BARN MED VEST: Båtliv utenfor Borøya i Oslofjorden i Asker. Foto:Espen Braata,VG

Regjeringen og SV går inn for flytevest-påbud

Skal også vurdere å senke promillegrensen til sjøs ** Ap opprørt etter at SV vraket Ap-forslag

Arbeiderpartiets forslag om et generelt påbud om bruk av vest i båt er forkastet, men nå får et nytt påbud en uvanlig, rødblått støtte.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Den siste uken har det vært full forvirring om hvorvidt Arbeiderpartiets forslag om å innføre et generelt påbud om bruk av vest i fritidsbåt ville få flertall.

SV stanser Ap-påbud

Torsdag morgen er det klart: SV støtter ikke forslaget og dermed får det heller ikke flertall.

Samtidig lanserer SV sine helt egne forslag, som blant annet innebærer et påbud om bruk av vest i fritidsbåter hvor det er barn om bord i båten.

I tillegg foreslår SV at regjeringen skal vurdere å innføre 0,2 som promillegrense for fritidsbåter under 15 meter.

Og disse forslagene får støtte fra regjeringspartiene Høyre og Fremskrittspartiet.

STØTTER PÅBUD: Fremskrittspartiets Øyvind Korsberg. Foto:Helge Mikalsen,VG

- Jeg synes SV har kommet med konstruktive, moderne og målrettede forslag. Jeg vil gi SV honnør for å opptre konstruktivt i denne saken, sier saksordfører Øyvind Korsberg i Frp.

Frp støtter nytt påbud

Han opplyser at både Høyre og Frp vil støtte SVs forslag når de blir stemt over i stortingssalen fredag.

- Frp vil altså støtte et påbud om å bruke vest i båt hvis det er barn om bord?

- Ja, forslaget støtter vi. Her blir det opp til regjeringen å utrede hvordan dette skal fungere. Et slikt påbud har også med oppdragende effekt å gjøre og å videreføre gode holdninger om bruk av vest i båt til barn, sier Korsberg.

I mars var tonen fra de blåblå en helt annen. Da satte næringsminister Monica Mæland (H) ned foten for at det skulle bli noe som helst av et påbud.

Stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes i SV sier til VG at det til slutt ble umulig for ham og resten av partiet å støtte sine rødgrønne kamerater i Arbeiderpartiet og Senterpartiet om å innføre et generelt påbud.

- Vi forsøker å stå for et prinsipielt syn her om at vi ikke skal innføre påbud som innskrenker folks frihet, så lenge det ikke er til skade for andre, sier Fylkesnes.

SV og Ap krangler

Han mener SVs kontra-forslag er en langt bedre løsning.

- Slik forslaget til Ap var utformet så betyr det at om du pilker fra en saktegående snekke, så vil du måtte bære vest samtidig som du ikke trenger det hvis du cruiser raskt rundt i en skjærgårdsjeep større enn åtte meter. Det ville oppleves urettferdig, sier Fylkesnes, og fortsetter:

- Samlet mener vi at de forslagene vi nå fremmer vil høyne sikkerheten til sjøs i større grad enn det opprinnelige forslaget, sier han.

Arbeiderpartiets Else-May Botten er opprørt over at SV vraker hennes forslag, og istedet danner flertall med regjeringspartiene.

- Nå tar SV parti med Høyre og Frp, og går mot de fremste sjøsikkerhetsekspertene i Norge. Et generelt påbudet var det tiltaket som ville ha hjulpet mest for å hindre ulykker på sjøen. Nå hviler det et svært tungt ansvar på SV for de ulykkene som kan skje i sommer. De må selvsagt ta ansvar for sine egne valg, sier Botten.

Sprøtt forslag

Hun avviser blankt at Arbeiderpartiet vil støtte SVs nye forslag til påbud.

- Vi er ikke med på noe sånt påbud. Vi vet jo at det er menn i 40-årene som dropper vesten og dør på sjøen.. Da er det helt sprøtt å komme med et sånt forslag som dette, sier Botten, og legger til:

- Det er noe med hele seriøsiteten i opplegget. Å komme med noe sånt dagen før det skal voteres over er litt spesielt, sier hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder