FØRST I KØEN: Kjell Hansen (73) forsto at han ikke hadde mer på veien å gjøre da han alltid lå foran i køen. Han har hatt førerkort siden 1955, og har drevet med bilsport. - Etter en tur denne våren, da jeg opplevde å komme utenfor asfaltkanten, og oppdaget ting først etter at jeg hadde passert, sa jeg til kona: - Nå har jeg hatt min siste biltur. Foto: Alf Øystein Støtvig

Store sprik i hvem som mister lappen

100 prosent helseavslag i Finnmark - 33 prosent i Oppland

SANDEFJORD (VG) Det er helt avhengig av hvor du bor i landet om du får dispensasjon for å få beholde førerkortet.

Martin Nilsen
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Det bekymrer helsemyndighetene. 10 539 nordmenn søkte om dispensasjon fra helsekravene for å beholde førerkortet i fjor. I Finnmark fikk alle nei, i Nord-Trøndelag fikk kun fire av ti nei.

Først i 2009 hadde Helsedirektoratet på plass et rapporteringssystem som ga det riktige bilde av antall inndratte førerkort og av hvem som fikk beholde det for kortere eller lengre tid på dispensasjon.

Et urovekkende funn i statistikken, som kun er få dager gammelt, er at avslagene på dispensasjonssøknadene varierer sterkt fra fylke til fylke.

Les:Åtte prikker skal gi automatisk tap av førerkort.

Forundret

- Det forundrer oss og det bekymrer oss litt at forskjellene er så markante. Vi vet ikke fullt ut hvorfor, sier seniorrådgiver Arne-Birger Knapskog i Helsedirektoratet.

- Vi må komme til bunns i om det er reelle forskjeller mellom fylkesmannsembetene i måten å vurdere helsekravene på. Slik kan vi ikke ha det, det må være lik behandling, enten det betyr at kravene tolkes strengere eller mildere, sier Knapskog.

Av de 10.539 som søkte dispensasjon, var det 9.224 personer, 87 prosent, som fikk søknadene innvilget og kunne beholde lappen i kortere eller lengre tidsrom.

Det er også funnet forskjeller mellom fylkene i varighet av dispensasjoner.

Les:Foreslår å gi lappen gratis til innvandrere.

Må si fra

Tabell: VG Design

De fleste dispensasjonssøknadene gjelder aldersgruppene fra 41 til 60 år, 61 til 70 år, men det er også høye tall over 70 år.

Hvis en lege mistenker at en pasient ikke er skikket til å kjøre bil, plikter han å melde fra til Fylkesmannen. Såfremt Fylkesmannen deler legens innstilling, vil bilisten får brev om at førerkortet må leveres til politiet.

Det er på dette grunnlag man eventuelt kan søke dispensasjon.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder