OPP I AVGIFT: Toyota RAV4 Hybrid er en av de folkelige bilene som rammes med høyere avgift i det nye forslaget til statsbudsjett. Foto: Hanne Hattrem VG

Sjekk de nye bilavgiftene: Avgiftssmell for Norges mest solgte SUV

Toyota RAV4, Norges fjerde mest solgte bilmodell og mest solgte SUV, ryker på en avgiftsøkning på rundt 17.000 kroner i budsjettet som nå er ferdig forhandlet på Stortinget.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Prisen for Toyota RAV4 i dag er fra 368.800 til 448.000 kroner. Om bilen får prisstigning identisk med avgiftsøkningen fra nyttår, har ikke Toyota-importøren konkludert på ennå. Dersom det skjer, og du vurderer å kjøpe en, kan det være smart å kjøpe bilen før årsskiftet.

Avgiftsøkningen på Norges-favoritten er noe mindre enn den opprinnelig foreslåtte økningen, på rundt 22.000 kroner.

Grovt sett vil ikke-ladbare og ladbare hybrider få noe mindre avgiftsskjerpelse enn det var lagt opp til i regjeringens opprinnelige forslag. De siste endringene vil som prinsipp også gi en viss fordel for en del dieselbiler, som har noe høyere vekt og lavere CO2-utslipp enn bensinbiler.

ALLE DE NYE AVGIFTENE FINNER DU HER: GÅ DIREKTE TIL KALKULATOREN PÅ BILNORGE.NO

Her kan du sjekke nye avgifter på over 4000 bilmodeller i det norske markedet. Du finner også snarvei til topplistene for de 100 bilene som øker mest og reduseres mest i pris.

Elbil-lykkelig

Den viktigste nye nyheten er at den såkalte «Tesla-avgiften» (et CO₂-fradrag i vektavgiftsgrunnlaget som ville gitt de tyngste elbilene et solid avgiftshopp) forsvant under statsbudsjett-forhandlingene mellom Høyre, Venstre, Frp og KrF.

– Venstre og KrF er elbilhelter, sier generalsekretær i Norsk elbilforening, Christina Bu i går kveld, da Høyre, Frp, Venstre og KrF enig om neste års statsbudsjett.

Elbilforeningen har jobbet hardt for å få avlyst regjeringspartienes elbilforslag om å innføre avgift på større elektriske familiebiler og elvarebiler, og det har nå blitt kronet med seier, skriver foreningen i en pressemelding.

– Riktignok går skattefordelen ved elbil som firmabil litt ned, men sammenlignet med den skattebomben en full fjerning av denne elbilfordelen ville betydd for svært mange, er dette en klar seier, sier Christina Bu.

Rabatten i firmabilbeskatningen går ned fra 50 til 40 prosent.

Interessert i brukt elbil? Da bør du lese denne: Bruktimporterte elektriske Fiat 500 fra USA er blitt en hit i Norge

Totrinnsavgift på ladehybrider

Flere ladbare hybrider får et avgiftshopp i to trinn neste år.

Fra 1. januar er planen at fradraget i vektavgiften reduseres. Fra 1. juli 2018 innføres elektrisk rekkevidde i beregningsgrunnlaget på disse bilene. For mange ladehybrider vil dette ikke gi økt avgift, men for enkelte av de store SUV-ene, som har kort elektrisk rekkevidde, vil det føre til en avgiftsøkning.

En populær ladehybrid som Mitsubuishi Outlander PHEV, med relativt lang elektrisk rekkevidde, vil øke med 6-8000 kroner i vektavgift fra 1. januar, viser en beregning fra avgiftskalkulatoren.

Sniktitt: Kikk inn i nye Mercedes A-Klasse

Om kalkulatoren:

Her finner du engangsavgiften på over 4.000 modellvarianter på det norske markedet. Du kan også legge inn egne verdier for å kalkulere hva avgiften blir i 2018 i forhold til i dag.

Basert på tekniske data og veiledende utsalgspriser i «Bildatabasen» til Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV) pr. 13.10.2017 kan du med et tastetrykk kalkulere engangsavgiften fra 1. januar 2018, dersom budsjettet blir vedtatt.

GÅ DIREKTE TIL KALKULATOREN PÅ BILNORGE.NO

Du finner mer utførlige data per bil i BilNorges nybil-base. Klikk på Nybilpriser/Data. BilNorge.no er ikke ansvarlig for eventuelle feil eller mangler som kan fremkomme i tallene.

ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder