PÅ SPORET: Lada har sikret seg en designsjef med erfaring fra Mercedes og Volvo – og nå kommer fruktene. Foto: Produsent ,

Det mangler ikke fantasi hos Lada

Det er bilutstilling i Moskva - og selv om bilmarkedet der er labert, viser Lada en rekke spennende konsepter.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er kanskje ikke så rart at den mest interessante av dem er en bil som havner midt i mainstream når den kommer i produksjon. Og det må vi regne med skjer, for dette konseptet ser produksjonsklart ut.

XCODE er en skikkelig mellomklasse-SUV, akkurat der Renault konsentrerer innsatsen sin for tiden også.

Og Lada, eller AvtoVAZ, er jo en del av Renault-Nissan-gruppen, så de får sikkert de samme beskjedene som resten av foreningen.

Se stort billedgalleri på BilNorge.no

Synergier

Dessuten har de tilgang på de samme ressursene, slik at XCODE står nok høyst sannsynlig på den samme B0-plattformen der du finner svært mye ellers, fra Nissan Juke til Dacia Duster. Det er i hvert fall der vi finner dagens produksjons-Ladaer som Vesta og XRay.

Nå er det ikke mye vi vet om dette nye forslaget. Men det ser helt opplagt ut som om designer Steve Mattin, med sitt lille studio i Moskva i tillegg til det store i Togliattigrad, begynner å få grep om et helt nytt Lada-uttrykk.

Det er ganske mye krom og blankt her, samtidig som det er mer rette vinkler enn på for eksempel Renault Kadjar eller Nissan Juke. Litt oppmerksomhet på hjulene, og antydning av beskyttelse på undersiden, understreker antydningen om både firehjulsdrift og turbo.

Les også: Landrover håper på Disco-feber

Lada Connect

Innenfra har vi bare sett en skisse, med en del oransje detaljer i en ellers ganske mørk kabin.

Smarttelefon-aktiverte funksjoner er det visstnok mange av – de har sin egen «Lada Connect» allerede, og en 10-tommers berøringsskjerm for infotainment-avdelingen hører selvfølgelig med.

X’en i modellnavnet kommer nok fra den nye fronten – med den ganske tydelige X-grillen. Et tema som går igjen mange andre steder underveis også.

Les: Denne bilen fjerner de viktigste argumentene mot elbiler

Rikholdig utvalg

I tillegg til denne bilen har Lada konsepter som for eksempel en sportsutgave av Vesta, to versjoner av XRay SUV-en pluss en tøff-i-trynet soft-roader som var døpt Vesta SW Cross Concept.

Kanskje det blir orden på hele Lada-operasjonen en gang. Hvorfor skulle vi ikke da kunne se dem tilbake på det norske markedet også?

Mens du venter kan du jo kjøpe en flunkende ny Euro-6 bensindreven Lada Niva fra Tyskland – Taiga heter den, mens det russiske navnet rett og slett er Lada 4X4 – for litt over 10.000 euro! Riktignok bare to års garanti, men man kan ha mye offroad-moro på to år!

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder