TRUER MATPRODUKSJON: Dagens biodrivstoff kan true matproduksjonen i fattige land, advarer Greenpeace. Foto: Scanpix.

- Biodrivstoff kan skade miljøet

Miljøvernerne i Greenpeace advarer regjeringen mot å satse ukritisk på biodrivstoff.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

Biodrivstoff regnes som et godt miljøtiltak fordi det i motsetning til vanlig bensin og diesel i liten grad fører til utslipp av forurensende CO2-gasser.

Men leder Truls Gulowsen i Greenpeace Norge er redd regjeringen ikke vil stille strenge nok krav til oljeselskapene om hva slags biodrivstoff de skal bruke.

I Sverige er det nå 623 bioetanolpumper. Norge har én.
LES MER: Hva er bioetanol?

Lite miljøutbytte

Resultatet kan bli at selskapene bruker en gammeldags biodrivstofftype hvor framstillingen er så ressurskrevende at det kan skade miljøet, mener Greenpeace.

- Dyrking, gjødsling, innhøsting og transport fører til at miljøutbyttet av å satse på førstegenerasjons biodrivstoff er svært lite. En større etterspørsel etter plantene som brukes til denne drivstofftypen kan føre til at regnskog i Sør-Amerika hogges for at bøndene skal dyrke mer av råstoffene, sier Gulowsen til Dagsavisen.

Han argumenterer også med at produksjonen av førstegenerasjons biodrivstoff kan true matproduksjonen i fattige land ved at den legger beslag på jordbruksområder.

Det uuavhengige offentlige organet Teknologirådets ekspertgruppe anbefaler regjeringen blant annet å satse på forskning og utvikling for å fremme produksjon av 2. generasjons biodrivstoff.

Andre generasjon biodrivstoff er blant annet basert på trevirke og avfall fra skogsindustrien.

LES OGSÅ: Norske eksperter: - Andre generasjon biodrivstoff kommer for fullt innen 3-4 år.

Krever regnskap

Gulowsen mener regjeringen må legge fram et regnskap som viser at det faktisk er bra for miljøet å satse på førstegenerasjons biodrivstoff.

Han vil at regjeringen skal gi garantier om å satse på annengenerasjons biodrivstoff i stedet, der ikke bare frukten, men også resten av plantene utnyttes og der også trevirke kan brukes.

Olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) sier regjeringen ikke kan gi slike garantier.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder