BELASTNING: I en frontkollisjon vil et barn som sitter forovervendt, som her, få langt hardere belastning på nakke, skuldre og hode enn om det sitter bakovervendt. Foto: Trygg Trafikk

Her ser du forskjellen mellom å sitte for- og bakovervendt

- Barnet kan unngå store skader ved å sitte med ryggen mot kjøreretningen

(VG Nett) Sitter barnet ditt bakovervendt i en kollisjon, reduseres risikoen for alvorlig skade eller død med 90 prosent.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det er budskapet i en ny informasjonsfilm fra Trygg Trafikk, som nå blant annet ligger ute på YouTube.

I animasjonsfilmen ser vi hvordan kroppen til et lite barn beveger seg i en kollisjon i 50 km/t.

Når barnet sitter forovervendt i en frontkollisjon utsettes det for stor belastning på skulder- og nakkeparti samt hodet. Belastningene kan føre til død eller varige men.

Når barnet utsettes for den samme kollisjonen i bakovervendt barnestol, reduseres belastningen på barnekroppen enormt, ifølge Trygg Trafikks informasjonsvideo.

Mer innstas fra foreldrene

I går la Trygg Trafikk og If frem en undersøkelse som viser at bare to av ti barn under fire år sitter bakovervendt i bilen.

Åtte av ti barn risikerer dermed langt alvorligere skader enn nødvendig i bilulykker.

- Vi er bekymret over at så mange foreldre ikke sikrer barna på den tryggeste måten, sier prosjektleder Elen Zickfeldt i Trygg Trafikk.

Hun mener at foreldre bør gjøre mer innsats i å finne riktig bilstol og eventuelt bilmodell, som gjør at barna kan sitte komfortabelt bakovervendt lengste mulig frem til de er fire år.
- Trist

Norges fremste trafikkmedisinske forsker, Inggard Lereim, som arbeider ved NTNU i Trondheim sier at han synes det er en trist nyhet at så få foreldre plasserer barna bakovervendt i bilen når de er opp til fire år gamle.

- Det er ytterst betenkelig, og viser at det er et klart behov for sterkere kontroll, og mye informasjon. Vi må huske på at det stadig kommer til nye generasjoner foreldre, og at dette er en kontinuerlig informasjonsprosess. Å informere om sikring av barn i bil blir vi aldri ferdig med, sier Lereim.

Her finner du regler, tips og råd om sikring av barn i bil.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder