HAR TEKEN: Den som øver på å vaske bilen for hånd, kan spare kroner. Foto:Jan Petter Lynau,VG

Hjemmepåske?: Ti tips for vårklar bil - uten jekk og polering

Følger du NAFs tipunktsliste når du tar vårpussen på bilen, vil du ha en bil som både skinner i vårsola og som holder seg bedre.

 • Hanne Hattrem

Artikkelen er over fem år gammel

Steinsprutskader, veisalt og søle setter sine spor på bilen gjennom vinteren, og slitasje gjør at bilen faller i verdi hele tiden.

– Med egen innsats og enkel investering kan du selv gjøre noe for at verditapet blir så lite som mulig, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

– Velger du å bruke hjemmepåsken til vårpussen, så er det et par av punktene du fortsatt må vente med. Det ene er hjulskift. Fortsatt er det nattefrost og da kan det være lurt å la vinterdekkene bli på bilen en liten stund til, sier Engebretsen.

– Det andre er polering. Siden lakken ikke må være for kald når du polerer, kan det være lurt å vente med poleringen til det blir varmere i været, fortsatter han.

Les tipsene – se video: Slik får du ren bil for rundt hundrelappen.

1. Vask utvendig

Salt fungerer som bindemiddel og fester skitt til bilen. Hvis saltet får lov til å bli liggende over lengre tid, kan det resultere i rust. Vask bilen godt utvendig og spyl oppunder skjermene. Bruk gjerne avfettingsvæske, men les veiledningen nøye.

VENT: – Vi anbefaler ikke å polere og bytte hjul nå, sier kommunikasjonsrådgiver i NAF, Jan Ivar Engebretsen. Foto: NAF,

2. Vask av motorrommet Gjennom vinteren har saltet også kommet inn i motorrommet og salt er strømførende. Derfor er salt en av årsakene til bilbranner og er en strømtyv når det ligger i skitten på toppen av batteriet. Vær forsiktig med bruk av høytrykkspyler her i motorrommet. Sett en tapé-bit over utluftingshullet i lokket til bremsevæsken før du spyler i motorrommet.

3. Batteriet
Finnes det irr på batteripolene bør disse rengjøres med lunkent såpevann og smøres med vaselin eller syrefritt fett over polskoene. Har du hatt mye småkjøring i vinter er det lønnsomt å ta en vedlikeholdslading av batteriet. Bilens dynamo klarer aldri å topplade et batteri og det er derfor viktig å ta en vedlikeholdslading for å bevare batteriet lengst mulig.

4. Vask, rydd og luftinnvendig Det som kanskje er aller viktigst er en skikkelig rengjøring av vinduene innvendig – her syndes det stort med tanke på trafikksikkerheten. Ta ut gulvmatter og sjekk om det er fuktighet etter vinterens snø og slaps i gulvteppet. Lufting her er bare bra. Gulvteppet trenger kanskje en tepperens også? Husk bagasjerommet – det er utrolig hvor mye rot og bøss som samler seg gjennom vinteren.

5. Gummilister og døråpninger Bruk en silikonstift på alle gummilistene – det være seg dør-, panser- eller koffertlokklister. Dette holder gummilistene myke og smidige, forsinker aldringsprosessen og tetningene blir bedre slik at du unngår vindsus ved dørene. Det er viktig å vaske grundig i døråpninger og rundt dørene. Smør alle dørlåser.

6. Før polering, sjekk eventuelt skader i lakken Før polering bør du se om lakken har fått steinsprutskader i løpet av vinteren. En liten steinsprut kan raskt utvikle seg til rust og bør derfor repareres. Flekken må først pusses ren for mulig rustdannelse. For å unngå at skadestedet utvides ved bruk av pussepapir, bruk gjerne en spiss kniv og rens skadestedet. Ha så på et sjikt med grunning for så å lakkere med en liten pensel. Grunning og lakk får du kjøpt hos bilforhandlere eller bilrekvisita forretninger.

7. Utvendige plastdeler Støtfangere og andre plastdetaljer utvendig på bilen ruster naturlig nok ikke, men de mister glansen og falmer. Disse delene kan renses og poleres med et spesielt middel for plast. Det er viktig å gjøre denne jobben før en starter polering av bilen. Det gjør at poleringsmiddelet for karosseriet ikke fester seg til plastdelene når du starter polering av bilen – og en slipper å slåss for å bli kvitt de hvite flekkene på plastmaterialene etter endt polering.

8. Polering
Følgende tre faser anbefales:
1. Lakkrens; over tid vil lakken få en matt og oksidert overflate. Lakkrens fjerner oksidasjon og fastgrodd skitt i lakken.
2. Polering; beskytter lakken og gir glans.
3. Ekstra lakkforsterker; legger en glasshard hinne over lakken og kan også begrense steinsprutskader.
Bruk av poleringsmaskin vil gi det beste resultatet da den skaper varme, som igjen bidrar til å åpne porene i lakken og voksen kommer dypere inn i lakkens porer. Husk imidlertid at maskinen må være i bevegelse hele tiden En bevarer polishen på bilen best ved å benytte bilsåpe med voks når en vasker bilen, og at en ikke bruker for varmt vann. Husk at varme er med på å åpne porene i lakken og det vil igjen gjøre at polishen forsvinner.

9. Valg av dekk på sommeren
Husk at gode dekk er en billig livsforsikring. Minimumskravet til dekkmønster på sommerdekk er 1,6 millimeter, men NAF anbefaler minimum 3 millimeter. Ikke benytt piggfrie vinterdekk som sommerdekk! Du får lengre bremsestrekning, dårligere sidestabilitet og får tidligere vannplaning. Våt asfalt og varmegrader er vinterdekkenes verste fiende. Sommerdekktest – sjekk her.

10. Lagring av vinterhjulene Vask vinterhjulene godt før lagring. Sjekk dekk og felger for mønsterdybde og skader – holder de en sesong til? Fjern steiner fra dekkmønsteret. Minimumskravet til mønsterdybde på vinterdekk er 3 millimeter – NAF anbefaler minimum 4 millimeter.
Vinterhjulene skal oppbevares hengende eller liggende – mørkt, tørt og kjølig.

PS! Les instruksjonsboka

Tro det eller ei! Instruksjonsboka til bilen inneholder mye informasjon om hva du selv kan gjøre med bilen.

Påskeferie med sommerdekk? Dette risikerer du i avkorting.

Steinsprut forårsaker skader for 1,4 milliarder kroner i året. Dette har du krav på.

Les også

 1. Ødelagt felg? Slik kan du få rimeligere reparasjon

  Dagens biler utstyres med stadig lekrere og dyre felger, derfor er de små skadene ekstra ergerlige.
 2. Slik fjerner du rust - med leire

  Stadig flere biler ser ut som om de er pepret med…
 3. If: Anbefaler tanklokk som skal hindre feilfylling: Fylt feil drivstoff? Det kan koste deg tusener

  Flere måneder etter at tabben er redusert til et glansnummer i middagsselskaper, starter bilen å fuske.

Mer om

 1. Bil

Flere artikler

 1. Pluss content

  Stor guide: Det du trenger å vite når vinterhjulene skal på

 2. Har du ikke strøket bunadskjorten ennå? Da bør du skynde deg

 3. Dette bør du tenke på før du søker studieplass

 4. Ekspertenes beste tips til deg som søker sommerjobb

 5. 10 spørsmål og svar om munnbind

Fra andre aviser

 1. Slik gjør du bilen vårklar – steg for steg

  Aftenposten
 2. Slik får du bilen vinterklar

  Aftenposten
 3. Slik skifter du hjul

  Aftenposten
 4. Slik skifter du hjul

  Bergens Tidende
 5. Slik skifter du hjul

  Fædrelandsvennen
 6. Slik polerer du bilen: – Glem dyrt utstyr og dyr polering

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder