Statens vegvesen: – Anbefaler overhodet ikke å bruke bilen

Trafikantene valgte andre løsninger tirsdag morgen

Se stor tunnel-grafikk

Det fryktede bilkaoset som følge av tunnel-oppgradering i Oslo, lar vente på seg - foreløpig.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Ved 08-tiden tirsdag morgen er det lite som vitner om køkaos etter mandagens stenging av ett løp i Smestadtunnelen.

– Det er tydelig at noen har valgt andre reisemåter enn bil. Dette er vi veldig glade for. Men det gjelder fremover også: Vi anbefaler overhodet ikke å bruke bilen, sier kommunikasjonsrådgiver Rikke Brouer-Wangen i Statens vegvesen til VG.

Mandag kveld gikk startskuddet for det nær fem år lange opprustningsprosjektet av totalt ti Oslo-tunneler. Stengingen av Smestadtunnelen var første skritt i det omfattende renoveringsprosjektet som etter planen skal være ferdigstilt i 2020.

Har du opplevelser med køkaoset tirsdag morgen eller senere? Benytt hashtag #vgkø i sosiale medier eller fortell VGs lesere om hvordan trafikken er der du er i vår protokoll. (Hvis dere er flere i bilen kan den som ikke kjører gjerne dele et bilde også!)

Les: NAF raser – slik burde tunnel-kaoset vært forhindret

OPPGRADERING: Det vil bli utført vedlikeholdsarbeider i tunnelene på Ring 3 rundt Oslo i lang tid fremover. Først ut er Smestadtunnelen som får halvert kapasitet fra og med kvelden 1. juni. Foto:Håkon Mosvold Larsen,NTB scanpix

NAF: Overraskende lite kø

Det er forventet at belastningen for biltrafikantene blir tyngst i 2016 og 2017, men allerede tirsdag er det knyttet stor spenning til hvilket utslag mandagens stengning gir – det er allerede varslet køkaos i byen.

– Bilister som må kjøre her, må bare lære seg å nyte køen. Så vi håper inderlig at bilistene ikke tar denne dagen som utgangspunkt og trykker på for fullt fra i morgen. Vi forventet megakaos, både nå på morgenen og på ettermiddagen, men akkurat nå er det overraskende lite kø, sier Jan Ivar Engebretsen i NAF til VG.

Han sier at det hele fortoner seg om en rolig søndagsmorgen.

Les: Ambulansetjeneste frykter for pasientene

Bla deg gjennom grafikken!

La bilen stå

Det fins ikke omkjøringstraseer i Oslo for den mengden trafikk som passerer gjennom tunnelene. Derfor er det ventet mer kø, og Vegvesenet anmoder alle som har mulighet til å la bilen stå, reise kollektivt, sykle eller gå.

For å lette unødig trafikkrøll for bilistene har Vegvesenet, gjennom tett samarbeid med Ruter, opprettet midlertidige kollektivfelt.

Ruter har busser i beredskap, men vet ennå ikke helt hvor det blir behov for å sette inn de ekstra ressursene.

Glem toget?

At det blir mer trykk på kollektivnettet tirsdag morgen er høyst sannsynlig, ifølge transportselskapet, som oppfordrer de som har mulighet til å velge hjemmekontor eller annen reisetid i morgentimene.

Er derimot plan B å ta toget? Glem det. NSB har ikke ingen ekstravogner å sette inn tirsdag.

– Det er ikke gjort noen tiltak. Vi kjører alt vi har av togmateriell i dag. Det er dessuten ikke plass til flere tog på linjen, sier pressevakt i NSB, Liv Eggebø til VG. Hun minner samtidig om at det ofte er bedre plass på togene som går utenom rushtiden.

I forbindelse med tunneloppgraderingen er det varslet at elbiler med passasjerer kan få tilgang til kollektivfeltene i perioden 07.00-09.00 inngående (øst), og i samme område 14.00-18.00 utgående (vest)

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder