglen var plassert, men det var sannsynligvis bare et spørsmål om tid før de ikke ville enset den i det hele tatt.

Les mer om den mislykkede måkeskremmeren

Brutale virkemidler

Det finnes faktisk måter å unngå måkeplagen på, men de er brutale, ulovlige og/eller vanskelig å gjennomføre. En død måke som henges opp i båten virker, det samme gjør levende falker, ørner, ugler og kjøttetende dyr om bord (svaner også).

Her kan du lese mer om