MC-FAVORITT: Norge på sitt beste: Suleskarvegen. Foto: Bike

Norges beste MC-turer

Se listen over de 20 beste

(VG Nett) Norge har de beste motorsykkelveien i Norden, mener redaktør av motorsykkelbladet Bike, Morten Broks.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL

- Et bevis på at Norge kan by på mange gode kjøreopplevelser, er alle mellomeuropeerne som kommer hit for å kjøre motorsykkel, sier Morten Broks.

Listen over de beste MC-turene er en miks satt sammen fra bladet Bikes egne erfaringer og kjøretips fra bøkene "Eurotouring del 1 og 2".

Utfyllende beskrivelse av rutene kan du finne i bladet Bike Touring, som er i salg nå.

Svinger viktigst

MER: - Men husk at Norge er mer enn Nordkapp, sier redaktør Morten Broks i Bike. Foto: Bike

- Vi har vektlagt veier med mye svinger. I tillegg spiller natur og severdigheter en rolle. Norge har en fantastisk natur. Lofoten og Vestlandet peker seg ut som de vakreste stedene med høye fjell og trange fjorder. Veien er smale og perfekte for motorsykkelkjøring, sier Broks.

Han råder MC-turister til å styre unna de mest hektiske periodene i juni og juli.

- Da ligger saktegående bobiler tett langs disse veiene. Det er ikke alltid like lett for en tohjuling å komme forbi sneglene, sier han.

Morten Broks mener det er viktig å ikke planlegge reiseruten for nøye, og å følge med på værmeldingene.

- Kjør gjerne etter finværet, eller hopp på Hurtigruta hvis været er for ille, sier Broks.

LES OGSÅ: NORGES VAKRESTE VEIER.

HELE LANDET: Her er de 20 favorittrutene avmerket. Foto: Illustrasjon: Bike.

1. Setesdalen og Suleskarvegen
Svingete riksvei 9 følger Setesdalen fra Evje i sør til Hovden i nord. Norge på sitt beste, med en nydelig dal på 150 kilometer. Like sør for Valle, ved Nomeland, kan du svinge vestover og følge en fantastisk vei over fjellet og videre ned Suleskarvegen til Lysebotn.
suleskarvegen.no
setesdal.com

2. Sognefjorden
Fjorden som er regnet som verdens lengste, 200 kilometer. Vårt forslag er å kjøre nordsiden av fjorden, fra Lavik til Sogndal. Dette er en strekning på 140 kilometer. Legg inn ekstra tid til fergene, særlig hvis du kjører i juni eller juli.
sognefjord.no

3. Sogndal-Jølster-Stryn
Det meste handler om svinger og vakker natur. Underveis passeres Jostedalsbreen som er et storslått skue. Den er den største isbreen på det europeiske fastlandet. Mange steder er relativt ny og med god asfalt og oversiktlige kurver, spesielt strekingen forbi Jølster. Pass opp
for sauemøkk og vogntog!
jostedalsbre.no
sogndal.no

4. Trollstigen og Atlanterhavsveien
Trollstigen er en av de mest besøkte turiststedene i
Norge, med en spektakulær og trang vei som slynger
seg oppover fjellsiden. Herfra er det bare 60 kilometer
til Molde hvor Atlanterhavsveien går til Kristiansund.
Denne strekningen er kåret til verdens fineste rute av
den britiske avisen The Guardian.
www.trollstigen.net
atlanterhavsveien.no

5. Oslo-Hemsedal-Lærdal
Moroa begynner fra Hønefoss, med svingete veier og fin natur. Kjører du offroad, så ta en
svipptur fra Hemsedal og over fjellet sørover mot Ål. Her kryr det med grusveier!
hemsedal.com
alr.no

6. Dalen i Telemark
På bike.no blir det hevdet at Telemark er Norges beste fylke for oss på to hjul. Flottest av alt i Telemark er kanskje Dalen som ligger vest i fylket. Hvis du kommer fra Oslo, så kan du ta av sørover fra E134 ved Brunkeberg, kjøre via Kviteseid og Vrådal til Dalen. Tettstedet
Dalen ligger så lavt som 72 meter over havet selv om det befinner seg langt inn i landet, mens fjellene rundt er på nesten 1000 meter.
visitdalen.com
telemarkskanalen.no

7. Haukeli-Hardanger-Voss
Ruten går rundt Hardangervidda Nasjonalpark som er Norges største nasjonalpark og et av
Europas høyeste fjellplatå. Strekningen fra Haukeli til Odda er mest underholdende sett med motorsykkeløyne. Her ligger svingene tett.
hardangerviddanett.no
hardangerfjord.com
visitodda.com

8. Gol-Voss-Bergen
Underveis passerer du Hallingskarvet (1933 moh) som er et mektig skue på en vakker sommerdag. Nedstigningen fra fjellet til fjorden (Aurland) er en stor opplevelse, med hårnålskurver og tunneler. Voss er en vakker bygd.
hallingskarvet.com
visitvoss.no
bergen-travel.com

9. Lofoten
Lofoten må bare oppleves! Noen av veiene er trange nog tillater ikke spesielt aktiv kjøring. Men de fleste stedene er det virkelig morsomt å være motorsyklist i Lofoten. Uansett er det totalopplevelsen som er best. Det er overnattingsmuligheter langs hele Lofoten. Rorbuer anbefales. Det er bare 164 kilometer langs E10 fra Fiskebøl til Å, men regn med å bruke hele dagen.
lofoten.no
lofoten.com
lofoten.info

10. Nordkapp
Selve veien er en fin opplevelse gjennom Finnmark. Men det handler også om til dels kjedelige fjelloverganger med lange rettstrekninger. Selve Nordkapp er en stor naturopplevelse, men regn ikke med å se midnattsola. Den viser seg sjelden. Ofte er det tåke og dårlig sikt på selve platået. Hvis du ønsker en bedre kjøreopplevelse kan du ta veien ut til Havøysund.
visitfinnmark.com

11. Alta-Kautokeino
En herlig vei på 124 km som får deg til å smile mest. Spesielt de første 50 kilometerne
fra Alta er et stykke glimrende motorsykkelvei. "Kløftan" byr på tette svinger. Opp mot vidda
flater det mer ut, men fortsatt svinger det godt hele veien.
visitfinnmark.com

12. Ifjordfjellet
Regn med kjølig vær over fjellet. Start i Lakselv og kjør østover over Børselvfjellet og
videre over Ifjordfjellet. Her er veien smal og svingete. Turen kan ende i Varangerbotn, eller videre til Vardø eller Kirkenes. visitfinnmark.com

13. Haukelifjellet
Kommer du fra vest, så er Hardanger et naturlig sted å starte. Kommer du fra øst, så kan du kjøre fra Seljord, og dermed ta en avstikker inn til Dalen i Telemark, og videre over Haukelifjell og ned til Odda. Strekningen mellom Seljord og Haukeli er morsom sportssykkelvei, mens
de virkelige svingene starter fra Haukeli og vestover mot Odda.
visitodda.com

14. Hardangervidda
Vil du oppleve Norges og Europas største høyfjellsvidde, så kan du velge mellom å starte i Voss eller Geilo. Liker du gruskjøring, så er det enkelte muligheter til det også.
haugastol.no
hardangerviddanett.no

15. Filefjellet
Start turen i Fagernes og avslutt i Hella i Sogn og Fjordane. Dette er en strekning på 190 kilometer og den inneholder en fergeovergang. Regn med at det tar mye tid, selv om det bare er 19 mil. Her får du tre opplevelser i på en rute; Valdres, Strynefjellet og Sogn og Fjordane

16. Sunndalen
Strekningen mellom Oppdal og Kristiansund er på 171 kilometer. Første del til Sunndalsøra byr på bratt, svingete og fin nedfart fra fjell til fjord. Klassisk norsk. Siste strekning ut til Kristiansund er svingete og variert, med mye fin natur og utsikt.
sunndal.com

17. Lillehammer - Kragerø
Lang etappe som byr på det aller meste du kan ønske deg i Norge; vakre fjelloverganger, kjente turiststeder, kyst og skjærgård. Strekningen er på 550 kilometer. Regn med et par dager
hvis du vil stoppe for å studere stavkirker og andre severdigheter.
visitrjukan.com

18. Sørlandskysten
Vakrere sted sommerstid skal du lete lenge etter. Det er liksom ikke uten grunn at hytteprisene har et gjennomsnitt på flere millioner kroner her. Vår reise starter i Kragerø, fortsetter sørover forbi Arnedal, Grimstad og til Kristiansand.
visitkragero.com

19. Steinkjer-Rørvik
Kjøremessig er det første og fremst strekningen ut mot Rørvik som er underholdningen. Riksvei 769 rundt Foldfjorden er fin på en herlig sommerdag, men det er smal vei og litt uoversiktlig en hel del steder. Du må ta ferge fra Lund, så regn med litt ekstra tid, selv om strekningen bare
er på 160 kilometer.
kystbyen.no

20. Hol - Aurland
En spektakulær distanse som byr på trange daler, flotte vidder og ikke minst mye omtalte Hallingsskarvet. Nedstigningen mot Aurland er bratt og svært svingete. Kanskje ikke beste stedet for å besøke med sportssykkelen. Derimot bør offroader være midt i blinken på den humpete og litt knotete veien.
aurland.com

SOGN OG FJORDANE: Et av de mange fylkene som nå får utbedret veinettet etter at regjeringen mandag lanserte sin krisepakke. Foto: Bike

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder