VENTER: De fleste bileierne med kun FM-radio i bilen sitter fortsatt på gjerdet og venter. Foto: BILNORGE.NO ,

Mange venter med DAB i bilen

En undersøkelse viser at et flertall av bileiere som kun har FM-radio i bilen sitter på gjerdet og venter på hva som skjer.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) har overfor Stortinget bekreftet at beslutningen om å stenge ned FM-nettet i 2017 ligger fast: Nedstenging av FM-nettet, region for region gjennom 2017, går som planlagt. Hofstad Helleland avviser dermed Ib Thomsens (Frp) forslag om utsettelse av den vedtatte slukkingen.

Les også: Se når DAB-nettet stenges i din region her

Kulturministeren poengterte i sitt svar i Stortingets spørretime at det eksisterer ingen forutsetninger om at digitaliseringen skal avventes inntil våre naboland har vedtatt samme dato.

Men løpende undersøkelser TNS Gallup gjør for Digitalradio Norge viser at hele 60 prosent av dem som ikke har digital radio i bilen vil vente med å installere adapter til FM-nettet faktisk er skrudd av.

Les også: Årets kabrioletsalg doblet fra i fjor

Drøyt 730.000 nordmenn oppgir å ha DAB installert i bilen. Holdt opp mot biIbestandstall på 3,2 millioner, betyr det at bilradioen i nær 2,5 millioner biler, eller mer enn tre av fire biler som ruller på norske veier, blir tause om ikke eierne oppgraderer radioene eller skifter dem ut før strømmen skrus av FM-senderne.

Det skjer i Nordland allerede 11. januar neste år, altså om mindre enn åtte måneder. På det sentrale østlandsområdet er slukkedatoen for NRK 20. september og for de øvrige kanalene 8. desember.

Les også: Den kraftigste Fiestaen Ford har laget

De som ikke allerede har DAB i bilen er spurt om hva de tenker å gjøre med FM-radioen:

41 prosent ønsker å oppgradere til DAB med adapter eller ny radio.

40 prosent ønsker å oppgradere radioen selv.

32 prosent svarer at de vil be merkeverkstedet om hjelp til oppgradering.

26 prosent vet ikke hva de gjør eller har ikke svart.

11 prosent oppgir at de skal bytte bil før FM slukkes.

10 prosent vil vente til de får mer kunnskap om hvordan problemet kan løses.

– Det er opp til lyttere å bestemme hva de vil ha av utstyr i bilen, men den store majoriteten ønsker å høre radio på tradisjonelt vis via et radioapparat.

Kun 11 prosent sier at de ikke lytter til radio eller har annen underholdning i bilen og at de dermed ikke vil foreta seg noe, sier Ole Jørgen Torvmark, daglig leder i Digitalradio Norge.

Les også: Fremtidens racerbil fra Peugeot

– Dette forteller oss også at det er behov for mye informasjon om hvordan man kan oppgradere bilradioen, konkluderer Torvmark.

Slukking av FM-nettet berører i stor grad de bruktimporterte bilene som i det alt vesentlige kommer til landet med kun FM-radio. Det betyr at bilradioen allerede er død når bilen tas i bruk i Norge etter stengedato. OFV-tall viser at det i fjor ble bruktimportert 24.000 biler og 27.000 biler i 2014.

DENNE ARTIKKELEN ER LEVERT AV BILNORGE.NO

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder