AVANSERT ELEKTRONIKK: BMW er blant bilene som har kommet aller lengst i bruken av elektronikk. Mange modeller har et SIM-kort i bilen som hele tiden kommuniserer med for ekstern deling av data. Her fra nye BMW X6. Foto:Jan Petter Lynau,VG

NAF: Biler mer og mer sårbare for hacking: Avdekket alvorlig sikkerhetshull på 2,2 millioner BMW-er

Rundt 10.000 biler i Norge kan ha hatt sikkerhetsbristen som nå er rettet

Et sikkerhetshull i BMWs trådløse kommunikasjonssystem gjør
at hele 2,2 millioner biler med enkle midler den siste drøye måneden har vært sårbare for hackingangrep og tyveri.

Øystein Larsen-Vonstett
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det er søsterorganisasjonen til NAF i Tyskland, ADAC, som avdekket sikkerhetsfeilen i bilens avanserte datasystem i midten av desember ifjor

Først nå, etter at feilen er rettet, går de ut med informasjonen.

– Dette har de valgt å gjøre for å gi BMW muligheten til å fikse muligheten for å hacke de flere millionene med BMW og Mini. Feilen gjorde at du ved hjelp av mobiltelefonen nokså enkelt kunne koble deg på en annen bil, låse opp dørene eller fjernstoppe motoren, sier NAFs sjef for internasjonalt samarbeid, Egil Otter, til VG.

Bilene det gjelder er Connected Drive modeller produsert etter mars 2010 til og med 8. desember 2014. Det gjelder både BMW, Mini og Rolls Royce modeller.

BMW: Ingen rapporter om hendelser

Ifølge BMW Norge har sikkerhetshullet blitt rettet hos rundt 10.000 nyere BMW-er i Norge.

- Det potensielle sikkerhetshullet har blitt rettet på alle disse bilene. Det har skjedd automatisk. Det er altså ingen grunn til å ta kontakt med forhandleren sin. Det er også viktig å få frem at vi ikke har fått rapporter om noen hendelser i forbindelse med dette, sier kommunikasjonsdirektør i BMW, Chirstian Gottschalk.

Verdens første digitale tilbakekalling

Det er det svært avanserte Connected Drive systemet i bilen som har hatt sikkerhetshullet som nå skal ha blitt tettet. Dette er gjort med en oppdatering som er sendt via nettet til biler som har hatt sikkerhetshullet verden rundt.

Systemet setter BMW eierene i stand til å blant annet fjernåpne låste bildører med en app, kupevarmer kan startes og så videre.

– Dette er verdens første digitale tilbakekallingskampanje. Hele rettelsen har allerede skjedd via bilens sim-kort, sier Otter til VG.

Vanligere med bilhacking

Han tror dette bare er starten på noe som kommer til å bli vanligere.

- Det blir mer og mer elektronikk. Da blir biler sårbare for hacking og andre type ting. Alle som har hatt en smarttelefon ute i kulden vet hvordan de kan oppføre seg etterpå, sier NAFs internasjonale sjef, Egil Otter.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder