LITEN JEG? - Det er bare de andre gutta som er så høye, min høyde er normal, sier Top Gears Richard Hammond (t.h.). Her er han med de to kollegaene James May (t.v.) og Jeremy Clarkson utenfor statsminsterboligen 10 Downing Street i London i november 2011, etter å ha filmet en sekvens i gaten. Foto:Suzanne Plunkett,Reuters

Richard Hammond fra Top Gear: - Elsker den norske frokosten

Her får du svaret på hvordan kallenavnet Hamster oppsto, om han har bleket tennene sine, hva han synes om mobbingen fra de andre – og hvilken hverdagsbil han kjører.

 • Hanne Hattrem

Artikkelen er over fem år gammel

Det populære, men også omstridte og kritiserte bilprogrammet «Top Gear» kommer til Norge i helgen med sitt liveshow. VG har fått en prat med Richard Hammond. Vi har også stilt ham spørsmål fra leserne. Se svarene nederst i artikkelen.

Richard Hammond er kjent for å være litt «vill i nikkersen», og i 2006 var han nær døden i sin jakt på et spektakulært innslag til TV-programmet. Hammond krasjet i en jetdreven bil i 450 km/t.

– Du har selv vært i en alvorlig bilulykke, og er det folk kaller en risikotager. Hva vil du si til unge mennesker som akkurat har tatt førerkortet, og som har fartsdilla?

– Jeg ønsker trygge veier, og jeg vil at unge mennesker skal kjøre sikkert. Vi må beskytte risikotagerne mot seg selv, og også beskytte andre trafikanter. Det kan være min kone og mine to døtre på vei til skolen som vedkommende møter. Vi må minne unge mennesker på at det er et privilegium å kunne kjøre bil, at biler er verdifulle og dyre, og håpe at de forstår. Jeg er faktisk usikker på om unge mennesker skal få kjøre på baner for å få utløp for fartsdilla. Etter en økt på banen tror man at man er verdensmester, og så kjører man villmann på veien. Det kan gjøre vondt verre.

– Hva synes du om norske bilpriser? En Ford Focus koster fort vekk 300.000 kroner – 28.000 pund …

– Ouch!

– Burde biler vært billigere i Norge?

– Vi har besøkt mange land med forskjellige avgifter. Det er viktig å huske på det, for vi omtaler av og til biler som helt ordinære billigbiler for folk flest og så oppdager vi at de koster en formue. Men, hvis avgiftsnivået har vært slik over lang tid, er man blitt vant med det. Jeg er for billigere biler generelt, for da kan vi alle kjøre vidunderlige biler.

– Du har vært i Norge mange ganger. Hvordan ser du på den norske bilparken?

– Jeg prøver å huske om dere har rene eller møkkete biler. I Moskva er bilene ekstremt møkkete. I Norge er det er lett å kjenne igjen alle bilmodellene, og ikke som i USA, der vi må klø oss i hodet fordi det er mye ukjent.

– Hva tenker du om elbiler?

– Elbiler kommer, og det er spennende fordi de har masse krefter som kommer med en gang du tråkker på gasspedalen. Man må få bedre måter å lagre energien på, og jeg gleder meg til en ny æra, det blir en spennende utviklingsperiode. Det er mye morsommere med teknisk utvikling enn å bare forandre et karosseri.

SPØRSMÅL FRA LESERNE:

Stewart (27): – Hva er den mest skuffende bilen du har kjørt?

Richard Hammond: – Å ja! Det vare en såkalt KitCar, en selvbygget bil. Det var noen som hadde bygget en Ferrari Testarossa basert på en Pontiac Fiero. De eneste de oppnådde var å gjøre en dårlig bil verre.

Hasnan Ashraf (16): - Blir du lei deg når de to andre gutta mobber deg for å være liten?

Richard Hammond: – Hahaha! Jeg er ikke kort, jeg er normal, det er de som er for høye.

Rickard F (34). – Kommer dere til å teste den nye Tesla Model S som kommer snart, som har en akselerasjon fra 0–100 km/t på 3 sekunder?

Richard Hammond: – Ja, absolutt, og det ser jeg frem til. Jeg har kjørt Model S, og den imponerte meg.

Les: Teslas sak mot Top Gear avvist.

Eivind (26): – Hva med den nye Ford Mustangen, vil dere teste den iprogrammet?

Richard Hammond: – Jeg vet ikke ennå. Jeg har veldig lyst til å kjøre den, jeg har en Mustang 1968 390 GT selv, og jeg vil gjerne teste den nyeste, ja!

Jon Magnus (33): – Hvor mye irriterer det deg når Clarkson kaller deg «Hamster»?

Richard Hammond: – Det plager meg ikke! Klengenavnet er opprinnelig fra en gammel venn av meg. Min kone og jeg skulle ha barn, og han sa «Oi, en liten hamster!». Men jeg vil heller bli kalt «Ulven», eller noe i den duren.

Steffen (39):– Var det dere jeg så i en Audi Q7 og en Land Rover i Gudbrandsdalen i forrige uke?

Richard Hammond: – Nei, ikke skyldig.

Andreas (16): – Hva er den mest interessante gjesten som har vært med i showet?

Richard Hammond: – Mange. Tom Cruise var interessant. Men også Michael Gambon (skuespiller), som har vært gjest flere ganger. Han møter opp tidlig bare for å se bilene. Han er en sann entusiast.

Andy (28). – Hvilken bil ville du valgt å kjøre på Nürburgring, og hva er den raskeste rundetiden din der?

Richard Hammond: – Porsche 911 GT3. Rundetid vil det ikke være snakk om, for jeg ville antagelig aldri kunne fullført en runde uten å krasje.

Solgunn Aurora Elnes (25). – Vi har merket oss at du er litt kresen i matveien. Hva liker du av norsk mat? Hva er det verste noen har servert deg i Norge?

Richard Hammond: – Den norske frokosten er interessant. Jeg liker godt den syltede fisken dere har med kapers og løk også videre (sursild), den er veldig sunn. Jeg har aldri blitt servert noe helt vilt i Norge, men det blir jeg sikkert en dag.

Artikkelen fortsetter.

LØSSLUPPEN: Gutta i Top Gear har en løs ide om hva de skal si på showene...men det sklir ofte ut, forteller Richard Hamond (t.v). Her er han ved forrige Oslo-besøk med Jeremy Clarkson (t.v.), The Stig (i midten) og James May (nummer to fra høyre). Foto:Morten Holm,NTB scanpix

Einar Hveem (55): – Hvor mye av dialogen mellom dere tre er planlagt, og hvor mye improviserer dere?

Richard Hammond: – Vi vet hva som er det neste innslaget, og vi har en løs idé om hvordan vi skal introdusere det. Vi starter med en plan, men det skjærer seg alltid, for vi glemmer, eller en av oss mister konsentrasjonen. Det er derfor vi gjør live-show, for i motsetning til TV kan det ikke redigeres og det gjør det morsomt å se.

(Petter 18): – Har du noen andre superbiler enn Porsche 911 GT3? Og hva er dagligbilen?

Richard Hammond: – Jeg bruker Porschen hver dag, og jeg har en 1936 Lagonda, en slags gammel superbil.

Mats Olsen (17): – Bugatti Veyron eller McLaren P1?

Richard Hammond: – McLaren for meg. Veyron er utrolig bra, men nesten for «kompetent». Den kan kjennes litt som å kjøre en stor VW Golf sammenlignet med McLaren P1, som er ufattelig bra.

EvanH (15): – Hvordan er det å være så rik og ha så mange biler?

Richard Hammond: – Hahah, hvor rik jeg er avhenger av hvilken avis du leser. Det er en drøm å ha mange biler, jeg har alltid drømt om det. Jeg er på vei for å ta flyet til Norge nå, og i dag tidlig fikk jeg en kar på besøk som skal fikse Lagondaen.

Mathias (14): – Har du noen gang krasjet noen andres superbil?

Richard Hammond: – Å ja da, så lenge det ikke skyldes dumhet er det greit, og hvis den tilhører en produsent. Jeg ville følt meg grusom om jeg krasjet en annen persons bil. Hvis den tilhører en bilprodusent føler jeg meg dårlig, men ikke så dårlig. De kan jo bare lage en ny en.

Pia Solberg (18): – Kan du noe på norsk eller andre språk?

Richard Hammond: – Jeg er engelsk, så jeg snakker ingen andre språk. Vi er late og arrogante.

Johannes Dahle (19): – Hva er den verste bilen du har eid?

Richard Hammond: – En Ford Escort. Det viste seg at den var sveiset sammen av to biler, jeg jobbet i radio den gangen, jeg måtte kjøre til og fra jobb, og den var billig. Jeg byttet den siden i en motorsykkel.

Adrian Gjengstø (16): – Hvor i verden liker du best å kjøre?

Richard Hammond: – Uten tvil Lake District nord i England. Det er et område med herskapshus og innsjøer, og jeg har vært der i 30 år. Det er fredelig, i bil eller på motorsykkel, der er jeg glad.

Joakim (28): – Hva synes du om Ford S-Max?

Richard Hammond: – Vet du hva, jeg liker Ford S-Max, og det har jeg alltid gjort. Den er bygget på Mondeo-plattformen og den har overraskende gode kjøreegenskaper til å være så stor.

Baard (38): Hva er historiens verste bilmerke, slik du ser det?

Richard Hammond: – Vanskelig. Hvis vi skal ta nåtid, blir det nesten dødt løp mellom Peugeot og Vauxhall (Opel). Jeg tror det må bli, jeg hater å måtte si det, Peugeot, unnskyld Peugeot. Men de lager ikke noe spennende og bra lengre, de brukte å lage praktiske familiebiler, virkelige bra biler. Men kanskje de snur og kommer opp med bedre biler snart. Jeg håper det.

John Henrik (17): – Bugatti Veyron eller Koenigssegg Agera R?

Richard Hammond: – Trolig Agera R, men jeg vet ikke, for den har jeg ikke kjørt ennå.

Joakim. – Hvor mye kostet det å reparere Jaguar F-Type som du krasjet?

Richard Hammond: – Hahaha! Jeg vet ikke, for jeg stakk av.

Sigurd (18): – 97-modell Volvo V70 eller Saab 900 Turbo?

Richard Hammond: – Jeg elsker Saab 900 Turbo!

Simon S.L. Risan (15): – Hva er best, firehjuls- eller bakhjulsdrift?

Richard Hammond: – Det spørs hva du skal gjøre. Jeg synes bakhjulsdrift er praktfullt å kjøre. Porschen min er bakhjulsdreven, jeg ville aldri kjørt en Porsche med firehjulsdrift. Men for eksempel Subaru Impreza med firehjulsdrift er veldig bra for rallyaktig kjøring.

Kevin Kaljord (16): – Hvor lenge vil dere tre fortsette med Top Gear?

Richard Hammond: – Sikkert i 110 år til. Til publikum blir lei, de vil gi oss beskjed om det.

Heloo Hammond (16): – Hva er din favoritt-BMW, Z4, M5, i8 eller 1M?

Richard Hammond: – Må bli M5.

Magnus Emil Furnes (18): – Har du bleket tennene dine?Eller bare tullet Jezza (Jeremy Clarkson) og May (James May)?

Richard Hammond: – Nei! De bare sier det fordi de har grønne tenner.

Patrick Rolstad (18): – Hvor mange fartsbøter har du fått?

Richard Hammond: – Nå for tiden nesten ingen, men det er slik man ikke skal diskutere, for sier du at du ikke har fått noen, så får du plutselig en.

Karsten (21): – Bilnøkler blir ofte borte. Av alle steder du har funnet en forsvunnet bilnøkkel, hva er den pinligste?

Richard Hammond: – Den verste var i lommen på ridejakken min, noe jeg oppdaget da jeg falt av hesten, og landet på ryggen oppå bilnøklene. Jeg skadet ryggen og måtte på sykehus.

Vegard (23): – Hvorfor er du sa fascinert av USA?

Richard Hammond: – Hahaha! Jeg liker Amerika fordi det irriterer Jeremy, men også fordi jeg liker måten amerikanere snakker til hverandre på. Hvis du er i en heis i Amerika, snakker du med folk. Er du i en heis i England, stirrer alle i veggen.

Petter Taraldsen (16): – Hva er ditt høydepunkt i Top Gear gjennom tidene?

Richard Hammond: – Da vi landet i Botswana for å lage Botswana-spesialen. Det var en helt fantastisk dag.

Marius Pedersen (16): – Hva er det morsomste du har gjort i en bil?

Richard Hammond: – Det tror jeg var i går, vi filmet til en nye sesong, og det involverte en campingvogn. Vent og se ...

Jørgen (33): – Hvordan var det å sove i bilene da dere var i Afrika?

Richard Hammond: – Topp, det er trygt og jeg liker det godt! Jeg elsker å sove i telt, biler eller ute. Jeg er veldig god til å sove.

Marianne: – Kan du anbefale en ti år gammel driftssikker bruktbil for unge mennesker?

Richard Hammond: – Lamborghini Aventador Roadster. Nei da, seriøst tror jeg at jeg anbefaler BMW, eller Volkswagen.

Mange: – Når skal dere komme til Norge og gjøre en Road trip til TV-programmet?

Richard Hammond: – Jeg vet ikke. Det er mange steder i verden vi kan utforske. Folk spør om vi ikke går tom for ideer. Det gjør vi ikke! Vi har filmet i Norge mange ganger, vi kommer tilbake!

Les også

 1. Provoserte i Argentina: Top Gear-teamet angrepet med stener og kastet ut av landet

  Top Gear-crewet måtte la bilene stå da politiet fraktet dem ut av landet torsdag.
 2. «Top Gear» beskyldes for juks

  (VG Nett) Jeremy Clarkson og de andre programlederne i «Top Gear» får profesjonelle førere til å gjøre vanskelige…
 3. Top Gear-Jeremy slår tilbake etter Argentina-bråket: – For en gangs skyld gjorde vi ingenting galt

  Programleder Jerermy Clarkson forteller sin versjon av steindramaet i Argentina.
 4. «Top Gear»-Clarkson ber om tilgivelse

  I en video på Twitter ber Jeremy Clarkson om tilgivelse etter at han angivelig skal ha brukt ordet «nigger» i et…
 5. Top Gear-programleder i hardt vært etter uttalelser om streik

  (VG Nett) En fagforening i Storbritannia krever Jeremy Clarkson (51) sparket fra BBC etter noen flåsete uttalelser om…
 6. Top Gear-Clarkson slakter norske veier

  BIRMINGHAM (VG) Top Gear-gutta mener alle i Norge må være gode rallykjørere, fordi veiene er så elendige.

Mer om

 1. Trafikk

Flere artikler

 1. Provoserte i Argentina: Top Gear-teamet angrepet med stener og kastet ut av landet

 2. Top Gear-Jeremy slår tilbake etter Argentina-bråket: – For en gangs skyld gjorde vi ingenting galt

 3. Clarkson provoserer Argentina - igjen!

 4. Pluss content

  Nå er de gode for 640 millioner

 5. Argentinsk dommer refser Clarkson

Fra andre aviser

 1. Benekter bilskiltfadese etter at Top Gear-team måtte flykte fra Argentina

  Aftenposten
 2. Hele Top Gear-trioen ferdig i programmet

  Aftenposten
 3. Hele Top Gear-trioen ferdig i programmet

  Bergens Tidende
 4. BBC nekter å be om unnskyldning

  Aftenposten
 5. Clarkson planlegger nytt bilprogram: «House of cars»

  Bergens Tidende
 6. BBC-sjef får drapstrusler etter sparkingen av Clarkson

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no