SJØKART: Nå også på Gule Sider. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv

SJØKART: Nå også på Gule Sider. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv

Her får du gratis sjøkart

Nå kan du planlegge sommerens båtferie på gule sider. Sjøkartene dekker både Norge og Sverige.

Jørn Finsrud (Båtliv)
ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

Nærmere en halv million nordmenn bruker Gule Siders karttjeneste hver uke til å finne veien og legge opp kjøreruter. Gule Sider fortsetter å videreutvikle sin karttjeneste og lanserer nå også sjøkart på gulesider.no.

LES:Sjøkart-applikasjoner for iPhone

- Gule Siders karttjeneste skal være den viktigste verktøykassen på nett for alle mulige kartverktøy, sier produktansvarlig for Gule Sider, Jan-Erik Theien.

Del med venner

I sjøkartene på Gule Sider kan du tegne inn ruten du planlegger å seile, finne kurs og måle distansen i nautiske mil. Du vil også få frem eksempler på tidsbruk på distansen, basert på antall knop.

Om du vil foreslå en rute for en venn du skal reise sammen med, kan du sende ruten du har tegnet direkte fra karttjenesten på e-post, eller dele den via sosiale medier som Facebook og Twitter.

Ifølge Theien er sjøkartene på Gule Sider et planleggingsverktøy for å kunne finne informasjon om og i våre farvann.

LES:Gjør iPad-en om til en plotter

- Å kunne dele turforslag med venner direkte fra karttjenesten håper vi vil gjøre planleggingen av turen enklere for brukerne våre.

Kombiner med flyfoto

GOD DEKNING: Foruten Norge, dekker sjøkartet på Gule Sider også Sverige. De mørkeblå feltene dekkes. Foto: Jørn Finsrud/Båtliv

Gule Siders karttjeneste er bygget opp av mange lag med informasjon, du kan blant annet velge mellom å se tegnede kart og reelle bilder som flyfoto, skråfoto og gatebilder.

Flyfoto ved siden av sjøkartene gir et bedre bilde av land- og havneområder. Dette gir gode muligheter for å orientere seg, om man har tilgang til nett om bord i båten.

- Ved å veksle mellom å se på kartene og flyfotoene får du et mer helhetlig inntrykk av området du skal besøke, sier Theien.

Norge og Sverige

Sjøkartene på Gule Sider leveres av Statens Kartverk Sjø (v/Ugland IT Group) og viser datatyper som dybdekurver og dybdepunkt, skjær, kaier, små øyer, fyrlykter med fargesektorer, brohøyder etc.

Kartene inkluderer også en detaljert kystkontur.

Sjøkartene dekker også Sveriges kystlinje og skjærgård. Karttjenesten kan dermed være et nyttig verktøy for å planlegge ferien dersom man vil ta sjøveien over til nabolandet i sommer.

Sjøkartene vil også bli tilgjengelige i Gule Siders iPhone-applikasjon, Gule Sider Live, i løpet av de nærmeste ukene. Gule sider har allerede en applikasjon for iPhone, og denne vil få en oppgradering som også gir sjøkart. Applikasjonen sendes til Apple i løpet av de nærmeste dagene for godkjenning.

Flere tjenester

Kystverket har lagt ut sjøkart for hele norskekysten. Også her skal du kunne sende en lenke over kartområdet du har funnet, for å dele med andre, men her må mottakeren gjøre om fra grunnkart til sjøkart for å få opp samme informasjon.

LES:Kystverkets sjøkarttjeneste

For iPhone og Android

Også for iPhone finnes gratis sjøkart, om du ikke kan vente på Gule siders applikasjon.

Kartprogrammet fra Navida, som er basert på sjøkart fra Statens kartverk, er gratis å laste ned, og byr foruten på sjøkart på topografiske kart og gatekart for hele Norge. Båtliv har testet tjenesten, og testen kan du lese her.

Tjenesten er også lansert for Android. Les omtalen her.

Artikkelen er levert av Båtliv

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder